vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăPoliţist şpăgar trimis la închisoare

Poliţist şpăgar trimis la închisoare

♦ Poliţist în cadrul Biroului Rutier Botoșani, Florin R. a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Un agent de poliție din cadrul Biroului Rutier Botoșani, care a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru fapte de corupție, a fost condamnat marți, pe 28 iunie a.c., la închisoare cu executare.

Acuzat de favorizarea infractorului, complicitate la fals în declarații și luare de mită, Florin R. a scăpat de primele acuzații ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale, dar a fost găsit vinovat pentru luare de mită. Prin urmare, magistrații Tribunalului Botoșani l-au condamnat la o pedeapsă de 3 ani, 6 luni şi 20 zile închisoare cu executare.

Totodată, instanța a dispus aplicarea pedepsei accesorii constând în interzicerea exercitării profesiei de poliţist pe o perioadă de doi ani. Alți trei tineri, inculpați în același dosar pentru dare de mită, conducere cu permisul anulat sau complicitate la dare de mită, s-au ales la rândul lor cu pedepse, însă mult mai blânde. Ionuț B. s-a ales cu o condamnare de 10 luni şi 20 zile închisoare pentru dare de mită, dar instanța a dispus amânarea aplicării pedepsei, tânărul urmând să respecte timp de doi ani mai multe măsuri.

La rândul lui, Dumitru Cristian R. a scăpat de acuzațiile de conducere cu permisul anulat, tot ca urmare a intervenirii prescripției penale, dar a fost condamnat la un an şi patru luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru dare de mită.

Și Alin D. s-a ales cu o condamnare de doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru complicitate la dare de mită.

Abateri iertate pentru două sandwich-uri și două Coca-Cola

Anchetatorii au reținut că la data de 25 august 2016, Dorel Florin R. a pretins și primit de la unul dintre mituitori un produs farmaceutic veterinar (produsul „Trichoben”), care reprezintă un vaccin pentru bovine, în valoare de 150 de lei, pentru a nu întocmi unui șofer un dosar penal pentru conducere cu permisul anulat, ticluind și declarația dată de un alt tânăr care se oferise să ia pe seama lui accidentul, în condițiile în care amicul său avea permisul de conducere anulat.

De asemenea, susțin anchetatorii, pe 15 octombrie 2017, agentul ar fi pretins de la unul dintre șoferi două sandwich-uri de la restaurantul fast-food de pe Pietonalul Unirii și două sticle de Coca-Cola, pentru a nu-și îndeplini atribuțiunile de serviciu și anume în vederea neîntocmirii documentelor de constatare a unei contravenții la regimul circulației rutiere și pentru a nu dispune sancționarea contravențională și a nu lua măsurile complementare prevăzute de lege.

În fapt, șoferul cu pricina depășise un taxi care staționa pe strada Marchian, depășind linia dublă continuă și prin urmare trebuia să-l amendeze și să-i rețină și permisul de conducere.

Faptele au ajuns în atenția procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, cercetările fiind efectuate cu sprijinul ofițerilor din cadrul Serviciului Județean Anticorupție al Direcției Generale Anticorupție. În momentul punerii în mișcare a acțiunii penale, agentul de poliție a fost pus la dispoziția conducerii Inspectoratului de Poliție Județean.

Dosarul penal întocmit pe numele acestuia a fost trimis spre soluționare Tribunalului Botoșani, iar în urma administrării probatoriului judecătorii i-au condamnat pe toți cei implicați. Sentința nu este însă definitivă și poate fi atacată cu apel, iar până la pronunțarea unei hotărâri definitive, toți cei implicați vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

Descinderi ale DNA la Serviciului Rutier Botoșani

Dorel Florin R. este unul dintre cei mai vechi lucrători din cadrul Biroului Rutier Botoșani și era cunoscut ca unul dintre cei mai intransigenți.

Corupția din Poliția Română este atât de răspândită încât, în 2020, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) i-au dedicat un studiu de peste 90 de pagini. Raportul DNA se referă doar la cazurile finalizate cu condamnare între 2014 și 2018, dar sunt zeci de dosare răsunătoare în curs de anchetare. În schimb, polițiștii botoșăneni par să fie în topul celor mai penibile șpăgi.

Anul trecut, procurorii DNA Suceava au descins și la Botoșani, unde au trimis în judecată 21 de persoane tot pentru fapte de corupție. Anchetatorii susțin că, în perioada iunie – noiembrie 2020, 16 polițiști din cadrul Serviciului Rutier Botoșani ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege. Sumele erau mici, însă doi dintre cei ridicați atunci de procurorii DNA au cerut și produse lactate pe care le-au primit în curtea Poliției Rutiere Botoșani.

Şoferi iertaţi pe bani

Un alt agent, cu altă ocazie, a luat o sută de lei șpagă de la un șofer care a fost prins cu 107 kilometri pe oră, unde limita era de 70. Inițial, a completat un proces verbal de amendă cu numele șoferului, apoi a venit șpaga, iar el – într-un dramatism aproape bollywoodian – a rupt procesul, i-a dat foc cu bricheta și l-a aruncat sub mașină. Anchetatorii au avut informații că unul dintre agenți l-ar fi dus pe un contravenient care nu avea bani în portofel până la bancomat, pentru a-și încasa șpaga.

În luna februarie a.c., un fost agent de poliție din cadrul Biroului de Siguranță Publică Botoșani a fost condamnat la doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, după ce a luat șpagă chiar în dreptul unei camere de supraveghere din municipiu. Agentul ceruse o sumă de bani, pentru a nu-l sancționa pe un șofer care avea un bec ars la mașină. Pentru că suma primită în primă fază a fost prea mică, polițistul a mai cerut ceva. Doar că ulterior el a fost deconspirat, trimis în judecată și condamnat. Înainte de a-și afla pedeapsa, el s-a pensionat.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.5 ° C
10.5 °
9.4 °
74 %
4kmh
77 %
vin
8 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...