spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăFirmele prefectului fac bani de la stat

Firmele prefectului fac bani de la stat

♦ Cele două societăţi din acţionariatul cărora s-a retras noul prefect Sorin Cornilă figurează cu sute de contracte cu instituţii publice.

Că oamenii politici au apetit și pentru afaceri cu instituțiile statului, nu mai este o necunoscută. O dovedesc și relațiile dintre cele două firme controlate până nu demult de actualul prefect al județului, Sorin Cornilă, respectiv Powerline SRL și Romdata Digiserv SRL Botoșani. Înființată în 2006, prima dintre ele are ca obiect principal activități de management (gestiune și exploatare) a mijloacelor de calcul. În schimb, cea de a doua a fost înființată în 2017 și are ca obiect principal de activitate închirierea și leasingul cu mașini și echipamente de birou (inclusiv calculatoare).

Ce le unește este sediul, pentru că ambele figurează la aceeași adresă, respectiv Calea Națională nr. 99, adică undeva la parterul unui bloc aflat la intersecția străzilor Calea Națională și Victoriei. În plus, ambele au declarat în 2020 același număr de angajați, adică 2.

Contracte de sute de mii de euro

În ciuda acestui aspect, afacerile cu instituție statului au mers destul de bine, pentru că pe site-ul SICAP, care cumulează licitațiile și achizițiile directe din ultimii ani, Powerline SRL figurează cu 1.307 contracte în valoare de 2.132.920 lei, adică 439.777 euro. În schimb, pentru că este mai nouă pe piață, Romdata Digiserv SRL a adunat până în prezent, potrivit datelor de pe aceeași platformă, 313 contracte în valoare de 627.014 lei, adică 129.281 euro.

Este drept, față de giganții din domeniu cifrele nu sunt uriașe, dar în completare vin alte cifre oferite de portalul termene.ro, unde societatea Powerline figurează cu o cifră de afaceri în 2020 de 1.169.744 de lei și un profit de aproape 150.000 de lei, această ultimă cifră înregistrând o creștere de 554% față de anul 2019. Asta în condițiile în care în 2015 firma înregistrase o cifră de afaceri de sub 200.000 de lei și pierderi. Prin urmare, saltul a fost considerabil.

În schimb, Romdata Digiserv SRL ar fi avut în 2020, potrivit aceluiași portal termene.ro, o cifră de afaceri de 289.642 lei, cu 9% mai mică decât în 2019, și un profit de 22.049 lei, în scădere cu 84% față de 2019.

Colaborare profitabilă cu DSP

Una dintre instituțiile cu care colaborează destul de bine firmele controlate până nu demult de prefectul Sorin Cornilă, prim-vicepreședinte al PNL, este Direcția de Sănătate Publică Botoșani, condusă la rândul ei de Monica Adăscăliței, consilier local PNL. În prezent, DSP are în derulare trei contracte de prestări servicii încheiate cu cele două firme. Primul este în valoare de 3.570 lei lunar, cu TVA, pentru servicii informatice pentru 60 unități PC, server rețea, mentenanță, suport tehnic, instalare, administrare server, rețea, date și back-up configurare și diverse intervenții pe 85 unități PC.

Al doilea contract vizează servicii de găzduire site web www.dspbotosani.ro în valoare de 200 de lei lunar, iar al treilea contract se referă la servicii de imprimare, copiere și scanare cu echipamente profesionale în valoare de 2.000 lei lunar.

Totodată, DSP Botoșani are închiriate un număr de 16 echipamente de imprimare, copiere și scanare, conform contractului încheiat pentru anul 2022. „Toate achizițiile sunt efectuate conform legislației în vigoare și se regăsesc în catalogul din SICAP la secțiunea „Cumpărări directe”, spune directorul executiv adjunct Teodor Ferariu.

În schimb, potrivit unui răspuns oficial comunicat de DSP Botoșani, în urma unei solicitări adresate de reporterii „Monitorul”, în perioada 6 februarie 2020 – 31 decembrie 2021, instituția a avut nu mai puțin de 51 de contracte încheiate cu cele două firme administrate până la începutul acestui an de Sorin Cornilă, contracte care însumau 177.122,37 de lei. Este drept, unele vizau doar achiziția de tonere pentru copiatoare, servicii de imprimare, ori achiziția de componente pentru echipamentele IT&C, dar și servicii informatice la cerere, care totalizează peste 32.000 de lei.

În schimb, cea mai mare sumă, 71.400 de lei, s-a dus pe achiziția unui server de date și servicii de mentenanță și back-up, achiziție făcută în octombrie 2020. Este vorba de serverul propriu zis, cu soft Windows Server pentru gestionarea a 50 – 70 utilizatori, autentificare și control centralizat al resurselor IT, Sistem backup date, dar și gestionarea spațului virtual (domeniu site și adrese e-mail). De exemplu, numai serverul pentru care s-a optat ar costa în prezent aproape 20.000 de lei, iar pachetul a inclus și alte componente, inclusiv servicii instalare, configurare, sincronizare date, dar și training utilizatori. „Achiziția server-ului și a serviciilor adiacente s-a făcut pe SICAP și a fost cea mai ieftină ofertă și nu cred că a existat atunci pe piață ceva similar și mai ieftin. Spun asta pentru că noi am încercat de mai mulți ani să instalăm un server, însă știți cum este – nu primim de fiecare dată banii când îi cerem și cât cerem. În plus, a trebuit să ne încadrăm în suma alocată. Îmi aduc aminte că am prospectat piața cu mulți ani în urmă și un server bun costa 10.000 de euro. Adunând toate aceste contracte încheiate cu cele două firme și făcând comparație cu echipamentele de care beneficiem, pot să spun că niciodată nu am fi putut cumpăra echipamentele de care beneficiem acum. De altfel, noi avem o singură grijă – să punem hârtie în imprimante sau copiatoare, pentru că în rest nu ne doare capul. În plus, dacă am fi angajat un informatician, care să se ocupe întreținerea tuturor echipamentelor IT, cred că ne-ar fi costat mai mult decât dăm în prezent pe serviciile asigurate de aceste firme”, a adăugat Teodor Ferariu.

Cât privește numărul de contracte destul de mare pentru servicii informatice, directorul executiv al DSP Botoșani, Monica Adăscăliței, spune că evoluția a fost dictată de schimbările survenite în activitatea instituției începând din 2020, de la declanșarea pandemiei de Covid-19. „Această pandemie ne-a găsit complet descoperiți în ceea ce privește sistemul informatic, iar în acești doi ani de pandemie, tot ce înseamnă bază de date, statistici, informații, comunicare s-a bazat pe calculatoare. Iar dacă facem comparație cu activitatea instituției pe această linie de acum trei ani, totul este diferit acum, inclusiv ca și volum de activitate. Acum, a trebuit să comunicăm o sumedenie de informații în timp real către București și instituțiile abilitate – însemnând CJSU, Prefectură, CNCCI – de la analize, la anchete epidemiologice pentru 35.000 de oameni, fără să mai pomenesc de PLF-urile din ultima perioadă”, a spus Monica Adăscăliței.

 Afaceri şi cu IŞJ

Afacerile noului prefect cu instituţiile statului nu se opresc însă la Direcţia de Sănătate Publică. Şi Inspectoratul Şcolar Județean a încheiat mai multe contracte cu firmele în acţionariatul cărora se regăseşte şi actualul prefect. Astfel, potrivit unui răspuns către „Monitorul de Botoșani”, IŞJ are închiriate de la SC Powerline SRL „două echipamente Konica-Minolta Bizhub, două tăvi documente plus stand, module capsare perforare şi şase echipamente multifuncţionale Lexmark. Cu tavă de 550 de coli”, cum se arată în răspunsul oficial. Practic, IŞJ nu îşi poarte permite nici să cumpere capsatoare, fiind, se pare, mai convenabil se le închirieze lunar. Conform contractelor, IŞJ plăteşte pentru aceste echipamente 1.800 de lei fără TVA, pe o perioadă de 24 de luni, începând cu 1 ianuarie 2022.

Situaţia cu contractele de la ISJ vine în condiţiile în care Inspectoratul Şcolar a derulat şi finalizat mai multe proiecte europene care au presupus şi achiziţia de imprimante, iar aparatele stau acum nefolosite.

Firmele au trimis, în cursul anului trecut, şi chiar şi în acest an, oferte către mai multe primării şi unităţi de învăţământ. Dacă la licee oferta nu prea a fost luată în seamă, pentru că au informaticieni şi pot să îşi asigure singuri mentenanţa, multe primării au dat curs acestor preţuri. Spre exemplu, o primărie din judeţ plăteşte 100 de lei pentru fiecare multifuncţional închiriat. La acestea primăria asigură doar curentul electric şi hârtia, de service şi mentenanţă ocupându-se firma Romdata Digiserv.

„Politica nu a contat deloc”

Contactat de reporterii „Monitorul”, prefectul Sorin Cornilă a negat că politica ar fi avut vreun rol esențial în afacerile derulate de cele două firme administrate în trecut de el. „Politica nu a contat deloc, pentru că nimeni nu se uită la acest lucru. Vă voi comunica însă un răspuns zilele viitoare”, a spus Sorin Cornilă.

În schimb, deși a fost instalat în funcție în urmă cu aproape o lună, se site-ul Instituției Prefectului nu a fost postată nici până miercuri, pe 9 martie, declarația de avere și declarația de interese pentru a se vedea exact cât a câștigat de pe urma acestor afaceri, dar și numărul exact de contracte încheiate de cele două firme în care este acționar cu instituțiile de stat.

 Înţelegeri între parteneri din acelaşi partid

Potrivit declarației de interese depusă anul trecut la CJ, Sorin Cornilă avea în derulare cu diverse instituții ale statului un număr de 23 de contracte, dintre care șase prin Powerline, iar restul prin intermediul Romdata Digiserv. Majoritatea vizau asigurarea unor servicii de copiere prin oferirea în custodie a unor copiatoare și plata serviciilor fie lunar, fie printr-un abonament.

Unele dintre contractele menționate acolo au ieșit din termen, iar pe anul 2022 mai erau valabile 10 contracte, dintre care unele încheiate cu primării conduse de primari liberali. De exemplu, numai contractele încheiate cu Primăria Flămânzi sau Primăria Darabani totalizau aproape 100.000 de lei, acestea fiind în valoare de 51.500 și respectiv 37.700 de lei. „Afacerile cu instituțiile au reprezentat cel mult 30% din cifra de afaceri”, spunea în urmă cu o lună Sorin Cornilă.

– Viorel SURUGIU

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...