joi, martie 28, 2024
AcasăPrima PaginăProfesoară abonată la acuzaţii de fals

Profesoară abonată la acuzaţii de fals

♦ Cătălina Hodan, profesoara care a demisionat din inspectorat în urma unor acuzaţii de fals grosolan, e vizată de acuze similare după ce regretase incidentul. 
♦ La debutul scandalului Cătălina Hodan declara că e nevinovată, dar ulterior a recunoscut faptele

Cazul Cătălinei Hodan, fostul inspector școlar trimis în judecată pentru înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, continuă să scoată la iveală aspecte care conduc spre ideea că de fapt cei de la Școala Specială „Sfântul Stelian” ar fi încercat să acopere cele întâmplate așa încât urmările să nu fie dintre cele mai grave.

Ceea ce dă cel mai mult de bănuit este acel acord de mediere semnat în 20 mai 2019 între Cătălina Hodan și reprezentanții Școlii speciale, prin care reprezentanții instituţiei menționau direct și fără echivoc faptul că nu mai au alte pretenții de natură penală sau civilă de la inculpată, intervenind împăcarea părților. Este drept, prin acel acord de mediere s-a convenit și faptul ca prejudiciul, în valoare de 8.244 să fie achitat integral. Ba mai mult, la dosar a fost atașată, la termenul de judecată din 28 octombrie 2019, o adeverință emisă în 7 octombrie 2019 prin care școala confirmă plata integrală a prejudiciului, că nu mai are alte pretenții de natură penală sau civilă de la inculpată, intervenind împăcarea părților. Prin urmare, infracțiunea de înșelăciune era ștearsă cu buretele. Asta în condițiile în care unitățile de stat au obligația să meargă în justiție, până la epuizarea tuturor căilor de atac, pentru a-și apăra interesele în fața unor terți.

Acord semnat de director în nume propriu

Acordul de mediere a fost semnat din partea unității de învățământ special chiar de Loredana Secrieriu, directorul Școlii speciale „Sfântul Stelian”, fără a exista vreun mandat special în acest sens din partea Consiliului de Administrație al școlii. „Eu am semnat acel acord, în calitate de reprezentant legal, conform deciziei numirii în funcție în urma unui concurs”, a spus aceasta, iar motivul pentru care s-a recurs la acest acord de medie a fost unul surprinzător.

„Am pornit de la premisa că, până atunci, doamna Hodan nu ne-a creat niciun fel de probleme și am considerat că a fost ceva de conjunctură și nu este nevoie să o mazilim și să o punem pe cruce. Că prejudiciul cel mai mare a fost creat copilului, este un alt aspect. Dar noi, din punct de vedere juridic am făcut pașii necesari – am anchetat-o administrativ și am sancționat-o și, sancționând-o disciplinar, ea a pierdut o serie de drepturi. În plus, prejudiciul a fost recuperat integral”, a adăugat Loredana Secrieriu.

Consilierul juridic al IŞJ reprezintă ambele tabere

Surprinzător mai este un alt aspect – acordul de mediere dintre Cătălina Hodan și școala specială a fost semnat la Biroul de mediator Carmen Trușcanu, adică la cabinetul consilierului juridic al Inspectoratului Școlar Județean, cel care reprezintă în fapt în instanță și interesele Ministerului Educației Naționale, atunci când este cazul.

„Legea și statutul profesional îmi permite să desfășor și acest gen de activitate, atât timp cât aceasta se derulează în afara programului de lucru. Iar acordul de medie a fost semnat în afara orelor de serviciu”, a precizat Carmen Trușcanu.

Cât privește acea ultimă mențiune cu renunțarea la pretențiile de natură penală, Carmen Trușcanu a invocat că mențiunea nu ar atrage efecte juridice atât timp cât Cătălina Hodan nu s-a împăcat și cu mama copilei care nu a beneficiat de orele de logopedie.

Greșit, însă, pentru că, în conformitate cu dispozițiile Codului Procedură Penală, „acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare, iar când a fost pusă în mișcare nu mai poate fi exercitată, dacă a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condițiile legii”. Ori, cum Școala Specială a fost singurul subiect pasiv al infracțiunilor pentru care Hodan a fost trimisă în judecată, așa cum au menționat procurorii, împăcarea survenită prin acel acord de mediere echivalează practic cu retragerea plângerii.

„Nimeni nu poate interveni în cercetarea penală”

Contactat de reporterii „Monitorul”, Daniel Botezatu, actualul inspector general din cadrul Inspectoratului Școlar Județean, numit în funcție în urmă cu mai puțin de o lună, a recunoscut că nu cunoaște toate implicațiile acestui caz și prin urmare nu se poate pronunța dacă a fost ceva ilegal prin semnarea acordului de mediere. „Nu mi se pare ok și mi se pare a fi o găselniță, însă nu pot să mă pronunț”, a spus Daniel Botezatu, care a admis că la mijloc ar fi vorba de interesele generale ale învățământului.

La fel, și prefectul județului, Dan Nechifor, a ezitat în a spune dacă s-a greșit prin semnarea acordului de mediere și renunțarea la pretențiile de natură penală. „Nimeni nu poate interveni în tot ceea ce înseamnă cercetare penală și proces penal decât părțile interesate. Dacă a fost corect sau incorect, este atributul instanței de judecată să decidă acest lucru”, a spus prefectul.

Părinţii copilului nu ştiau de acord

Cert este că acordul de mediere dintre școală și Cătălina Hodan nu a fost adus și la cunoștința părinților copilului, victimă în acest caz prin faptul că nu a beneficiat de orele de logopedie aferente decontate ilegal, în baza falsurilor. „Eu am aflat de acordul de mediere atunci când mi s-a comunicat rechizitoriul. Am rămas stupefiată, deși, sinceră să fiu, de la bun început mi s-a părut că se încearcă acoperirea acestui caz. Spun asta pentru că, în momentul în care am descoperit ilegalitățile și am mers la școală să depun prima plângere, mi s-a spus să nu fac trimitere la nici o persoană. Abia în a doua plângere am menționat-o direct pe doamna Cătălina Hodan, care la acea vreme era inspector școlar”, a spus Liliana Chisăliță.

Acte suspecte şi pentru gradaţia de merit

Doar că surprizele nu se opresc la acest acord de mediere. Anul trecut, în iulie 2020, Cătălina Hodan a depus dosarul personal la concursul pentru obținerea gradației de merit. Printre documentele depuse figurau și două diplome care ar fi fost obținute la niște concursuri fictive de același copil în cazul căruia fuseseră decontate orele fictive de logopedie. Dosarul a fost depus la Inspectoratul Școlar, iar când s-au verificat actele, cineva a sunat la părinții copilului pentru a vedea dacă diplomele sunt autentice, ori și aceste diplome ar fi fost false, iar cazul a ajuns din nou în atenția Inspectoratului de Poliție Județean.

Este vorba de o sesizare din oficiu. Dosarul este în lucru, cercetările fiind derulate prin intermediul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.

În urma scandalului, Cătălina Hodan a anunțat că renunță la dosarul pentru gradația de merit. Însă, la finele lunii iulie, conducerea Inspectoratului Școlar Județean a decis să-i interzică participarea la concursul în vederea acordării gradației de merit organizat în următorii doi ani din cauza încălcării prevederilor Metodologiei cu privire la „autenticitatea, valabilitatea, veridicitatea sau legalitatea” unor documente din dosarul depus. Prin urmare, acel acord de mediere semnat în mai 2019 pare să nu-și fi atins deloc scopul privind o schimbare în atitudinea cadrului didactic, care ar fi continuat să încerce obținerea de foloase materiale prin fals. Asta pentru că gradația de merit, dacă ar fi fost obținută, i-ar fi adus un spor de 25% din salariul de încadrare.

Sancţiune radiată

Ce a intrigat a fost însă faptul că, după primele falsuri, Cătălina Hodan a fost sancționată disciplinar cu avertisment, ori cel puțin pentru anul respectiv ea nu trebuia să dețină calificativ care să îi permită depunerea dosarului pentru gradația de merit. Așa a mai ieșit la iveală o surpriză – printr-o decizie din 10 octombrie 2019, emisă de către directorul Școlii Speciale „Sfântul Stelian”, a fost radiată sancțiunea aplicată în octombrie 2018, constând în avertisment, „întrucât pe durata de 12 luni de la aplicarea sancțiunii nu a mai fost aplicată nicio altă sancțiune disciplinară”. Cert este că, după noul scandal cu gradația de merit, cei de la Școala Specială i-au acordat, anul trecut, calificativul bine, iar Cătălina Hodan a contestat în instanță și acest lucru.

Bani pe spatele unui copil cu deficienţe

Fost inspector școlar pentru învăţământul special, Cătălina Hodan a fost trimisă în boxa acuzaţilor în iunie 2019, după ce a falsificat o serie de registre pentru a încasa bani pe nemuncite. Faptele au ieşit la iveală în toamna anului 2018, când Liliana Chisăliţă, mama unei copile cu deficienţe, a mers la unitatea de învăţământ pentru a viza carnetul de elev al fiicei sale. Atunci a descoperit că timp de aproape trei ani Cătălina Hodan s-a folosit de fiica ei pentru a încasa banii pentru şedinţele de logopedie la domiciliu, deşi fetiţa nu mai beneficiase de aşa ceva din 2015.

Ba mai mult, semnăturile pe fişele de evaluare fuseseră falsificate pentru a da aparenţă legală. Bulversată, femeia a făcut o sesizare la conducerea şcolii, după care a formulat şi o plângere penală, prezentând şi o sumedenie de documente prin care a arătat că, în timp ce Cătălina Hodan încasa bani pentru orele fictive, fetiţa ei era internată în spital.

Demisie din funcţia de inspector

În urma sesizării, conducerea Școlii Speciale „Sfântul Stelian” a dispus o anchetă internă, care a confirmat aspectele sesizate, iar comisia de disciplină a dispus sancţionarea Cătălinei Hodan şi recuperarea prejudiciului. Demascată, Hodan şi-a dat demisia din funcţia de inspector, dar a revenit la catedră ca profesor. Iniţial, fostul inspector şcolar a respins toate acuzaţiile şi chiar a susţinut că orele au fost asigurate conform planificării. În schimb, înainte de a fi trimisă în judecată de procurori, ea şi-a schimbat brusc optica şi a restituit inclusiv prejudiciul de 8.244 lei. În plus, a solicitat judecarea în formă simplificată pentru a beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor. Acuzată de înşelăciune în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, Hodan a fost găsită vinovată de Judecătoria Botoşani pentru ambele infracţiuni şi condamnată, în februarie 2020, la o pedeapsă rezultantă de un an şi două luni închisoare.

Instanţa a dispus, însă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi i-a stabilit fostului inspector şcolar un termen de supraveghere de doi ani, interval în care Cătălina Hodan trebuia să respecte mai multe măsuri de supraveghere. Pe 4 aprilie, sentinţa a fost desființată de Curtea de Apel Suceava, care a dispus rejudecarea dosarului pe motiv că Judecătoria Botoșani nu a motivat în hotărâre situația acelui acord de mediere convenit între Hodan și Școala Specială, care, dacă ar fi admis ca probă, ar putea duce la încetarea procesului penal pentru înșelăciune.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
10.6 °
71 %
6.3kmh
100 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...