Anchete epidemiologice blocate de minciuni

♦ Tot mai multe anchete epidemiologice în cazul bolnavilor de Covid şi a contacţilor acestora sunt blocate de minciuni 
♦ Monica Adăscăliţei, director DSP: „Numărul celor care sunt în carantină ar fi mult mai mare dacă bolnavii ar fi sinceri în anchetele epidemiologice”

Peste 2.000 de botoşăneni sunt acasă şi alte câteva sute în spital din cauza Covid19. Cadrele medicale spun, însă, că anchetele epidemiologice se desfăşoară foarte dificil. Cel mai des pentru că se izbesc de minciunile celor declaraţi pozitivi, care nu vor „să îşi dea în gât” amicii pentru ca aceştia să nu stea în izolare.

Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), în prezent sunt aproape 2.400 de botoşăneni izolaţi la domiciliu din cauza Covid19. Dintre aceştia aproape un sfert sunt fie bolnavi care pot fi  trataţi acasă, fie bolnavi care ar trebui internaţi, dar refuză acest lucru, aşa cum le dă legea dreptul în prezent. Restul sunt persoane aflate în carantină pentru că au fost contacţi direcţi, însă numărul acestora ar trebui să fie mult mai mare. „Probabil numărul celor care sunt în carantină pentru că au fost contacţi ar fi mult mai mare, dacă bolnavii ar fi sinceri în anchetele epidemiologice. Dar din fel de fel de motive aceştia omit să spună toate persoanele care au intrat în contact cu ei. Asta îngreunează şi anchetele foarte mult şi creşte şi riscul de răspândire al bolii”., a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

„Din păcate avem chiar mulţi care nu declară nici o persoană ca şi contact”

În medie, un bolnav confirmat cu Covid19 face ca trei-patru persoane să fie carantinate ca şi contacţi pozitivi, timp de 14 zile. Numărul ar trebui să fie, însă, chiar dublu. „Din păcate avem chiar mulţi care nu declară nici o persoană ca şi contact. Le spunem, domnule, nu poţi spune că ai trăit în pustietate. Ei continuă pe declaraţia lor. Ce le putem face? Sunt apoi vecini sau chiar rude care sună la noi şi ne spun că persoana X sau Y a intrat în contact cu nu ştiu câte alte persoane. Îi confruntăm cu noile informaţii. Unii recunosc şi carantinăm şi acele persoane, unii continuă să nege”., spune unul dintre asistenţii care se ocupă de anchetele epidemiologice.

„Este tot mai mult o muncă de detectiv”

Uneori, autorităţile au parte de situaţii de-a dreptul hilare. Astfel, sunt persoane care au mers la petreceri sau în drumeţii, împreună cu mai mulţi prieteni. Unii, în mare parte, confirmaţi pozitivi, însă alţii nici nu apar pe listele de contacţi. Apar în fotografii, însă niciunul dintre cei din grup nu îi indică în anchete epidemiologice pe toţi. „Este tot mai mult o muncă de detectiv. Dar avem şi noi resursele şi limitele noastre. Nu putem forţa omul, putem doar încerca să îl facem să înţeleagă. Dă mai multă dovadă de prietenie dacă spune care i-au fost contacţii decât dacă îi ascunde. Acei oameni pot fi evaluaţi la timp de un specialist. Deja avem multe cazuri care au venit la spital după cinci-şase zile de stat acasă şi au sfârşit tragic”., a mai spus medicul Monica Adăscăliţei.

 

 

Deja ai votat!