spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăŞpagă luată în faţa sediului Poliţiei

Şpagă luată în faţa sediului Poliţiei

♦Un agent de poliţie a primit mită chiar în faţa sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean
♦ Faptele au fost probate cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele de supraveghere montate pe sediul IPJ

Cazul agentului de poliţie din cadrul Biroului Rutier, Dorel Florin R., condamnat săptămâna trecută la 3 ani, 6 luni şi 20 zile închisoare cu executare pentru luare de mită, repune în discuţie atitudinea manifestată de unii poliţişti faţă de sancţionarea abaterilor constatate, dar şi de uşurinţa cu care unii acceptă mita ca o simplă formalitate.

Aceste lucruri poate ar fi rămas necunoscute, însă, potrivit anchetatorilor, faptele au ieşit la iveală în timpul unor interceptări realizate chiar de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care documentau activitatea unor persoane cercetate pentru trafic de substanţe psihoactive. Prin urmare, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, iar investigaţiile au fost extinse.

Aşa s-a descoperit că una dintre faptele de corupţie s-ar fi petrecut chiar în faţa sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean, aceasta fiind probată cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele de supraveghere montate pe sediul IPJ, cu bonul de casă, dar şi cu înregistrările făcute în timpul interceptărilor convorbirilor telefonice.

Accident pus în cârcă fratelui

Totul ar fi pornit pe 2 august 2016, de la o banală sesizare a unui botoşănean, al cărui autoturism VW Passat a fost avariat cu o zi înainte pe Aleea Elie Radu din municipiu. Bărbatul indicase inclusiv maşina care îi avariase autoturismul, fără a putea spune concret cine era la volanul maşinii.

Petiţia a fost repartizată spre soluţionare agentului de poliţie Dorel Florin R. Pe 25 august 2016, la sediul Biroului Rutier s-au prezentat trei tineri, dintre care Iulian Răzvan R. a luat pe seama lui accidentul, deşi în realitate la volan fusese fratele acestuia, Dumitru Cristian R., care avea, însă, permisul de conducere anulat, ulterior, cei doi purtând mai multe conversaţii telefonice care au fost interceptate de DIICOT. Astfel, în timpul acestor convorbiri, unul dintre tineri relatează în detaliu cum a fost contactat la data de 24 august 2016 de către Dumitru Cristian R., care i-a precizat expres că „a făcut o boacănă” şi solicitându-i „să intre el”, ulterior anunţându-l că este vorba numai despre producerea unor daune materiale.

Urmează apoi mai multe discuţii în care tinerii stabilesc ce şi cum să declare la poliţie, cel care a luat accidentul pe barba lui fiind preluat de agentul Dorel Florin R., care vorbise şi el în prealabil şi cu cel care fusese de fapt la volan. Aşa se explică de ce în momentul în care tânărul a ajuns la poliţie pentru a da declaraţia falsă, el a fost preluat direct de poliţist, acesta ajutându-l să ticluiască declaraţia scrisă aşa încât totul să fie perfect.

Vaccinuri cerute drept mită

Ulterior, tinerii au mai vorbit la telefon, din discuţii reieşind clar ajutorul dat de agentul de poliţie, dar şi folosul pretins de Dorel-Florin R., („nişte vaccine”), precum şi locaţia de unde urmau să fie cumpărate acestea („l-o trimis pe frate-tău să cumpere ceva”), şi anume o farmacie veterinară din Piaţa centrală. La foarte scurt timp (ora 14:57:12), urmează o nouă convorbire între aceeaşi tineri, unul dintre ei comunicând că a plătit „un milion jumate” şi că „i le duce frate-tău acum”.

Anchetatorii au fost destul de meticuloşi, au ajuns la farmacia respectivă, au ridicat rola de jurnal martor, apoi imaginile surprinse de camerele de supraveghere de la IPJ. Astfel, la ora 15:02 a fost cumpărat produsul Trichoben, cu 150 de lei, după care maşina în care se afla tânărul cu produsul respectiv intră, la ora 15:10:34, în parcarea din apropierea sediului Poliţiei Municipiului, unde funcţiona Biroul Rutier.

Concomitent, din curtea IPJ iese autospeciala Logan MCV, inscripţionată cu însemnele Poliţiei, care opreşte în dreptul maşinii suspecte. La ora 15:10:53 din autoturism coboară intermediarul, care se deplasează la autospeciala de poliţie, în dreptul geamului din partea dreapta faţă a acesteia, întinde mâna în interiorul autospecialei de poliţie, după care poartă o discuţie cu o persoană din interiorul autospecialei, iar la ora 15:11:05, Loganul poliţiei se pune în mişcare, iar intermediarul se duce la clădirea în care se afla şi Biroul Rutier, deschide uşa, aruncă o privire în interiorul încăperii, după care se întoarce la maşină, simulând cum că ar fi predat dovada de reparaţie, certificatul şi asigurarea.

Cu alte cuvinte, şpaga pentru accidentul aranjat ar fi fost luată chiar în faţa sediului IPJ.

Mâncare pentru neîndeplinirea atribuţiunilor de serviciu

De asemenea, la data de 15 octombrie 2017, agentul Dorel Florin R. a pretins şi primit două sandwich-uri tip Piadina (de la restaurantul fast-food cu acelaşi nume de pe Pietonalul Unirii) şi două Coca-Cola, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiunile de serviciu şi anume în vederea neîntocmirii documentelor de constatare a unei contravenţii la regimul circulaţiei rutiere şi pentru a nu dispune sancţionarea contravenţională a unui alt tânăr care ocolea cu taxi limitatoarele de viteză amplasate pe asfalt, înaintea trecerii de pietoni din zona Spitalului Judeţean Mavromati, de pe strada Marchian, trecând peste linia continuă.

În acest caz, însă, tânărul care a oferit şpaga a mers la fast-food, a plătit sandwich-urile şi a plecat, produsele fiind ridicate ulterior de poliţist. Acest lucru a reieşit atât din declaraţia dată de taximetrist, care a recunoscut totul, din declaraţia gestionarului de la fast-food care şi-a amintit episodul cu pricina, întrucât astfel de practici sunt neobişnuite, dar şi dintr-o altă serie de interceptări.

Fapte dovedite în instanţă

Prin urmare, chiar dacă faptele de corupţie pot părea chiar banale, ele ar fi fost dovedite în instanţă. În plus, dacă aceste date sunt suprapuse peste celălalt caz de corupţie de la Serviciul Rutier, anchetat de procurorii DNA, rezultă o imagine destul de limpede.

În  cazul de la Serviciul Rutier, procurorii DNA susţin că, în perioada iunie – noiembrie 2020, 16 poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Botoşani ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei şi 100 euro de la 56 de conducători auto opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancţiunilor prevăzute de lege.

Sumele erau mici, însă doi dintre poliţiştii anchetaţi de procurorii anticorupţie au luat şpagă şi produse lactate, pe care le-au primit chiar în curtea Poliţiei Rutiere Botoşani. În ambele cazuri, însă, nu s-a pronunţat nici o sentinţă definitivă, astfel că poliţiştii bănuiţi de luare de mită se bucură în continuare de prezumţia de nevinovăţie.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...