joi, martie 28, 2024
AcasăPrima PaginăSpaţii de carantină golite la Botoşani

Spaţii de carantină golite la Botoşani

♦ CCR i-a scos din carantină şi izolare pe toţi cei 1.277 de botoşăneni vizaţi de restricţii, într-un moment în care judeţul şi toată ţara stau rău în lupta cu pandemia.
♦  Specialiştii botoşăneni se tem să nu ne confruntăm cu un nou val de îmbolnăviri, mai ales că situaţia părea să se stabilizeze în judeţ, fiind câteva zile la rând cu mai puţin de 10 cazuri noi de îmbolnăvire

Niciun botoşănean nu mai este în carantină sau în izolare la domiciliu de la sfârşitul săptămânii trecute, când a fost publicată hotărârea Curţii Constituţionale a României (CCR) privind sesizarea Avocatului Poporului asupra unor prevederi din Legea privind reforma în domeniul sănătăţii şi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului referitoare la stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.

Astfel, sâmbătă au ieşit din carantină 19 persoane şi din izolare la domiciliu 1.258 de persoane recent întoarse din zone galbene din străinătate. „Este vorba de şase persoane care erau carantinate la cerere şi 13 persoane aflate în carantină instituţionalizată după ce nu au respectat măsura izolării. De asemenea, au ieşit din izolare toate persoanele care s-au întors în ultimele două săptămâni din străinătate”, a declarat medicul Monica Adăscăliţei, directorul interimar al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

Medicul speră ca efectele acestei decizii să nu ducă la o nouă creştere a numărului de cazuri înregistrate la Botoşani, după ce în ultimele zile acestea s-au diminuat considerabil.

Monica Adăscăliţei a salutat faptul că niciun bolnav de Covid-19 nu a cerut să fie „externat pe semnătură” aşa cum s-a întâmplat în alte spitale din ţară. „Avem zero cazuri la Mavromati şi zero la Infecţioase. Au fost externate 107 persoane asimptomatice, dar care nu s-au negativat, în urma ordinului dat de ministrul Sănătăţii”, a mai spus oficialul botoşănean.

 

Carantina şi izolarea au fost declarate neconstituţionale

 

Vinerea trecută, CCR a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie. CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

 

Guvernul încearcă să repare legislaţia

 

Deşi dată de pe 25 iunie, guvernanţii nu au avut vreo reacţie timp de două săptămâni şi abia ieri, după ce decizia CCR a început să-şi facă efectele, au prezentat un proiect de lege prin care au fost definiţi termenii „carantină” şi „izolare”. „Carantina se va referi la persoane sănătoase, iar termenul izolare se referă la persoanele bolnave sau infectate”, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat.

 

Cum sunt definiți termenii „carantină” și „izolare”

  1. a) „carantina persoanelor” reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de către autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată.
  2. b) „carantina bunurilor” reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, prin care se urmărește separarea bagajelor, containerelor, mijloacelor de transport sau altor bunuri suspecte de contaminare.
  3. c) „carantina zonală” reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, prin care se urmărește separarea fizică a persoanelor și activităților, inclusiv limitarea circulației, dintr-un perimetru afectat de o boala infecto-contagioase, de perimetrele învecinate, astfel încât să se prevină răspândirea infecției sau contaminării în afara acestui perimetru.
  4. d) „izolarea” reprezintă o măsura care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boala infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate;

Când se poate dispune carantina în spaţii speciale:

  1. a) în situația în care persoanele pentru care se instituie măsura de carantina declară că nu își pot asigura condițiile de separarea fizică la domiciliu sau locația declarată.
  2. b) în situația nerespectării măsurii de carantina la domiciliu sau în locația declarată.

Cheltuielile ocazionate de carantina în spațiile special desemnate se suporta din bugetul Ministerului Sănătății.
Persoanele care nu au respectat măsura de carantina la domiciliu sau în locația declarată au obligația de a suporta cheltuielile ocazionate de carantina în spațiile special desemnate.

Raed Arafat a mai adăugat că „proiectul de lege poate fi aplicat şi în alte situaţii de risc epidemiologic şi prevede, ca excepţie, dacă e depăşită capacitatea spitalelor, ca izolarea să poată fi făcută şi la domiciliu”. „Prefecturile, prin Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, la propunerea DSP, pot aproba carantinarea unor zone din judeţele lor…Orice măsură luată de autorităţi poate fi contestată de cetăţeni în instanţă”, a subliniat Raed Arafat.

 

Noul proiect trebuie să treacă de Parlament

 

Ministrul Sănătăţii, a explicat de ce este necesară această lege. „Aţi putut observa de vineri şi până astăzi (n.r. – luni) modificările de observare sau de abordare a tot ce a însemnat carantină, a tot ce înseamnă izolare, chiar şi internarea în spital”, a declarat Nelu Tătaru la finalul şedinţei de Guvern. Acesta a precizat că autorităţile evaluează numărul de persoane care au părăsit izolarea sau carantinarea voluntară şi au solicitat punerea în concordanţă cu decizia CCR. „Acest proiect de lege a fost aprobat în şedinţa de Guvern, va merge în regim de urgenţă în Parlament, sper ca un interes naţional, un interes de sănătate publică, sănătatea poporului român să nu lase loc de interpretare politică”, a declarat Tătaru.

Parlamentul este timp de două săptămâni în şedinţă extraordinară, iar legea, pentru a intra în vigoare, va trebui aprobată şi promulgată până la jumătatea lunii.

Reprezentanţii PSD susţin că sunt dispuşi să voteze un asemenea proiect numai dacă este justificat din punct de vedere medical și nu exclud să vină și cu amendamente.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...