vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăProgram cu masă caldă doar pe hârtie

Program cu masă caldă doar pe hârtie

♦ Masa caldă pentru elevii din anumite şcoli botoşănene se dovedeşte a fi un nou program guvernamental eşuat. 

Statul dă cu o mână şi ia cu două. Această formulă se aplică perfect şi în cazul Programului naţional „Masă caldă” în şcoli. Semestrul I din acest an şcolar se încheie în câteva zile, însă, elevii din cele trei unităţi botoşănene incluse în program, respectiv Liceul cu Program Sportiv şi şcolile din Hudeşti şi Ungureni, nu au primit nici măcar o felie de pâine. Explicaţia este aceea că Guvernul a aprobat, pe 20 august, o finanțare de 46,4 milioane de lei pentru programul Masa caldă, pentru primul semestru al anului şcolar 2021-2022, dar ulterior nu au mai apărut Normele de aplicare. În aceste condiţii, primăriile nu au putut organiza licitaţie pentru desemnarea firmelor care să asigure pachetele pentru elevi.

La începutul lunii decembrie, prin decizie a şefului Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, banii alocaţi celor trei unităţi administrativ teritoriale din judeţul Botoşani au fost returnaţi la bugetul de stat. Astfel, municipiul Botoşani a returnat 580.000 de lei, comuna Hudeşti 228.000 de lei şi comuna Ungureni – 263.000 de lei.

La nivel naţional sumele retrase de la şcoli au totalizat 20 de milioane de lei.

„Nu am avut cadrul legal”

Viorel Atomei, primarul comunei Hudeşti, a confirmat faptul că, în lipsa normelor de aplicare, nu a putut fi organizată licitaţia pentru desemnarea firmei care să asigure pachetele elevilor. „Nu am avut cadrul legal să organizăm licitaţia. În aceste condiţii, am mers pe lapte şi corn. Noi nu le dădeam copiilor masă caldă, pentru că nu avem condiţii, ci un sandwich, dar consistent. Acest program este foarte bun pentru majoritatea elevilor, pentru că nu toţi cei 740 de preşcolari şi elevi au o situaţie materială foarte bună”, a explicat edilul.

Cu aceeaşi problemă s-a confruntat şi primarul comunei Ungureni. „Copiii m-au întrebat de ce nu primesc pacheţelul, din moment ce anul şcolar trecut au beneficiat de acest supliment alimentar. Este păcat că în primul semestru al acestui an şcolar programul a fost doar pe hârtie”, a declarat Ilie Ivanache.

Prevederi pentru firme, nu pentru elevi

Edilul are şi o altă nemulţumire în privinţa acestui program. Deşi statul finanţează un supliment alimentar în limita a 10 lei pentru fiecare preşcolar şi elev, la licitaţie valoarea se diminuează.

„În anul şcolar trecut, la noi a câştigat firma care a licitat 4,7 lei de pachet. Consider că ar trebui elaborate norme mai severe şi într-adevăr să se aducă de 10 lei pentru fiecare copil. Aşa, se licitează, şi nu putem să le facem nimic celor care vin sub această valoare, pentru că spun că au participat conform legii. Mai mult, se spunea că pot aduce diversificat, brânzeturi şi carne, dar ar trebui precizat clar în ordonanţă în fiecare zi să fie carne şi atunci nu se mai întâmpla chestia asta să liciteze cu preţuri mai mici”, a spus edilul.

Elevii din Ungureni au primit în anul şcolar trecut doar de două ori pe săptămână carne.

„Ne-au arătat aceşti bani şi i-au luat înapoi”

Municipalitatea botoşăneană a returnat la bugetul de stat 580.000 de lei. „Este ceva de genul – ne-au arătat aceşti bani şi i-au luat înapoi. Este păcat. Acest program este bun, dar este îngreunat de birocraţie”, a precizat un oficial din Primăria Botoşani.

La nivel naţional, beneficiarii Programului „Masa caldă” sunt preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ.

Norme de aplicare aprobate a finalul lunii decembrie

Abia pe 29 decembrie, Guvernul Ciucă a adoptat Hotărârea pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2021 privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ.

Până vor organiza licitaţiile, este clar, însă, că elevii nu vor avea cum să beneficieze de acest supliment alimentar întreg semestrul al II-lea.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...