spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăExplozie de cazuri de Covid19 la Botoşani

Explozie de cazuri de Covid19 la Botoşani

♦ În decurs de doar 24 de ore, la Botoşani au fost înregistrate 20 de noi cazuri de îmbolnăviri de Covid19
♦ Judeţul a ajuns pe locul patru la nivel naţional în privinţa numărului de infectări

Ziua de ieri a marcat un nou record negativ pentru judeţul Botoşani în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri cu covid. Astfel, nu mai puţin de 20 de botoşăneni au fost diagnosticaţi cu această afecţiune în decurs de doar 24 de ore. Asta a făcut ca judeţul Botoşani să depăşească judeţul Neamţ în clasamentul naţional, cu 941 de cazuri, ajungând, astfel, pe locul patru, după Suceava, Bucureşti şi Braşov, care a urcat foarte mult în ultimele săptămâni.

Practic, de la 1 iunie, când măsurile impuse de autorităţi s-au relaxat şi mai mult, la fel ca şi populaţia, care nu a mai văzut în coronavirus o ameninţare, cifrele au urcate ameţitor în judeţul Botoşani. Dacă pe 1 iunie se raportau 772 de bolnavi de Covid19, ieri au fost raportate 941 de cazuri. Adică aproape 10 noi cazuri în fiecare zi, în condiţiile în care alte judeţe au raportat 2-3 cazuri pe zi, sau chiar deloc.

Această creştere a făcut ca judeţul să depăşească Neamţul, care la aceeaşi dată de 1 iunie avea 883 de cazuri raportate, fiind atunci pe locul trei la nivel naţional. Locul Neamţului a fost, însă, luat de judeţul Braşov, care este, în acest interval de timp, un campion nedorit, având o creştere fulminantă, de la 752 de cazuri la 1.121 în 18 zile. De altfel, şi la intervalul 1-18 iunie Botoşaniul este pe locul 4 la nivel naţional, după Suceava, Braşov şi Bucureşti.

„Spitalul a devenit acum cel mai sigur loc”

Ceea ce este mai îngrijorător este, însă, faptul că abia acum se resimte cu adevărat răspândirea comunitară. Dacă până la mijlocul lunii mai numărul mare de cazuri directe şi contacte erau în mediul sanitar, la cifrele mari având o contribuţie masivă îmbolnăvirile în rândul personalului medical, acum aproape toate cazurile care sunt active sunt din rândul populaţiei civile, ceea ce însemnă că virusul se va putea răspândi mult mai uşor.

Astfel conform statisticilor, 297 de cadre medicale şi personal mediu au fost declarate bolnave de Covid19 de la începutul pandemiei. 210 în Spitalul Judeţean, 69 la Spitalul Dorohoi, patru la Spitalul de recuperare, două la Ambulanţă şi 12 la un centru privat de dializă. Dintre toţi aceştia, doar 11 mai sunt în prezent pozitivi. Cu alte cuvinte, restul de 152 de pacienţi care mai sunt la oara actuală activi cu Covid19 sunt din rândul populaţiei judeţului, astfel că răspândirea poate fi mult mai uşoară.

„Cadrele medicale sunt protejate cu combinezoane, măşti şi echipament de protecţie în spital, ceea ce face ca eventuala transmitere către pacienţi să fie foarte puţin probabilă. Spitalul a devenit acum cel mai sigur loc din acest punct de vedere”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul interimar al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

Numărul testărilor a rămas acelaşi

Şi mai îngrijorător este faptul că numărul testărilor, a rămas relativ acelaşi efectuându-se în medie 150 de teste pe zi, ca pe perioada stării de urgenţă, însă numărul bolnavilor continuă să fie unul mare. De altfel, raportarea de ieri, 20 de cazuri noi, este cea mai mare de la 15 mai, de la ieşirea din starea de urgenţă. Au mai fost două zile cu 16 cazuri noi şi două cu 13 în acest interval de timp.

Mai mult, de la începutul pandemiei şi a raportării primului caz la Botoşani, ziua de 18 iunie se înscrie în primele zece zile ca număr de cazuri confirmate în 24 de ore. Pe data de 14 aprilie au fost raportate 48 de cazuri, în alte trei zile în vecinătatea acestei date au fost raportate 35 şi au mai fost conci zile cu 23-28 de cazuri.

Peste 16.000 de pacienţi s-au vindecat

Până ieri, pe teritoriul României, au fost confirmate 23.080 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-Cov-2. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 16.308 au fost declarate vindecate şi externate, iar 1.473 au decedat, 65 fiind din Botoşani.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 320 de noi cazuri de îmbolnăvire.

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...