vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTLibertate cerută după ce şi-a măcelărit familia

Libertate cerută după ce şi-a măcelărit familia

Botoșăneanul Săndel Lapteacru, autorul cvadruplului asasinat din toamna lui 2002, a solicitat eliberarea condiționată. Condamnat la închisoare pe viață și încarcerat în Penitenciarul Arad, acesta s-a adresat direct instanței de judecată sperând că va ieși mai repede din spatele gratiilor. Cererea a ajuns pe rolul Judecătoriei Arad, însă judecătorii au decis să ceară și un punct de vedere din partea unității de detenție. Care va fi verdictul magistraților, este greu de spus.

Cert este că, având în vedere că el își execută pedeapsă din octombrie 2002, ar putea beneficia și de recursul compensatoriu, o parte din condamnare fiind executată în condiții improprii. În plus, în ultima perioadă, botoșăneanul s-a înscris și la cursurile unei facultăți de psihologie din Arad, pentru învățământ la distanță, în baza unui protocol de colaborare încheiat între universitatea în cauză și Administrația Națională a Penitenciarelor.

Între timp, botoșăneanul a divorțat de fosta soție, s-a recăsătorit și și-a schimbat inclusiv numele.

Familie ucisă din motive religioase

Săndel Lapteacru și-a ucis cu sânge patru membri ai familiei, în septembrie 2002, din motive religioase. Supărat pe restricțiile impuse de mama sa și având o fire mai libertină, el s-a răzbunat într-o noapte și i-a ucis în timp ce dormeau. Mai întâi i-a lovit în cap cu un ciocan, după care i-a înjunghiat rând pe rând, victimele fiind mama sa, două surori și un frate. Ulterior, în încercarea de a scăpa de cadavre, Săndel Lapteacru a cumpărat benzină și a încercat să incendieze trupul neînsuflețit al mamei. Speriat de fumul care a invadat apartamentul, el a încuiat locuința și a fugit în municipiul Iași.

Cvadruplul asasinat a fost descoperit pe 1 octombrie 2002, când vecinii, alertați de mirosul cadaveric care venea din apartamentul familiei Lapteacru, au sunat la poliție.

Capturat o zi mai târziu, într-o discotecă din municipiul Botoșani, Săndel Lapteacru a fost arestat și condamnat pentru omor deosebit de grav la închisoare pe viață. Potrivit Codului penal, după 20 de ani de detenție, cei condamnați la închisoare pe viață pot solicita eliberarea condiționată.

Graţiere cerută de un alt „vieţaş”

După gratii este şi Ion Rădăcină, de loc din comuna Vorniceni, condamnat la rândul său la închisoare pe viaţă pentru omor deosebit de grav. Aflat în prezent în Penitenciarul Giurgiu, el nu a formulat încă o cerere de acest gen. În schimb, a cerut la un moment dat graţierea din partea fostului preşedinte al României Traian Băsescu. „Vieţaşul” susţinea că a fost condamnat pe nedrept pentru uciderea lui Ştefan Rusu, de 53 de ani, şi rănirea gravă a fiului acestuia, pe 12 septembrie 2002, la Adjud.

Și povestea acestuia este tulburătoare. Închis de la 17 ani pentru furt, el a executat pedeapsă într-o școală de corecție. În 1988, la două luni de la eliberare, el a fost închis pentru omor deosebit de grav în scop de jaf, fiind condamnat la 18 ani de închisoare.

Eliberat condiţionat pe 6 septembrie 2002, botoșăneanul a ajuns în județul Vrancea, unde a ucis un bărbat și l-a rănit pe fiul acestuia. După această faptă, el a fost arestat și a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.1 ° C
6.1 °
4.3 °
95 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
12 °
mar
8 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...