sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTMafioţi liberi după ce au terorizat oraşul

Mafioţi liberi după ce au terorizat oraşul

Toţi cei nouă suspecţi reţinuţi în urma violenţelor din noaptea de marţi spre miercuri din zone foarte circulate ale municipiului Botoşani au fost eliberaţi. Înainte de expirarea ordonanţelor de reţinere, tinerii au fost prezentaţi în faţa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, care au dispus plasarea lor sub control judiciar.

Motivul invocat – pedepsele prevăzute de Codul penal pentru faptele reţinute în sarcina lor sunt mai mici de cinci ani, iar o eventuală propunere de arestare preventivă formulată în instanţă ar fi fost sortită eşecului. Asta pentru că, potrivit practicii judiciare, arestul preventiv este o măsură cu totul specială şi poate fi luată în cazul infracţiunilor deosebit de grave, în cazul cărora legea penală prevede pedepse de cel puţin cinci ani de închisoare.

Prin urmare, la expirarea ordonanţelor de reţinere, cei nouă au fost eliberaţi din Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, ei alăturându-se astfel celor trei suspecţi plasaţi sub control judiciar încă din cursul zilei de miercuri.

„Cei 12 tineri, cu vârstele cuprinse între 17 şi 35 de ani, sunt bănuiţi de comiterea infracţiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice şi lovire sau alte violenţe. Poliţiştii continuă cercetările, sub coordonarea procurorului de caz, pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-au produs faptele, urmând ca în funcţie de rezultate să fie dispuse măsuri legale”, a precizat Delia Nenişcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoşani.

Trei conflicte pe străzile din oraş

Ancheta a fost declanşată în urma unor incidente violente, care au avut loc chiar în zona centrală a municipiului Botoşani, între două grupuri de tineri, în noaptea de 5 spre 6 iulie. Au fost în fapt trei episoade distincte, iar în ultimul caz poliţiştii au făcut şi uz de armă.

Primul conflict ar fi avut loc duminică seara, când un agent de pază de la un club din Botoşani, care se deplasa cu maşina prin municipiu, a fost ajuns din urmă de un alt autoturism, în zona sensului giratoriu „Pod de Piatră”, determinat să tragă pe dreapta, maşina fiindu-i vandalizată de urmăritori, care au oprit şi ei imediat şi i-au lovit autoturismul cu o bâtă. Ulterior, în noaptea de marţi spre miercuri, un alt tânăr de 24 de ani, care mergea cu maşina pe strada Marchian, a sunat la 112 şi a susţinut că este urmărit de o maşină. Până la sosirea poliţiştilor, a tras şi el autoturismul pe dreapta şi i-a atacat pe urmăritori cu un cuţit, rănindu-i pe trei dintre ei.

Trei dintre combatanţi, apelantul şi doi tineri de 31 şi 17 ani, ambii din oraşul Flămânzi, au fost conduşi la audieri, iar un tânăr de 35 de ani, din comuna Cristeşti, a rămas internat în spital. În timpul cercetărilor, câţiva dintre apropiaţii celor audiaţi s-au adunat pe Bulevardul „Mihai Eminescu”, în apropierea sediului IPJ, dar în jurul orei 02.00 şi-au făcut apariţia două maşini în care se aflau alţi opt tineri, din tabăra adversă.

Săbii şi macete în maşinile suspecţilor

Cum grupurile s-au luat din nou la harţă, poliţiştii au intervenit din nou, moment în care ultimii suspecţi au încercat să dispară cu maşinile. În acel moment, poliţiştii au făcut uz de armă. Au scos pistoalele, au tras trei focuri de avertisment, un al patrulea glonţ plecând spre una dintre maşinile fugarilor. Atunci, aceştia din urmă au abandonat autoturismele şi au încercat să fugă, dar şapte au fost prinşi şi aduşi la secţie, fiind dispuse măsuri pentru identificarea ultimului suspect.

Totodată, maşinile fugarilor au fost verificate de poliţişti, în interiorul acestora fiind găsite mai multe arme albe, adică săbii şi macete. „Sunt informaţii din anchetă şi nu putem furniza cifra exactă a acestora”, a spus Delia Nenişcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoşani.

Război pentru controlul pieţei substanţelor interzise

În ciuda acestei înlănţuiri de evenimente violente, care s-au produs chiar în centrul municipiului, toţi suspecţii au rămas în libertate, de parcă la mijloc ar fi fost o banală ceartă între tineri. În fapt, susţin unii botoşăneni care au dorit să-şi păstreze anonimatul, persoane din anturajul unor indivizi cunoscuţi şi în trecut cu activităţi infracţionale, ar încerca să preia controlul asupra locaţiilor frecventate de tineri pentru a livra pe piaţă substanţe cu efect psihoactiv.

Prin intermediul unor tineri instruiţi în sporturi de contact, denumiţi şi „săgeţi”, sunt generate conflicte în aceste localuri, iar ulterior administratorilor acelor spaţii li se oferă servicii de pază şi protecţie de la firmele agreate de interlopi. Însă noii agenţi de pază ar fi în fapt cei care asigură protecţie distribuitorilor de droguri, care se infiltrează printre clienţii acelor localuri. Reprezentanţii IPJ au susţinut însă că nu deţin astfel de informaţii, întrucât nu au fost formulate niciun fel de sesizări din partea administratorilor localurilor.

Doi tineri reţinuţi după ce au atacat o maşină

Joi seară, polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au anunţat că au emis o ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele a doi tineri de 21 și 31 de ani, ambii din municipiul Botoșani, care, duminică, ar fi distrus elemente de caroserie ale unui autoturism aparținând unui tânăr de 35 de ani, din municipiul Botoșani, în timp ce autoturismul era staționat pe Calea Națională, din municipiul Botoșani.

Aceștia au fost introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Botoșani, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii menționate mai sus, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsuri legale.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
0.9 ° C
4.6 °
-0 °
94 %
1.4kmh
16 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...