joi, octombrie 6, 2022
AcasăPrima PaginăAvocată condamnată pentru credite cu acte false

Avocată condamnată pentru credite cu acte false

O fostă avocată din Baroul Botoșani, care s-a transferat între timp la Baroul Satu Mare, riscă să nu mai poată profesa, după ce a fost condamnată la închisoare cu suspendare pentru înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Decizia definitivă a fost pronunțată miercuri, pe 21 aprilie a.c., de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a menținut condamnarea dispusă în primă instanță de Curtea de Apel Suceava. Găsită vinovată de judecători la ambele capete de acuzare, Elena Curileac s-a ales cu o pedeapsă finală de un an de închisoare. În schimb, magistrații au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și i-au stabilit un termen de supraveghere de doi ani. În același dosar au mai fost condamnate alte botoșănence, pentru complicitate.

Trimisă în judecată după o anchetă demarată în 2016

În vârstă de 40 de ani, Elena Curileac a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava în urma unei anchete care a demarat în 2016. Cercetările au arătat că în februarie 2014 avocata ar fi emis o adeverință fictivă de angajat pe numele unei femei S.E., care locuise în gazdă la mamei avocatei, dar care nu lucrase niciodată la cabinetul de avocatură. Ulterior, în baza acestei adeverințe a fost obținut un credit de 3.000 de lei, pe numele lui S.E., care nu a știut nimic despre acești bani decât în momentul declanșării anchetei penale. Și nu a fost singurul caz.

În aprilie 2014, un alt botoșănean, L.C.M., care îi zugrăvise locuința avocatei, s-a trezit și el cu un contract de credit pe numele lui, tot la Provident. Ancheta avea să scoată la iveală că botoșăneanul, care o rugase la un moment dat pe avocată să îl ajute într-o chestiune juridică, i-a oferit acesteia o copie după actul de identitate și o factură de utilități, acte care au ajuns însă la contractul de creditare, alături de o adeverință de salariat care s-a dovedit a fi falsă.

Avocata avea două complice

Investigațiile s-au întins până la sfârșitul anului 2019, când procurorii au reușit să facă lumină. Astfel, avocata era în legătură cu două complice, care au avut rolul lor. Angajată pe post de menajeră, prima a asigurat adeverința falsă pe numele bărbatului, formularul fiind subtilizat din casa unui patron.

În schimb, cea de a doua era consilier credite „Provident” și a fost cea care încheia contractele de creditare pe numele oamenilor. Puse și ele sub acuzare, cele două complice au fost inculpate pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Pentru a le dovedi faptele, anchetatorii au solicitat mai multe expertize grafoscopice, falsurile fiind confirmate de criminaliști. Între timp prejudiciul creat prin activitatea infracțională a fost restituit, banii fiind achitați.

Procesul s-a derulat rapid

Procesul a mers destul de repede pentru că, după numai un an de la trimiterea în judecată magistrații Curții de Apel Suceava au dispus condamnarea celor trei. Astfel, fosta avocată Elena Curileac s-a ales cu o pedeapsă un an de închisoare cu suspendare sub supraveghere, iar menajera Geanina Mariana Popouțanu a fost condamnată la un an și 10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, ea având și o condamnare mai veche.

Cel mai „ieftin” a ieșit fosta angajată „Provident”, care s-a ales cu o pedeapsă rezultată de 9 luni și 10 zile de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. A urmat mai apoi apelul formulat la Înalta Curte de Casație și Justiție de către Elena Curileac, dar acțiunea a fost respinsă ca „nefondată”, după numai două termene de judecată.

Geanina Mariana Popouțanu nu este la prima ispravă. În urmă cu câțiva ani ea fusese angajată ca și menajeră la o altă avocată din Botoșani, căreia i-a furat bijuteriile. Trimisă în judecată pentru furt, ea a fost condamnată tot la închisoare cu suspendare și a scăpat de pușcărie abia în momentul în care a restituit întreg prejudiciul. De altfel, ea a ajuns menajeră la Elena Curileac la scurt timp după prima ispravă.

După izbucnirea scandalului cu creditele în baza documentelor false, Elena Curileac s-a căsătorit și s-a mutat la Satu Mare, ea rupând și legătura cu cele două complice. În schimb, potrivit legii, condamnarea penală ar urma să atragă excluderea ei din Baroul de avocați. Astfel, potrivit Statutului profesiei de avocat, calitatea de avocat încetează în cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală și care îl face nedemn de a fi avocat. Totodată, excluderea din barou poate surveni și ca urmare a unei sancțiuni disciplinare. Rămâne de văzut cum vor proceda cei din cadrul Baroului Satu Mare, însă, indiferent pentru ce variantă se va opta, cei din conducerea baroului vor trebui să aștepte comunicarea sentinței definitive.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.6 ° C
13.8 °
11.1 °
50 %
2.3kmh
100 %
mie
13 °
joi
21 °
vin
20 °
sâm
21 °
Dum
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La începutul meciului erau semne bune, dar nu a fost să fie.

EDITORIAL

Oameni cu căștile pe urechi, scriind mesaje sau vorbind preocupați la telefon - aceasta este imaginea nelipsită de pe aproape orice trecere de pietoni...

GÂNDUL ZILEI

Dotați cu un har divin, Ei la bară, fac minuni. Nu transformă apa-n vin Ci adevăru-n minciuni! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...