spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăAfaceri cu morţi în plină pandemie (video)

Afaceri cu morţi în plină pandemie (video)

♦ Pentru fiecare mort direcţionat spre o anumită firmă de pompe, angajaţii de la morgă ar primi câte 400 de lei

La Botoşani până şi morţii au ajuns o afacere. Faptul că de pe seama unui deces se poate câştiga bine în industria pompelor funebre este deja cunoscut. Acest aspect este demonstrat de cifre, la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică fiind autorizate pentru diverse operaţiuni în această industrie nu mai puţin de 26 de firme. La fel ca şi în orice alt domeniu unde este o concurenţă atât de mare, automat apar şi practici mai puţin legale sau morale. Iar de acest lucru urmează să se intereseze şi poliţiştii botoşăneni, după ce s-au sesizat, în urma unor reclamaţii privind „vânzarea” unor persoane decedate către anumite firme de pompe funebre.

Mai exact, în prezent, poliţiştii botoşăneni investighează practicile unei firme de pompe funebre din judeţ, care, ajutată de doi angajaţi de la morga Spitalului Judeţean, prelua mai multe persoane decedate de la morgă şi se ocupa de funeralii, deşi nu ar fi avut nici toate autorizaţiile necesare şi nici dreptul de a recurge la astfel de practici.

Angajaţi ai spitalului implicaţi în afacere

Concret, potrivit anchetei poliţiştilor, doi angajaţi de la morga Spitalului Judeţean de Urgenţă şi-ar fi îndeplinit defectuos şi abuziv sarcinile de serviciu privind eliberarea corpurilor persoanelor decedate către familii. Vizaţi sunt un bărbat de 47 de ani, care lucrează ca autopsier, şi o femeie de 58 de ani, angajată ca îngrijitoare, dar şi un bărbat de 36 de ani, soţul titularului unei firme de pompe funebre.

Cei doi angajaţi de la morgă îi îndreptau pe membrii familiei celor decedaţi către o anume firmă de pompe funebre din judeţ, cu toate că aceasta nu era în acel moment autorizată pentru transportul persoanelor decedate. Pentru fiecare recomandare de acest fel, cei doi angajaţi de la morgă primeau 400 de lei de la soţul administratorului firmei de pompe funebre, în condiţiile în care un autopsier ar avea un salariu de cel puţin 8.000 de lei brut, iar îngrijitoarea de aproximativ 6.000 de lei, conform statului de funcţii de pe site-ul spitalului.

 Anchetă deschisă de poliţişti

Practica a ajuns, însă, şi la urechile poliţiştilor, care au început o anchetă, fiind vizate atât acţiunile angajaţilor, cât şi ale reprezentanţilor firmei respective. „Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice desfăşoară cercetări într-un dosar penal privind infracţiunile de abuz în serviciu şi exercitarea unei profesii fără drept. Cercetările sunt efectuate sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani, iar la finalizarea acestora se vor dispune măsuri legale”, a precizat agent principal Delia Nenişcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani.

Reprezentanţii unităţii sanitare spun că nu au primit nici o notificare, până în prezent, din partea organelor de cercetare penală, cu privire la cei doi angajaţi vizaţi de anchetă. Oamenii legii vor chema, în perioada următoare, la audieri persoanele vizate în dosar şi vor cere şi documentele care ar putea fi concludente în anchetă.

Explicaţii cerute şi de la DSP

Oamenii legii au cerut lămuriri şi de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), instituţie care se ocupă de autorizarea firmelor de acest fel. „La nivelul judeţului Botoşani avem cinci firme autorizate pentru servicii funerare şi alte 26 de firme care au certificat al conformităţii pentru autovehicule funerare pentru paradă sau agregate frig. IPJ Botoşani ne-a solicitat documentele care au stat la baza autorizării acestor firme funerare”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Astfel, dacă doar cinci firme au autorizaţie pentru servicii funerare, adică absolut toate serviciile pe care le poate oferi unei familii îndurerate, de la preluarea persoanei decedate, până la îmbălsămare sau transportul la groapă şi pomeni, restul de firme au reuşit să profite de anumite scăpări legislative şi au făcut contracte de colaborare cu alte firme autorizate, însă din judeţele vecine. „De exemplu, la îmbălsămat. Sunt doar cele cinci firme, restul, teoretic au contract cu firme din alte judeţe. El se poate autoriza şi cu ajutorul unei firme din Timişoara. DSP nu poate veni să verifice cine şi cum, pentru că la dosar se depun nişte acte. Dar nu o să vină un specialist în îmbălsămare din Timişoara sau să ducă ei mortul acolo. Tocmai de aceea apar şi astfel de practici, în care se mai încalcă legea”, a spus reprezentantul unei firme de pompe funebre.

Lupta la propriu pe cadavrele defuncţilor vine în condiţiile în care şi numărul deceselor a explodat. Astfel, spre exemplu, în luna octombrie a anului trecut, la Botoşani au fost 804 decese, în condiţiile în care în ultimii zece ani media deceselor lunare era de aproximativ 450. La Botoşani au murit în pandemie şi câte 14 oameni pe zi doar din cauza Covid, iar în total pandemia a curmat în judeţ cel puţin 1.205 vieţi.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...