sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăCopil sufocat în portiera maşinii

Copil sufocat în portiera maşinii

♦ Un copil în vârstă de doar doi ani jumătate a ajuns în stare critică la spital după ce, în timp ce se juca, a rămas cu gatul blocat în geamul de la portiera maşinii părinţilor săi
♦ Micuţul a fost transferat de urgenţă la Iaşi, iar cadrele medicale spun că nu au mai avut parte de o astfel de situaţie

Un copil, în vârstă de doar doi ani şi jumătate, a ajuns în stare critică la spital din cauza unui incident cumplit. Totul s-a petrecut marţi seară, în satul Slobozia, din comuna Mihălăşeni. Băieţelul se afla în grija bunicii sale, la fel ca în multe alte rânduri, şi se juca în curtea casei, în maşina părinţilor. Acesta era pe unul dintre scaunele din faţă, iar, la un moment dat, în timp ce a scos capul pe geam, a atins din greşeală, cu piciorul, butonul care acţionează geamul portierei, care s-a ridicat, gâtul micuţului fiind prins între marginea sticlei şi partea de sus a portierei. Ştrangulat, copilul nu a apucat să ţipe, iar presiunea asupra gâtului firav a făcut ca acesta să îşi piardă cunoştinţa.  Băieţelul a fost găsit după câteva minute de bunica sa, care l-a eliberat după care l-a dus în casă şi l-a pus în pat. După alte câteva minute, părinţii copilului, care erau în drum spre Slobozia, au ajuns acasă, iar mama micuţului şi-a găsit copilul în stare de semiconştienţă, fără să reacţioneze la stimuli.

Îngrozită, femeia a sunat imediat la 112, pentru a cere ajutorul cadrelor medicale. Realizând gravitatea cazului, de la Botoşani a fost trimis echipajul de terapie intensivă al SMURD, dar şi o ambulanţă cu asistent din zona Truşeşti, pentru ca micuţul să poată primi, în cât mai scurt timp, îngrijiri medicale. Acesta a fost preluat de echipajul de la ambulanţă, i s-a început terapia cu oxigen, iar pe drumul spre Botoşani a fost preluat de echipajul cu medic al SMURD, care a început imediat manevrele de terapie pentru astfel de situaţii.

„Pacientul era în stare gravă”

Cadrele medicale de la Botoşani au realizat că situaţia impune transferul imediat al micuţului la Iaşi, astfel că, pentru a nu se mai pierde timp, copilul a fost trimis cu aceeaşi ambulanţă la Spitalul „Sfânta Maria” din Iaşi, starea lui fiind una critică.

„Pacientul era în stare gravă, cu hipoxie cerebrală, iar după transferul la Iaşi a suferit şi un edem pulmonar, având dificultăţi mari de respiraţie şi saturaţie scăzută de oxigen. A fost internat pe secţia de reanimare a spitalului, cu prognostic rezervat”, a precizat un asistent al spitalului ieşean.

Cadre medicale marcate de gravitatea cazului

Cazul le-a marcat şi pe cadrele medicale care au încercat stabilizarea copilului, medici cu zeci de ani de experienţă spunând că nu au mai avut parte de o situaţie de acest fel şi se tem de ce este mai rău în acest caz.

„Nu era vorba de o familie dezorganizată, nu era vorba de un copil neîngrijit, sau nesupravegheat. Un astfel de caz vezi doar în filmele horror, nu te-ai aştepta că ar putea fi realitate”, a spus un medic din cadrul UPU-SMURD.

Hipoxia cerebrală este un deficit de oxigen care afectează creierul şi apare atunci când creierul nu primeşte suficient oxigen, chiar dacă fluxul sanguin încă există. Hipoxia cerebrală este o urgenţă medicală deoarece creierul are nevoie de o cantitate constantă de oxigen şi substanţe nutritive pentru a funcţiona corespunzător, mai ales în cazul unui copil.

Există mai multe cauze ale hipoxiei cerebrale. Acestea includ înecul, sufocarea, stopul cardiac sau accidentul vascular cerebral. Simptomele uşoare includ pierderi de memorie şi probleme cu funcţia motorie, cum ar fi mişcarea. Cazurile severe pot duce la convulsii şi moarte cerebrală.

Semnal de alarmă tras de autorităţi

Cazul vine la doar câteva zile după o altă întâmplare care le-a şocat pe cadrele medicale, fiind vorba tot despre un copil, căzut cu gâtul în ţepuşa unui gard de sârmă. Din acest motiv, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, iniţiatorii campaniei „Un cămin sigur pentru copilul tău”, au venit cu o serie de sfaturi pentru părinţi şi bunici, pentru a încerca să limiteze, pe cât posibil, riscul ca micuţii să se rănească într-un astfel de mod.

„Copiii nu trebuie lăsaţi nesupravegheaţi în autoturisme, unde sunt prea multe pericole ce nu pot fi îndepărtate. Mai ales în perioada verii, este important ca în gospodării să se evalueze mediul în care se joacă un copil şi să se elimine riscurile la care este expus”, a spus ofiţerul Dorina Lupu (foto), purtătorul de cuvânt al ISU Botoşani.

Aceasta spune că în gospodărie ar trebui strânse toate obiectele ascuţite şi depozitate în locuri inaccesibile copiilor. Gardurile de sârmă să fie în aşa fel asigurate încât să ofere o protecţie copiilor, care se pot împiedica şi accidenta grav în acestea. De asemenea, beciul, fântâna sau orice vas cu apă din gospodărie trebuie acoperite cu capace pe care copilul să nu el poată ridica. Dacă sunt toalete în curtea casei, acestea trebuie asigurate cu zăvoare la care copiii să nu aibă acces, iar substanţele periculoase din gospodărie să fie ţinute în locuri speciale, inaccesibile copiilor.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
0.9 ° C
4.6 °
-0 °
94 %
1.4kmh
16 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...