vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTMihai Țurcanu, ridicat de procurorii DNA pentru achiziții suspecte (VIDEO)

Mihai Țurcanu, ridicat de procurorii DNA pentru achiziții suspecte (VIDEO)

Cutremur în lumea politică din județ. La mai puțin de trei ani după ce a părăsit tribuna Parlamentului European, liberalul Mihai Țurcanu, în prezent directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranță Alimentară (DSVSA) Botoșani, a fost ridicat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Bănuit de fapte asimilate infracțiunilor de corupție, acesta a fost ridicat vineri de anchetatori și dus la sediul DNA Suceava pentru audieri.

Măsura a fost dispusă după o serie de percheziții maraton, care s-au încheiat după ora 21. În total, anchetatorii au făcut patru percheziții dintre care una la sediul DSVSA, una la locuința lui Mihai Țurcanu, la ferma familiei și la sediul unei societăți din București.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada decembrie 2020 – mai 2022. În cursul zilei de 13 mai 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții în patru locații dintre care una este sediul unei instituții publice, iar restul domiciliile/sediile unor persoane fizice și juridice situate pe raza județului Botoșani, precum și la domiciliul unei persoane fizice din București”, a precizat DNA.

Percheziții și la locuința lui Țurcanu

Perchezițiile au fost efectuate rând pe rând.

Mai întâi, polițiștii judiciariști din cadrul DNA, sprijiniți de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, au descins la DSVSA, au sigilat biroul directorului, după care echipajele au ajuns la locuința lui Mihai Țurcanu, unde au percheziționat locuința. Concomitent, anchetatorii au descins și la sediul unei firme din București, cu care DSVSA ar fi avut relații contractuale.

În acest timp, directorul executiv adjunct al DSVSA Botoșani, Ovidiu Airimițoaie, a încercat să intre în birul lui Țurcanu, probabil cu treburi cotidiene, dar a fost nevoit să renunțe, fiind uimit de prezența jandarmilor, dar și de sigiliul aplicat pe ușă.

Percheziția la domiciliul lui Mihai Țurcanu a durat aproape patru ore, după care anchetatorii l-au ridicat și au revenit împreună la sediul DSVSA, unde au continuat perchezițiile, fiind verificate mai multe birouri din cadrul instituției.

Totodată, anchetatorii au cerut și o serie de documente, solicitând informații inclusiv de la directorul executiv adjunct, Ovidiu Airimițoaie, dar și de la șeful Serviciului Economic și Administrativ, Elena Mărăndel, care a fost invitată și ea la sediu, deși era în concediu.

Birouri scotocite de anchetatori

În prezența avocatului ales, Alina Pânzar, care l-a reprezentat pe Mihai Țurcanu, anchetatorii au verificat birourile și au ridicat dosare întregi de documente. Din acest motiv, procedurile s-au prelungit destul de mult.

Ultimul birou în care s-a intrat a fost tocmai biroul lui Mihai Țurcanu. Aici, anchetatorii au poposit patru ore, fiind verificate și comparate mai multe evidențe financiar-contabile. Așa se face că perchezițiile s-au încheiat la lăsarea serii, mai exact după ora 21.

Țurcanu a fost dus la audieri

Însoțit de polițiștii judiciariști de la DNA și escortat de jandarmi, Mihai Țurcanu s-a îndreptat spre ieșirea din sediu, dar la vederea jurnaliștilor care așteptau în curtea instituției, acesta ar fi refuzat să iasă. Avocata Alina Pînzar părăsit însă unitatea, iar jandarmii, care erau fierți după o misiune care a durat mai bine de 17 ore, l-au informat că, în situația în care refuză să îi însoțească, vor fi nevoiți să-l încătușeze.

Într-un final, Mihai Țurcanu a ieșit din sediul DSVSA, a salutat chiar, după care s-a îndreptat spre Dusterul celor de la DNA și a urcat pe bancheta din spate a mașinii, fiind condus la DNA Suceava pentru audieri.

Ulterior, aproape de miezul nopții acesta a părăsit sediul DNA.

Ancheta ar viza o serie de achiziții

Deși reporterii „Monitorul” au solicitat mai multe amănunte în legătură cu obiectul anchetei, reprezentanții DNA au refuzat să ofere și informații suplimentare. „În acest moment, nu există informații care să poată fi făcute publice, însă, în momentul în care activitățile judiciare o vor permite, acestea vor fi comunicate”, au răspuns reprezentanții DNA.

În acest context, informațiile au fost contradictorii. Astfel, potrivit unor surse neoficiale, ancheta ar viza o licitație organizată de DSVSA Botoșani în 2021, privind achiziția unor truse de recoltare de probe și truse de diagnosticare, în valoare de aproape 2,5 milioane de lei, adică echivalentul a peste 500.000 de euro, procesul verbal de închidere a licitației fiind semnat fără avizul compartimentului de achiziții și investiții.

Totodată, a fost vehiculată și varianta verificării unor achiziții directe efectuate de DSVSA, respectiv a unui generator, care în final ar fi ajuns în comuna Sulița, dar și de mobilier de la societatea M. Design SRL.

Achiziția ar fi fost în valoare de aproape 110.000 de lei și cuprinde, pe lângă birou și scaun directorial, dar și rafturi tip bibliotecă. Achizițiile au existat, însă rămâne de văzut dacă acestea sunt în colimatorul procurorilor DNA.

Totodată, rămâne de văzut și care vor fi acuzațiile formulate de anchetatori, printre variantele vehiculate figurând abuz în serviciu, delapidare, fals și uz de fals, dar și obținerea unui folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. Indiferent de ce fapte va fi vorba, până la pronunțarea unei sentințe definitive el va beneficia de prezumția de nevinovăție.

Șefie a instituției preluată în 2020

În vârstă de 46 de ani, Mihai Țurcanu este fratele fostului președinte al Consiliului Județean, Florin Țurcanu, fost președinte PNL Botoșani, trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență și spălare de bani.

Mulți ani, Mihai Țurcanu nu a fost atât de vizibil ca și fratele său. Absolvent al Facultății de Medicină Veterinară, el a fost medic de abator, inspector DSVSA, director la Protecţia Consumatorului Botoşani, inspector zonal în cadrul DSVSA, după care a ajuns la conducerea ANSVSA, demisionând din funcție în 2013, după ce premierul Victor Ponta i-a reproșat proastă gestionare a situației de atunci privind criză laptelui contaminat cu aflatoxina.

În schimb, în martie 2015, el l-a înlocuit în Parlamentul European pe Eduard Hellvig, după ce acesta din urmă a fost numit director al SRI. Mandatul de europarlamentar i-a expirat pe 1 iulie 2019, după care o perioadă a fost consilier în cadrul cabinetului europarlamentarului liberal Adina Vălean. El a preluat conducerea DSVSA Botoșani în august 2020, după decesul fostului director, Minodora Vasiliu.

Scandal cu iz politic în instituție

Contextul în care au avut loc perchezițiile este însă destul de tulbure. Astfel, funcția de director executiv la DSVSA Botoșani este râvnită de PSD, iar acest lucru s-a discutat în cadrul negocierilor purtate cu PNL. În plus, Mihai Țurcanu ar fi avut un divergent cu șeful Serviciului Economic și Administrativ, Elena Mărăndel, tocmai pe tema licitației care a ajuns acum în atenția anchetatorilor DNA.

În plus, sunt voci care spun că ar exista și o luptă internă în cadrul PNL, care s-ar putea solda și cu schimbarea actualei conduceri. Totodată, Florin Țurcanu, fratele directorului DSVSA, a fost condamnat de Tribunalul Botoșani, în ianuarie 2020, la patru ani și trei luni de închisoare cu executare în dosarul DNA, dar sentința nu este definitivă, dosarul fiind pe rolul Curții de Apel Suceava. Cert este că după ce a fost arestat, în ancheta DNA, Florin Țurcanu a renunțat o perioadă la viața politică, după care s-a înscris în ALDE, acolo unde soția sa a ajuns să dețină funcția de președinte. Majoritatea spun, însă, că în realitate filiala ALDE este condusă de Florin Țurcanu, care continuă să facă anumite jocuri politice la nivel local.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.5 ° C
10.5 °
9.4 °
74 %
4kmh
77 %
vin
8 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...