spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTFratele primarului făcut bugetar de lux

Fratele primarului făcut bugetar de lux

Răzvan Andrei, fratele edilului şef Cosmin Andrei, s-a angajat la ANRSC, instituţie unde oamenii fără susţinere politică nu au trecere. Acesta susţine că are pregătire şi că nu este parvenit politic, dar declaraţia de avere arată că la privat primea salariul minim, astfel că a avut nevoie de un impuls de partid.

Considerată mulți ani drept o instituție pentru sinecuri politice, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (n.r. – cunoscută sub acronimul de ANRSC), nu se dezminte. Deși ar trebui să fie o instituție care adună crema specialiștilor din domeniu, ANRSC continuă să fie „uzina” celor care fac parte din camarila de partid, a rudelor sau apropiaților liderilor de partid. De anul trecut, printre angajații Agenției Teritoriale Nord-Est ANRSC Botoșani figurează și Răzvan Andrei, adică fratele actualului primar al municipiului Cosmin Andrei.

Postac fruntaş pentru PSD

Ce l-a recomandat pentru această funcție au fost vocea și talentul pentru că, până anul trecut, acesta s-a făcut remarcat doar prin activitatea desfășurată în cadrul firmelor la care acționar era primarul, adică ori A& C – Xpert SRL sau Expert Media Security SRL, ori pe rețelele de socializare, unde era un fan activ, mai ales la postările cu realizările PSD.

„A fost un concurs organizat la București, la nivel național, pentru mai multe funcții din cadrul agențiilor teritoriale, și am promovat toate probele. Lucrez aici din august 2021. Nu a existat nicio influență politică, dacă asta vă interesează, pentru că nu există nicio legătură întrucât noi (n.r. – ANRSC) funcționăm în subordinea Ministerului Dezvoltării. Sunt absolvent a două facultăți, dintre care una în instalații în construcții la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, dar și FEEA (n.r. – Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor)”, a explicat Răzvan Andrei.

Angajări gestionate de structura centrală  

Angajarea prin concurs a fost invocată și de Gheorghe Alberto Gavrilescu, șeful Agenției Teritoriale Nord-Est ANRSC Botoșani, care spune că toate aspectele referitoare la resursa umană și problemele de personal sunt gestionate numai de structura centrală. Astfel, potrivit organigramei stabilită la nivel național, agenția ANRSC Botoșani ar trebui să aibă șase angajați, dintre care doar cinci funcții erau ocupate.

„Avem o colegă care este în concediu de creștere a copilului, domnul Mihai Ţâbuleac a ieșit la pensie și mai eram doar eu, Bogdănel Panțîru și Paul Pavăl. Probabil de asta au organizat concursul de anul trecut. Dar și acum mai este în desfășurare un alt concurs, pentru un alt post de expert în cadrul agenției de la Botoșani, iar concursul este organizat tot la București. Știu doar că sunt doi candidați, pentru că în ziua de astăzi nu se mai afișează numele, ci doar niște coduri”, a spus Gheorghe Alberto Gavrilescu.

Cât privește concursul de anul trecut, în urma căruia a fost angajat Răzvan Andrei, datele nu mai sunt afișate pe site-ul instituției. De altfel, singurele informații existente la rubrica despre carieră sunt cele legate de concursul actual.

Familie abonată la posturi publice

Că ANRS a devenit o unitate folosită de apropiații politrucilor nu este o noutate. Și actualul administrator al municipiului, Mircea Magdalena, a trecut pe la ANRSC înainte de a ajunge în administrația publică. În octombrie 2019, pe final de mandat al Cabinetului Dăncilă, conducerea ANRSC a emis un ordin prin care l-a schimbat din funcția de director al Agenției Nord-Est pe Bogdănel Panțîru cu Mircea Andrei Magdalena, fost consilier la cabinetul Doinei Federovici pe când aceasta era senator.

Întâmplător sau nu, după alegerile locale din 2020, Mircea Magdalena a fost propulsat în funcția de administrator public al municipiului.

De altfel, și angajarea lui Răzvan Andrei se înscrie pe același trend privind angajarea în instituții a membrilor de partid. Soția lui, Cristina Andreea Andrei, este deja la al doilea mandat de consilier județean, și la rândul ei a râvnit să devină funcționar public. Ea a participat de două ori la un concurs organizat pentru ocuparea postului de consilier, clasa I, grad profesional superior în cadrul Compartimentului Financiar-Contabil din cadrul Instituției Prefectului, dar a fost respinsă de fiecare dată, în 2018 cu doar 27,93 de puncte, iar în 2019 cu 44,9 puncte, după contestații.

Și tot legat de Cristina Andreea Andrei trebuie menționat că, în postura sa de ales județean, a fost nevoită să depună în fiecare an declarație de avere și de interese. Din toate aceste documente s-a putut vedea că soțul ei, Răzvan Andrei, a câștigat în mai toți anii salariul minim pe economie, angajat fiind la firmele familiei. În schimb, tot de acolo s-a văzut că veniturile noului angajat ANRSC au fost rotunjite, aproape anual, printr-o serie de câștiguri obținute la pariuri sportive, semn că, cel puțin în acest domeniu, este un jucător profesionist.

150 de posturi la ANRSC la nivel național

Marele „necaz” este că ANRSC are în total, la nivel național, doar vreo 150 de posturi, iar la nivelul fiecărei agenții teritoriale există câte numai şase funcții, prea puține pentru camarila politică. Prin 2012-2015, la agenția teritorială ANRSC Botoșani a ajuns inclusiv un anume Mihai Curcan, de prin Deva, care a fost aici doar formal, pentru că nu a stat aici nici măcar o zi, el fiind detașat imediat la unitatea din județul Hunedoara. Cert este că, ani de-a rândul, agenția teritorială ANRSC de la Botoșani a fost condusă sau dominată de social-democrați sau de apropiați ai PSD, precum Florin Egner, răposatul Ștefan Pomparău sau chiar Bogdănel Panțîru, fost director al defunctei Termica în timpul mandatului de primar al lui Florin Egner.

În ianuarie 2021, însă, ANRSC avea 112 angajați, iar în decembrie 2021 din organigramă erau ocupate 129 de posturi, semn că într-un singur an s-au făcut cel puțin 17 angajări, pentru acestea plătindu-se, în tot anul 2021, un fond de salarii brut de 13.897.463 lei, adică 2,8 milioane de euro.

Au fugit de la poză

În momentul în care s-a încercat realizarea unei fotografii, atât Răzvan Andrei cât și șeful agenției teritoriale Gheorghe Alberto Gavrilescu, au refuzat acest lucru, motivat de faptul că ei nu sunt funcționari publici, ci fac parte din categoria personalului contractual.

În plus, fratele primarului a părăsit inclusiv biroul în care avea loc discuția. Totodată, ambii au refuzat să mai ofere informații, pe motiv că singurii abilitați să ofere date cu privire la angajările din sistem sau activitatea celor din cadrul agenției teritoriale sunt doar cei din Biroul de presă de la nivelul structurii centrale. „Faceți o solicitare și vi se va răspunde cu siguranță”, a invocat Gheorghe Alberto Gavrilescu.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.9 ° C
13.9 °
11.6 °
87 %
2.7kmh
100 %
mie
18 °
joi
20 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...