spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăMediu poluat cu voie de la judecători

Mediu poluat cu voie de la judecători

♦ Două dintre sancţiunile date primăriilor pentru încălcarea flagrantă a normelor de mediu au fost transformate în simple avertismente.

În plin scandal internațional privind normele de mediu, instanțele de judecată botoșănene transformă în avertismente amenzile aplicate primăriilor de Garda de Mediu. Două astfel de cazuri au fost înregistrate la Darabani și Dorohoi, unde, prin două decizi ale instanțelor, amenzile aplicate de comisarii de mediu s-au transformat în simple dojeniri. Asta în condițiile în care în noiembrie 2021 Comisia Europeană a hotărât să trimită din nou România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene tocmai pentru nerespectarea normelor de mediu.

În fapt, pe 11 martie 2021, comisarii de mediu au ajuns la Darabani, unde au constatat că, pe pășunea din extravilanul comunei Lișmănița, a fost amenajat un depozit de deșeuri rezultate din salubrizarea orașului, fiind astfel încălcate dispozițiile legale. Astfel, pe o suprafață de aproape o mie de metri pătrați au fost găsite deșeuri menajere, deșeuri vegetale, deșeuri rezultate din construcții și demolări, PET-uri, hârtie și carton, deșeuri periculoase (azbest), anvelope uzate, precum și deșeuri rezultate de la igienizarea cimitirelor. Atunci, comisarii de mediu au dispus mai multe măsuri și au aplicat Primăriei Darabani o amendă de 40.000 de lei.

Reprezentanții instituției au contestat sancțiunea în instanță, susținând că deșeurile în cauză au fost ridicate, iar Judecătoria Darabani a transformat amenda în avertisment, deși instituția mai fusese sancționată în trecut de comisarii de mediu.

„Pe lângă înlăturarea efectelor negative ale faptei contravenționale, instanța are în vedere că sancțiunea contravențională (…) este într-un cuantum semnificativ pentru o unitate administrativ relativ mică, astfel cum este orașul Darabani, fiind de natură a dezechilibra bugetul local, cu efecte negative asupra cetățenilor. Aceste fonduri pot primi o destinație utilă în sensul asigurării respectării igienei orașului, evident prin respectarea normelor de mediu, cu atât mai mult cu cât noua legislație impune norme mult mai restrictive și mai costisitoare, printre care și colectarea selectivă a deșeurilor, ceea ce necesită, cu siguranță, resurse financiare semnificative”, au motivat judecătorii.

Sancţiune din cauza unui versant consolidat

Pe 21 mai 2021, comisarii de mediu au ajuns și în comuna Broscăuți, unde pe amplasamentul situat în spatele fostei grădinițe, în spatele parcului, s-a constatat că Primăria ar fi consolidat un versant afectat de alunecări de teren cu deșeuri rezultate din construcții. Întrucât în zonă au fost observate și deșeuri periculoase (azbest), comisarii de mediu au amendat Primăria cu 20.000 de lei. Și aici sancțiunea a fost contestată la Judecătoria Dorohoi, reprezentanții primăriei invocând inclusiv o hotărâre a Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din 2011, când versantul ar fi fost afectat de alunecările de teren. Totodată, au invocat reprezentanții comunei, în consolidare s-ar fi folosit doar materialele rezultate din desființarea fostei grădinițe.

Fără să mai verifice situația reală, în decembrie 2021 Judecătoria Dorohoi a transformat amenda în avertisment. „Având în vedere împrejurările săvârșirii faptei, gravitatea acesteia și faptul că petenta nu a mai fost anterior sancționată contravențional pentru o faptă similară, instanța apreciază că se impune înlocuirea sancțiunii de 20.000 lei amendă aplicată petentei cu sancțiunea avertisment”, au motivat judecătorii.

Dig construit într-o rezervaţie naturală

Toate aceste decizii vin în contextul în care tocmai autoritățile nu respectă normele de mediu. Anul trecut, primarul comunei Lozna a construit un dig, tot fără autorizație și tot din resturi rezultate din construcții, într-o rezervație naturală. Și în acest caz, Garda de Mediu a aplicat două amenzi – de 50.000 de lei şi respectiv 20.000 de lei – și a dispus desființarea construcției ilegale și aducerea terenului la starea iniţială. Termenul limită de refacere a zonei a fost de 27 iunie 2021, dar sancțiunile au fost contestate în instanță, iar digul a rămas acolo, fără ca cineva să se sinchisească de dispozițiile date de comisarii de mediu. În acest caz, procesul este încă pe rolul Judecătoriei Dorohoi.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...