spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăMedic suspectat de vaccinări fictive

Medic suspectat de vaccinări fictive

♦ Un medic care vaccina în Botoşani e vizat de acuze extrem de grave, pe motiv că făcea imunizări fictive pe bani.
♦ Suspiciunile de vaccinări false au fost întreţinute şi de mărturii ale unor pacienţi care, ajunşi în stare critică, au recunoscut pe patul de moarte că nu erau vaccinaţi

Poliţiştii botoşăneni au declanşat o anchetă după ce un medic de la un centru de vaccinare din Botoşani a fost reclamat că ar fi făcut vaccinări fictive, contra cost. Totul a pornit după ce o femeie din judeţ a reclamat Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), prin intermediul unul e-mail, că un medic ar fi pretins o sumă de bani să o vaccineze fictiv. Aceasta spune că s-ar fi imunizat, dar cere anchetarea medicului.

„Doresc să fac o sesizare către domnul doctor care vaccina la Şcoala 17, cu menţiunea că domnul doctor lua bani de la pacienţi pentru a le face certificatul de vaccinare fără a fi imunizaţi şi îi băga în baza de date ca şi persoane vaccinate. Mi-a făcut şi mie această ofertă contra sumei de 200 de euro. Întrucât l-am refuzat şi m-am imunizat vă rog să luaţi măsuri în privinţa aceasta”, se arată în sesizarea primită prin poşta electronică.

Reclamaţia vine, însă, oarecum tardiv, deoarece centrul de vaccinare de la Şcoala 17 a fost închis şi mutat la sala de sport a Colegiului „Gheorghe Asachi”, astfel că acum anchetatorii trebuie să încerce să obţină mai multe date de la respectiva femeie.

Anchetă deschisă de poliţişti

Reprezentanţii DSP au înaintat sesizarea către Poliţie. „A fost primită o sesizare pe adresa instituţiei şi a fost redirecţionată către organele competente. Noi vom declanşa o anchetă la nivelul instituţiei, în funcţie de ancheta acelor instituţii. Nu DSP numeşte sau plăteşte personalul medical din centrele de vaccinare. În aceste centre sunt angajate persoanele care şi-au depus intenţia la primării, cu care sunt semnate şi contractele de muncă şi care fac inclusiv programul. DSP doar avizează şi face plăţile”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Aceasta a adăugat că sancţiunile din partea instituţiei pe care o conduce pot veni doar pe linia Inspecţiei Sanitare de Stat, care poate verifica respectarea regulilor sanitare.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) au confirmat primirea sesizării şi spun că vor fi demarate procedurile necesare. „Polițiștii verifică aspectele sesizate, urmând ca în funcție de rezultate să fie dispuse măsuri”, a precizat agent principal Delia Nenişcu, purtătorul de cuvânt al IPJ Botoşani.

Tarifele ar varia între 100 de lei şi 4-500 de euro

Situaţia nu ar fi însă una singulară. Unii botoșăneni susţin că, în cazul acestor vaccinări fictive, persoana care ar fi trebuit să administreze serul pacientului consuma o doză de vaccin, dar nu injecta pacientul, ci o golea pe braţul acestuia, pe jos sau chiar în haine, cantitatea de ser fiind infimă. Ulterior, pacientul primea certificatul de vaccinare ca şi cum ar fi primit doza din vaccinul respectiv.

„O rudă mi-a spus că vrea să dea 300 de euro pentru două persoane, că ştie pe cineva la centrul de vaccinare şi e dispus să îi vaccineze fictiv. De asta şi majoritatea preferă acum Johnson, pentru că este cu o singură doză. Riscul să te prindă este mai mic”, a spus un botoşănean.

Potrivit acestuia există şi o „listă de preţuri”, tariful crescând în funcţie de gradul de rudenie al doritorului de certificat, de la 100 de lei până la 4-500 de euro.

Din câte se pare, şi la parchet ar exista câteva sesizări similare.

Reclamaţii similare la nivel naţional

Cazul de la Botoşani vine după ce, în mai multe judeţe din ţară, au apărut anchete şi chiar percheziţii în urma unor plângeri asemănătoare. În cele mai multe cazuri totul a ieşit la iveală după ce persoanele aşa-zis vaccinate au ajuns la spital cu forme grave de Covid şi au recunoscut că nu s-au vaccinat.

Un exemplu recent este la Vaslui, unde poliţiştii au deschis un dosar de cercetare penală pentru infracţiunile de fals intelectual şi uz de fals, după ce viceprimarul unei comune din judeţ a murit, fiind diagnosticat cu Covid-19, iar în spaţiul public au apărut informaţii conform cărora bărbatul ar fi avut certificat fals de vaccinare anti-Covid.

Politicianul a ajuns în stare foarte gravă la spital, după ce a stat acasă zile întregi de la contractarea virusului. Jurnaliştii de la „Libertatea” au scris că bărbatul apare în documentele autorităţilor ca fiind vaccinat, din luna mai, cu serul Johnson&Johnson, însă rudele acestuia ar fi recunoscut, în faţa medicilor, că în realitate nu primise serul. În urma dezvăluirilor, a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual şi uz de fals.

Campania de imunizare pierde din forţă la Botoşani

Interesul botoşănenilor faţă de vaccinare începe să scadă. Astfel, după ce timp de aproape două săptămâni numărul persoanelor vaccinate s-a apropia de 2-3.000 în fiecare zi, de câteva zile numărul celor care doresc să se imunizeze a scăzut la aproximativ 1.000 în fiecare zi.

Potrivit autorităţilor sanitare, în prezent aproape 86.000 de botoşăneni au schema de vaccin completă. „De la începutul campaniei de vaccinare avem imunizate 94.792 de persoane cu doza unu, 55.502 cu doza doi şi 10.162 cu doza trei. În total avem 160.456 de doze utilizate la nivelul judeţului. Dintre aceste persoane 85.722 de persoane sunt imunizate cu schema completă de vaccinare”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

Până ieri la nivel naţional 6.408.006 persoane aveau schema completă de vaccinare. Judeţul Botoşani se află în coada clasamentului naţional în ceea ce priveşte imunizarea.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...