joi, aprilie 18, 2024
AcasăPrima PaginăCondamnări în bloc din cauza drogurilor vândute în buricul târgului

Condamnări în bloc din cauza drogurilor vândute în buricul târgului

Zeci de botoșăneni, de la traficanți de droguri, plasatori și consumatori de marijuana, au fost condamnați în bloc de magistrații Tribunalului Botoșani. Este vorba de 22 de persoane, care au fost trimise în judecată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – biroul teritorial Botoșani după o anchetă laborioasă derulată în colaborare cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Botoșani.

Operațiunea, care a presupus filaje, o sumedenie de flagranturi, dar și zeci de percheziții, s-a derulat anul trecut iar acum, pe baza probelor adunate de anchetatori, judecătorii i-au condamnat pe toți cei 22 de inculpați.

Închisoare cu executare pentru capul afacerii și locotenenții lui

Cea mai mare pedeapsă a primit-o capul afacerii, Andrei Nicolae Hulupțuc, care s-a ales cu o condamnare de doi ani și 10 luni închisoare, în regim de detenție, pentru cultivare, procurare, deţinere şi vânzare de droguri de risc, fără drept. Potrivit sentinței magistraților, la închisoare ar urma să ajungă alți trei botoșăneni, Marian Daniel Amarandei, condamnat la doi ani de închisoare, Valentin Ungureanu, care s-a ales la rândului lui cu o pedeapsă de doi ani și două luni de pușcărie, și Florin Ovidiu Vasiliu, condamnat la o pedeapsă rezultantă de trei ani, patru luni şi 20 zile închisoare, în cazul lui fiind vorba de adăugarea unei pedepse mai vechi.

Alți doi tineri, Andrei Moruz și Cosmin Ioan Ciornodolea au fost condamnați la câte un an și șase luni, respectiv un an și opt luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, în timp ce un minor, D.D.V., s-a ales cu măsura educativă privind urmarea unui stagiu de formare civică cu o durată de 4 luni.

Consumatori de droguri trimiși să muncească la bibliotecă sau muzeu

În schimb, în cazul altor 15 consumatori de droguri, instanța a aplicat condamnări cuprinse între două și patru luni închisoare, dar a dispus amânarea aplicării pedepselor, toți tinerii urmând să fie supuși unor măsuri de supraveghere. Astfel, majoritatea au fost trimiși să presteze ore de muncă în folosul comunității la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” sau activităţi de arhivare și restaurare obiecte în cadrul Muzeului Judeţean.

În plus, magistrații au dispus confiscarea a peste 40.000 de lei de la inculpați, cea mai mare sumă, 37.465 de lei provenind de la capul afacerii.

Prin hotărârea Tribunalului, cei 22 de botoșăneni vor trebui să plătească și 28.000 de lei drept cheltuieli judiciare. Sentința, care a fost redactată pe 65 de pagini în format A4, a fost pronunțată pe 9 noiembrie a.c., dar nu este definitivă.

Descinderi după o afacere care a durat un an și jumătate

Afacerea a ieșit la iveală pe 5 octombrie 2020, când procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Botoșani au efectuat un număr de 11 percheziții domiciliare, pe raza municipiului Botoșani, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada aprilie 2019 – septembrie 2020, o persoană a procurat, deținut și vândut în repetate rânduri, în special către tineri, diverse cantități de cannabis. Distribuția drogurilor de risc s-a realizat atât din anumite locuințe de pe raza municipiului Botoșani, cât și stradal, personal de către suspect sau prin intermediul unor persoane din anturajul său, folosite ca și distribuitori pentru predarea drogurilor și respectiv preluarea sumelor de bani”, spuneau atunci anchetatorii.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate substanțe vegetale susceptibile de a fi cannabis, 9 telefoane mobile, 8 cartele SIM, două sticluțe ce conțin ulei de cannabis (CBD), 820 de lei, 3 cântare electronice, 4 grindere, mai multe recipiente care prezentau urme de fragmente vegetale, un HDD și mai multe înscrisuri.

Totodată, la sediul DIICOT au fost duse, în vederea audierii, un număr de 33 de persoane, acțiunea fiind organizată cu suportul Direcției de Operațiuni Speciale, dar și cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Botoşani și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoşani.

Droguri vândute în spatele primăriei

Ce nu s-a spus atunci a fost, însă, că o bună perioadă de timp afacerea s-a derulat chiar în buricul târgului, în spatele sediului ANAF de lângă Primărie, acolo unde Andrei Nicolae Hulupțuc, zis Huly,  închiriase o locuință. De altfel, mulți dintre consumatori au fost prinși fie pe strada Cuza Vodă, fie în apropierea bibliotecii județene, ori în zona centrală a municipiului Botoșani, mugurii de cannabis fiind înveliți de regulă în staniol. Filați, unii au fost ridicați de anchetatori chiar în timp ce se pregăteau să dispară cu drogurile și au fost percheziționați, în total fiind înregistrate 17 fapte în flagrant delict.

Afacerea ar fi fost pusă pe picioare la începutul anului 2019, când tânărul Hulupțuc, care nu realiza nici un fel de venituri, a luat hotărârea de a procura și vinde personal droguri tinerilor de pe raza municipiului Botoșani, exploatând curiozitatea și dorința de teribilism a tinerilor care frecventau diverse săli de jocuri, dar și a persoanelor din anturajul său, consumatori de asemenea de droguri. La început, tânărul a locuit împreună cu mama sa într-un imobil pus la dispoziție de un apropiat, care a dorit să-i ajute tocmai din cauza situației deficitară în care se afla familia.

Tânărul a privit locația, însă, ca pe o oportunitate de a vinde droguri fără a fi depistat, imobilul fiind amplasat într-o zonă greu accesibilă și greu de monitorizat de către forțele de ordine, prezența unei persoane străine fiind ușor detectabilă, datorită configurației zonei.

Inițial, tânărul a vândut droguri personal prin jurul sălii de joc ”Winners”, loc în care l-a întâlnit și pe al doilea suspect, căruia i-a propus să vândă pentru el droguri, situație acceptată de acesta din urmă.

Discuţii cu clienţii prin aplicaţii criptate

Ulterior, Hulupțuc a început să vândă droguri și de la locuința mamei sale profitând de relieful denivelat și greu accesibil al zonei pentru forțele de ordine, stabilind cu consumatorii diverse puncte de reper în apropierea locuinței mamei sale pentru a nu-i fi descoperită locația și a fi deconspirat. Tot în scopul de a nu fi depistat, Huly le-a recomandat consumatorilor să-l apeleze pe diferite aplicații criptate și imposibil de urmărit de către forțele de ordine, respectiv ”Signal”, ”Telegram” și ”WhatsApp”.

Pentru a obține profituri semnificative, tânărul s-a decis să se mute într-o locație mai accesibilă consumatorilor și mai facilă pentru distribuirea unor cantități însemnate de droguri, situație în care acesta a închiriat un imobil în centrul municipiului Botoșani, lângă Primărie, în spatele sediului ANAF.

„Din acest imobil, o casă, a cărei intrare se afla pe o alee comună cu alte imobile, inculpatul a vândut droguri zilnic începând cu luna ianuarie 2020, o parte din consumatorii de încredere deplasându-se personal la ușa casei acestuia ca la o unitate publică”, spun anchetatorii.

Intermediar transformat în dealer

Pentru consumatorii pe care nu îi cunoștea personal, tânărul stabilea un loc de întâlnire, fie în parcarea sediului ANAF, fie în zona parcului Bibliotecii Județene sau a restaurantului Casablanca, drogurile fiind predate de Marian Daniel Amarandei, cel care încasa și banii. Interesant este că la un moment dat, acesta din urmă a devenit la rândul lui persoană de contact și, dintr-un simplu intermediar, a început la mijlocul anului 2020 să cumpere de la Huly cantități mai mari decât cele necesare pentru consum propriu și să le revândă către consumatori cu un adaos de 5 sau 10 lei la fiecare gram de cannabis comercializat.

De asemenea, începând din 2020, un alt tânăr a devenit intermediar, el fiind folosit întrucât deținea un autoturism. La fel, un alt intermediar împrumutase 500 de lei de la Huly și a ajuns să facă unele „comisioane” tocmai pentru a nu fi nevoit să returneze suma respectivă.

În vara anului trecut, un alt tânăr care deținea un Volkswagen Golf 4 de culoare alb, a ajuns să fie intermediar. Tânărul lăsa mașina parcată în fața sediului ANAF, zilnic în jurul orei 20,40, intra în casa lui Huly și ieșea după numai circa 10 minute. Pe 25 iulie 2020, scena s-a repetat, dar imediat ce tânărul a plecat cu mașina din fața sediului ANAF, a fost oprit de polițiști, verificat și prins conducând VW sub influența drogurilor.

Consumator de droguri ajuns inspector la primărie

Printre cei condamnați, dar care s-au ales cu amânarea aplicării pedepsei, se află și un tânăr din Bălușeni, Silviu Cristian Ștefan, încadrat ca inspector debutant în cadrul Compartimentului de implementare proiecte europene din cadrul Primăriei comunei Bălușeni. În seara zilei de 1 august 2020, tânărul a fost surprins de o patrulă de jandarmi în apropierea Casei Armatei. În urma controlului corporal, asupra acestuia s-au găsit, în buzunarul din partea dreaptă al pantalonilor, trei foițe din staniol, în interiorul cărora se afla o substanță vegetală de culoare verde-brun, uscată, sub formă de mugure.

Pus să explice, tânărul a recunoscut că le-a cumpărat de la Huly. Fragmentele vegetale au fost înaintate către Laboratorul de Analiză și Profil al Drogurilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, care au stabilit că era vorba de 2,40 grame Cannabis, care conțineau Tetrahydrocannabinol (THC).

După efectuarea determinărilor fizico-chimice, din cantitatea ridicată au mai rămas doar 1,68 grame cannabis.

Plante de cannabis descoperite în ghiveci

Interesant este că la un moment dat, Huly a fost denunțat chiar de către botoșăneanul care îi oferise lui și mamei sale o clădire pentru a locui. Astfel, pe 18 august 2020, bărbatul a descoperit două ghivece suspecte, ce se aflau într-o anexă exterioară a imobilului său, în care erau două plante de cannabis.

Botoșăneanul a chemat imediat poliția și a predat ghivecele. Audiată, mama lui Huly a recunoscut că acestea ar aparține fiului său. Astfel, tânărul ar fi primit de la o cunoștință două semințe, fără ca să știe despre ce fel de semințe este vorba, iar din curiozitate le-a plantat în două ghivece să vadă ce plantă va răsări.

Mască Bong găsită la percheziții

Interesant este că la unul dintre consumatorii de droguri, Cosmin Ioan Ciornodolea, anchetatorii au găsit la percheziții și o mască de protecție tip BONG. Este vorba de o mască atipică, cu un vas de sticlă sau pipă de vaporizare. În schimb, întrucât multă vreme bong-ul a fost cel mai popular mod de a fuma ierburi uscate, masca le-a atras atenția anchetatorilor, care au ridicat-o pentru o examinare criminalistică pe aceasta fiind puse în evidență urme de Tetrahydrocannabinol (THC), adică substanța conținută de cannabis.

De la același tânăr a mai fost ridicată și o pipă, care avea și ea urme de THC.

Care va fi deznodământul, nu se știe încă, întrucât ar putea urma un nou proces la Curtea de Apel Suceava. Cert este că până la pronunțarea unei sentințe definitive, toți cei trimiși în fața instanței de judecată vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.5 ° C
7.8 °
5.5 °
94 %
0.5kmh
100 %
joi
7 °
vin
10 °
sâm
16 °
Dum
14 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...