spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăPrima PaginăArbitru poliţist bătut pe teren (video)

Arbitru poliţist bătut pe teren (video)

♦ Un poliţist botoşănean care arbitrează din pasiune în divizia judeţeană a fost lovit la un meci şi şi-a pierdut temporar cunoştinţa

Actele huliganice își fac din nou loc pe terenurile de fotbal botoşănene. De această dată, victima a fost un arbitru botoșănean, care este și polițist. Este vorba de Alexandru Sofronie, în vârstă de 35 de ani, care a fost lovit de un jucător al echipei gazdă, în timpul partidei din cadrul etapei a 13-a din Liga a IV-a a Campionatului Județean, dintre Voința Șendriceni şi Unirea Curtești, care s-a terminat cu scorul de 2-4.

Nemulțumit de o decizie a centralului, de a acorda în minutul 70, la scorul de 1-1, o lovitură de la 11 metri pentru oaspeți, jucătorul Șendriceniului Lucian Ștefură a decis să-și facă singur dreptate și, în meleul creat în careu, l-a lovit pe Alexandru Sofronie. Lovitura a fost atât de puternică încât arbitrul și-a pierdut pentru câteva secunde cunoștința, acuzând minute bune dureri în zona urechii stângi, unde a primit lovitura. După ce și-a revenit, centralul l-a eliminat pe agresor și a decis să continue partida. În ciuda tensiunii existente, Alexandru Sofronie a avut puterea de a duce meciul la bun sfârșit, fluierând finalul jocului, încheiat cu victoria oaspeților, în minutul 90+3, nu înainte de a mai dicta două eliminări pentru proteste și faulturi „primitive”.

„Totul s-a întâmplat după ce am acordat o lovitură de la 11 metri împotriva echipei gazdă în minutul 70, iar un jucător de la echipa gazdă, profitând de faptul că s-a creat un meleu, a venit și m-a lovit în zona urechii stângi. M-am întors, am observat cine este și l-am eliminat. Lovitura a fost foarte puternică, pentru că preț de câteva secunde mi-am pierdut cunoștința. Durerile au persistat, însă am considerat că am puterea de a continua meciul. Nu mi-a fost frică și chiar până la final am mai acordat două cartonașe roșii pentru proteste și faulturi peste limita regulamentului, ducând meciul până la sfârșit”, a declarat arbitrul.

Hobby periculos

Angajat al IPJ Botoșani, Alexandru Sofronie practică arbitrajul, care nu este decât un hobby pentru el, de aproximativ 15 ani, și mărturisește că nu s-a gândit vreodată că ar putea fi agresat fizic pe terenul de fotbal.

„Practic arbitrajul de aproximativ 15 ani și nu mă așteptam să fiu agresat pe terenul de fotbal. Este un gest care m-a surprins. Agresorul de la începutul meciului s-a manifestat verbal prin proteste și chiar a amenințat cu acte de violență, însă având în vedere practicile de la nivelul ligii a IV-a, astfel de gesturi se mai trec cu vederea, pentru că dacă am aplica regulamentul ca la carte nu știu dacă am mai putea începe meciul.

La sfârșit și-a explicat fapta că sponsorizează echipa lunar și nu acceptă să piardă meciurile de pe teren propriu cu echipele importante. Gestul de a mă lovi nu și l-a justificat”, a menționat Alexandru Sofronie.

Arbitrul va depune plângere

Gestul huliganic al agresorului l-a determinat pe polițistul botoșănean să nu stea pe gânduri, acesta fiind decis să urmeze căile legale pentru a da un exemplu că astfel de „barbarisme” nu au ce căuta pe un teren de fotbal, precizând că în momentul de față este o plângere penală împotriva agresorului la IPJ Botoșani.

„Nu am dorit să se ajungă aici. Voi merge mai departe, pentru că vreau să fie un exemplu pentru toată lumea, pentru că suntem pe un teren de fotbal într-o competiție oficială, organizată la nivel de liga a IV-a.

Vinovatul va trebui să răspundă atât din punct de vedere competițional, cât și din punct de vedere al codului penal. Voi urma căile legale. În momentul de față este o sesizare din oficiu la IPJ Botoșani, pentru lovire sau alte violențe. Zilele următoare urmează să-mi fie eliberat actul de la Medicină Legală și în funcție de cele consemnate în respectivul act vom merge mai departe și vom ajunge în instanță. Nu pot tolera sau trece cu vederea un asemenea gest”, a mai spus polițistul agresat la Șendriceni.

Alexandru Sofronie susține că prin exemplul său dorește să descurajeze actele de violență pe terenul de fotbal și în egală măsură să încurajeze copii să vină spre arbitraj și să practice sport în siguranță. „Dacă eu, la experiența mea, am fost agresat, atunci la ce să ne așteptăm când un copil care vrea să se apuce de arbitraj ar vedea aceste scene live. Nici nu cred că ar mai vrea să se uite la meciuri, nu să mai practice  arbitrajul. Pe mine e clar că nu banii mă atrag în acest hobby, ci în sine plăcerea pentru arbitraj, plăcerea pentru sport și de a lua parte la sportul rege”, a conchis Alexandru Sofronie.

Protest istoric în semn de solidaritate

În semn de solidaritate cu colegul lor, arbitrii botoșăneni s-au revoltat și au refuzat să oficieze la meciul pe care Voința Șendriceni ar fi trebuit să-l dispute cu AS 2000 Bucecea în cadrul rundei a 14-a a acestui campionat. Ciprian Iovu, liderul arbitrilor botoșăneni, a declarat că acest protest unic în istorie la nivel de arbitraj la Botoșani va fi pe termen nelimitat, afirmând că și în etapele care vor urma colegii lui Alexandru Sofronie vor refuza să mai meargă să oficieze meciuri ale celor de la Șendriceni.

„Jucătorul Șendriceniului e un derbedeu și un huligan din punctul meu de vedere. A ajuns să lovească un om, pentru că înainte de a fi arbitru sau poliţist, Alex e om. Stau și mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă în locul lui Alex la Șendriceni era un copil care face acum primii pași în arbitraj! Îmi este frică pentru ei acum!

Credeți-mă, chiar îmi este frică și vrem să vedem sancțiuni dure, chiar dacă acest lucru nu ne încălzește cu nimic. Cu ce mă încălzește pe mine că acel derbedeu e suspendat un an sau doi ani. Din punctul meu de vedere, asemenea personaje nu-și au locul pe terenul de fotbal, în sport în general. Nimeni nu vrea să mai arbitreze această echipă, iar eu nu pot să-mi oblig colegii să o facă”, a declarat Ciprian Iovu.

Președintele AJF Botoșani anunță sancțiuni dure

Bogdan Zanfirescu, președintele AJF Botoșani, a declarat că nu-și explică de ce s-a ajuns la acte de violență într-o competiție care s-a reluat cu mari eforturi după pandemie și care nu are vreo miză, având în vedere că nici o echipă, indiferent de situația din clasament, nu va retrograda. Șeful AJF a afirmat că acest caz este analizat de Comisia de Disciplină, părțile implicate fiind deja audiate, urmând a se pronunța zilele următoare în acest caz.

„Indiferent de decizia arbitrului, bună, rea, nu trebuie să ajungem aici. Putea fi orice altceva, nu polițist. Încercăm să găsim o soluție să putem funcționa pe mai departe, însă nu am tolerat astfel de gesturi și nici nu o vom face vreodată. Trebuie să tragem un semnal de alarmă pentru cei care nu reușesc să-și stăpânească nervii. Comisia de Disciplină a audiat persoanele implicate și a rămas să se pronunțe în acest caz. Jucătorul Lucian Ștefură a realizat greșeala făcută, dar fapta rămâne și măsurile vor fi în consecință cu gravitatea faptei sale”, a afirmat președintele AJF Botoșani.

“Poate a vrut doar să-l zgâlțâie!”

Liviu Ailoaie, cel care conduce destinele echipei din Șendriceni, recunoaște incidentul, dar consideră că i s-a dat o amploare prea mare. Oficialul Voinței a dezvăluit că agresorul a fost la rândul său agresat în trecut, pe când era arbitru, și nu s-a mai făcut așa de mare tam-tam, și pretinde că Alexandru Sofronie i-a „vânat” de la începutul meciului.

„Lucian Ștefură l-a atins cu două degete pe arbitru. Intenția a fost 100%, dar poate a vrut doar să-l zgâlțâie. Nu e ok gestul, pentru că nu se bat nici animalele. Admitem greșeala, cum fac și ei când greșesc. Nu a fost ceva de speriat. Era dacă îl «curenta» mai tare. Așa că îi ţiuie o ureche… Păi eu îmi pun întrebarea: cum a mai condus mașina până la Botoșani, unde s-a dus direct la UPU, dacă a fost așa tare lovit? Nu a fost un pericol pe șosele? Păi Lucian Ștefură, că a fost și el arbitru în trecut, a luat o bătaie la Dersca prin 2017, de nu știa pe unde să o ia. Atunci nu a mai zis nimeni nimic. Acum că e Sofronie polițist, fac arbitrii și protest. Păi eu am fost la Bucecea la meci și arbitrii nu au venit. Decizia lor de a nu se prezenta este discriminatorie. Am 44 de ani de fotbal, dar așa ceva nu s-a întâmplat niciodată. La acest meci arbitrul și-a bătut joc de noi!”, a declarat Liviu Ailoaie, oficialul formației Voința Șendriceni.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
19.5 ° C
19.6 °
18.9 °
54 %
3.7kmh
54 %
mie
17 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...