marți, aprilie 16, 2024
AcasăLocal BTBotoşaniul cere ajutor în lupta împotriva Covid19 (video)

Botoşaniul cere ajutor în lupta împotriva Covid19 (video)

♦ Toate paturile destinate pacienţilor cu Covid19 din judeţ sunt ocupate, iar din acest motiv autorităţile au făcut o solicitare pentru ca la Botoşani să fie trimisă o unitate de terapie intensivă mobilă
♦ În ultimele 24 de ore în judeţ au fost descoperite 60 de noi cazuri de infectare cu SARS-Cov-2, iar o persoană şi-a pierdut viaţa

Autorităţile sanitare au intrat în alertă maximă şi încearcă să se pregătească pentru o criză fără precedent provocată de pandemia de coronavirus. Asta deoarece Covid19 afectează tot mai mult judeţul Botoşani. Cu o medie de 45 de noi cazuri în fiecare zi, judeţul are cu 630 mai mulţi bolnavi de Covid în ultimele două săptămâni. Practic, un sfert din numărul total de bolnavi de la începutul pandemiei provin din ultimele 14 zile în judeţ. Acest fapt pune o presiune de neimaginat pe sistemul sanitar local.

În prezent, Secţia de boli infecţioase adulţi are o capacitate de 46 de paturi, toate ocupate, la Spitalul de recuperare sunt 60 de locuri, iar la Spitalul TBC sunt disponibile 44. Majoritatea sunt, însă, deja ocupate având în vedere că în prezent sunt 655 de cazuri active.

Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 10% dintre pacienţii cu Covid vor ajunge să aibă nevoie de internare la Reanimare, însă la Botoşani, Secţia de reanimare are disponibile doar nouă paturi în momentul de faţă pentru bolnavii Covid. Este vorba despre şase paturi pentru confirmaţi şi trei pentru suspecţi, care pot fi şi ele transformate în paturi Covid. Din acest motiv, reprezentanţii judeţului au făcut demersuri la Bucureşti pentru ca o unitate mobilă de terapie intensivă pentru pacienţii cu Covid în stare gravă să fie trimisă, în cel mai scurt timp, la Botoşani.

Unitate mobilă de terapie intensivă trimisă la Botoşani

La solicitarea prefectului judeţului, Dan Nechifor, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a alocat o autospecială cu o capacitate de 12 paturi, dotată cu toate echipamentele necesare pentru o secţie de terapie intensivă (ventilatoare, monitoare etc.). „Având în vedere creşterea numărului de pacienţi diagnosticaţi cu Covid a căror stare de sănătate se agravează şi necesită îngrijiri în terapie intensivă şi ţinând cont de faptul că la nivelul judeţului Botoşani, la momentul actual, sunt ocupate toate paturile pe secţiile de terapie intensivă, am discutat direct cu domnul doctor Raed Arafat pentru a ne aloca o unitate mobilă, primind tot sprijinul în acest sens. Nu ne jucăm cu viaţa botoşănenilor, de aceea continuăm eforturile pentru asigurarea îngrijirilor necesare pentru pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19 şi aflaţi în stare gravă”, a precizat Dan Nechifor.

Construite pe structura unei semiremorci, unităţile mobile au grad mare de mobilitate, putând fi deplasate oriunde în ţară. Astfel, acestea cresc capacitatea de terapie intensivă acolo unde este cea mai mare nevoie.

România are în acest moment cinci unităţi mobile de terapie intensivă, iar una va fi alocată Botoşaniului. Problema va fi, însă, alocarea de personal. Pentru că o astfel de unitate este similară cu o secţie de sine stătătoare, iar medicii din secţia de reanimare nu vor putea fi prezenţi în două locuri simultan, fiind astfel nevoie de o nouă linie de gardă. Cu acelaşi personal de acum, însă.

Modificări la Unitatea de Primiri Urgenţe

Şi la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) vor fi făcute modificări, în contextul creşterii numărului de bolnavi. Astfel, reprezentanţii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă au decis montarea mai multor containere unde pacienţii suspecţi sau confirmaţi cu Covid 19  urmează să aştepte procedurile medicale la care sunt supuşi înaintea internării.

Zece astfel de containere vor deservi UPU, acestea urmând a fi montate în aşa fel încât, între ele, să poată fi montat un acoperiş care să asigure transferul pacienţilor de la triaj în spital fără a mai merge prin ploaie sau ninsoare, cum s-a întâmplat în primăvară.

Fonduri europene pentru extinderea UPU

Mai mult, la UPU vor începe lucrările de extindere şi modernizare, ceea ce va însemna şi o creştere a capacităţii de răspuns pentru toate urgenţele medicale din judeţ.

Proiectul în acest sens este finanţat din fonduri ale Uniunii Europene prin Programul Operaţional Regional – POR, iar întreaga lucrare a fost scoasă ieri la licitaţie pe SEAP, platforma electronică care asigură transparenţa procesului şi procedurilor de achiziţii publice.

Valoarea lucrărilor este de 5.009.195,41 lei fără TVA, conform devizului general al investiţiei.

Donaţii în lupta pentru Covid

Ajutorul primit de autorităţi vine la doar câteva zile după ce preşedintele organizaţiei „Salvează o inimă”, botoşăneanul Vlad Plăcintă, a  răspuns apelului autorităţilor din sistemul sanitar. Astfel, la câteva zile după ce şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a făcut un apel către mediul de afaceri botoşănean, din dorinţa de a avea mai multe aparate de oxigen pentru bolnavii de Covid19, Vlad Plăcintă a făcut deja o donaţie.

Este vorba despre 15 aparate de oxigen, care vor merge către secţia de Boli Infecţioase, acolo unde bolnavii ce suferă de diverse forme de insuficienţă respiratorie, provocată de Covid19, au nevoie de aceste aparate pentru a primi un debit mai mare de oxigen. „Este un ajutor pe care cu siguranţă bolnavii îl vor aprecia şi îi mulţumim pe această cale domnului Vlad Plăcintă. Aceste concentratoare de oxigen dau o şansă în plus bolnavilor de covid să poată respira, fără a fi nevoie de a se recurge la metoda intubării, care este foarte traumatizantă”, a declarat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Reprezentanţii Fundaţiei „Mereu Aproape”  vor dona şi ei zece astfel de aparate.

60 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

Alţi 60 de botoşăneni au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor furnizate de DSP. Bilanţul total al bolnavilor a ajuns astfel la 2.448, dintre care active sunt 655 de cazuri. Bilanţul vindecaţilor a ajuns la 1.668.

Până ieri, s-au înregistrat 125 de decese, dintre care unul declarat în ultimele 24 de ore.

În intervalul precedent, fuseseră depistate 61 de cazuri de infectare cu Sars-CoV-2.

La nivelul judeţului Botoşani, incidenţa de infectare este de 1,29 per mia de locuitori.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
53 %
4.5kmh
63 %
mar
27 °
mie
9 °
joi
6 °
vin
12 °
sâm
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...