sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăPlimbare în pielea goală încheiată la Psihiatrie

Plimbare în pielea goală încheiată la Psihiatrie

Un tânăr care a ieşit la plimbare în costumul lui Adam pe Pietonalul Unirii a fost transportat de jandarmi la Psihiatrie.

Numărul cazurilor tot mai bizare care ajung în atenţia poliţiştilor continuă să crească la nivelul Municipiului Botoșani. Duminică, în plină amiază, un bărbat se plimba nestingherit gol pe pietonal.

Incidentul a fost semnalat de câţiva botoşăneni care se aflau pe Pietonalul Unirii, duminică, puţin după ora 15, când pe pietonal se plimbau o mulţime de persoane, mai ales că în zona Muzeului de Istorie se desfăşura şi un amplu festival.

În urma apelurilor la 112, ale mai multor botoşăneni şocaţi de ce văd, un echipaj al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi a ajuns în scurt timp la faţa locului. Aceştia l-au identificat pe botoşăneanul dezbrăcat de orice inhibiţii, la propriu şi la figurat, şi l-au legitimat. În vârstă de 31 de ani, bărbatul părea să fie foarte în largul lui şi a cooperat cu jandarmii. Acesta s-a comportat ca şi cum nimic ieşit din comun nu se întâmplase.

Ulterior, oamenii legii au decis să îl transporte chiar ei la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Județean. Acolo bărbatul a şi fost preluat de personalul de specialitate, pentru o evaluare completă.

Avalanşă de bolnavi pe străzi

Din fericire, incidentul de duminică nu a fost o situaţie gravă, însă aduce în lumină un adevărat fenomen. Astfel, tot mai mulţi botoşăneni cu probleme psihice ajung să circule nestingheriţi pe străzi. Uneori ajung chiar să atace oameni fără ca nimeni să poată lua măsuri concrete în această privinţă.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţe (SJU) „Mavromati”, chiar legislaţia este cea care le permite acestora să plece imediat.

„Aceste tipuri de internări se numesc internări involuntare. Nu sunt internări medicale. Acei oameni sunt aduşi de Poliţie, Jandarmerie, pentru supraveghere după ce au făcut un fapt antisocial. Majoritatea sunt din cauza excesului de alcool şi poate mai bine de 90% nu sunt în evidenţele spitalului. În momentul în care omul s-a trezit şi i-au trecut aburii alcoolului, poate cere externarea şi nimeni nu îl poate ţine cu forţa. Astfel că el pleacă a doua zi din spital”, a explicat un medic psihiatru din cadrul SJU „Mavromati”.

De asemenea medicii nu sunt obligaţi să îi ţină pe pacienţii cu probleme în spital, dacă ei sunt consideraţi stabilizaţi. Asta chiar dacă sunt şi în evidenţele unităţii cu afecţiuni psihice. Acest lucru se poate întâmpla doar în cazul celor cu deprinderi maniacale, sau extrem de agresivi, care mai sunt ţinuţi câteva zile, pentru o evaluare de specialitate.

Însă şi în cazul lor, în momentul în care se consideră că sunt compensaţi, aceştia pot pleca, cu un tratament prescris de medic. Iar aici apare o nouă disfuncţionalitate: nimeni nu îi mai poate verifica dacă îşi iau acel tratament în momentul în care au ieşit pe poarta spitalului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
14 ° C
16.5 °
13.6 °
44 %
5.1kmh
71 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
6 °
mar
13 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...