Şapte ani de procese pentru o evaziune desfiinţată în instanţă

Instituțiile statului au pierdut aproape șapte ani cu proceduri, anchete și procese pentru un prejudiciu la bugetul de stat mai mic de o mie de euro. Astfel, trimisă în judecată de procurori sub acuzația de evaziune fiscală în formă continuată, o botoșăneancă în vârstă de 43 de ani a scăpat de dosarul penal după ce prejudiciul adus bugetului de stat a fost achitat integral. Femeia, Simona S., a fost inculpată la sfârșitul lui 2018, după ce, în calitate de administrator al unei societăți din municipiul Botoșani, nu ar fi înregistrat în documentele contabile 12 facturi fiscale, în valoare totală de 258.491,19 lei, ca urmare a intermedierii unor polițe de asigurare în favoarea unei firme din București.

Anchetă începută în 2014

Cercetările au fost inițiate în 2014, în urma unor percheziții organizate de polițiști la mai multe firme din oraș. Atunci, anchetatorii au descoperit o adevărată încrengătură între mai multe firme administrate de un botoșănean, care intenționase să-și mute afacerile de pe o societate pe alta. Pentru a face lumină în acest caz, polițiștii de la Investigarea Criminalității Economice au ridicat documentele contabile și au făcut mai multe verificări încrucișate. Așa a ieșit la iveală că cele 12 facturi fiscale, în valoare de  258.491,19 lei, ca urmare a intermedierii mai multor asigurări, nu au fost înregistrate în contabilitate.

Prejudiciu plătit integral

Audiată, femeia a arătat că întreaga sumă de aproape 300.000 de lei, care reprezenta prime de asigurare încasate și nedepuse, ar fi fost folosită exclusiv de către botoșăneanul care controla afacerea pentru a achiziționa stocuri de mărfuri atât la patru drogherii cât și la un bar, toate aceste puncte de lucru aflându-se în portofoliul altei societăți.

În timpul procesului, însă, întreg prejudiciul de aproape 5.000 de lei, reprezentând impozit pe venitul microîntreprinderilor, a fost plătit către bugetul de stat, așa încât Agenția Națională de Administrare Fiscală a renunțat la orice pretenții. După administrarea întregului probatoriu, luni, pe 23 august a.c., judecătorii Tribunalului Botoșani au decis încetarea procesului penal și ridicarea sechestrului aplicat pe bunurile botoșănencei.

 

Deja ai votat!