spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăPrima PaginăConcurs de pescuit într-o arie protejată

Concurs de pescuit într-o arie protejată

Scandal uriaş pe Acumularea Rogojeşti, după ce o asociaţie de pescuit sportiv a decis să organizeze un concurs de pescuit cu aproape 40 de ambarcaţiuni motorizate, deşi acumularea este arie protejată.

Concursul a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, în perioada 19-21 august a.c., organizator fiind Asociaţia Club Sportiv Bucovina Fishing (ACSBF) Suceava. Denumită „Cupa Bucovina”, competiţia, care a ajuns la ediţia a 8-a, a presupus şi achitarea unei taxe de participare de 600 de lei de echipă respectiv 300 de lei de pescar solitar.

La înscriere, fiecare participant a fost obligat să comunice organizatorilor seria şi numărul carnetului de membru al asociaţiei din care face parte şi a permisului ANPA pentru anul 2022. Speciile punctabile urmau să fie ştiuca (minim 40 cm) şi biban (minim 15 cm). Potrivit regulamentului concursului, urmau să aibă loc două manşe, sâmbătă şi duminică, în clasamentul final fiind punctaţi cei mai mari zece peşti din oricare dintre cele două specii enumerate.

Instituţii sesizate de ANANP

Competiţia a fost mediatizată cu mult înainte de a avea loc, iar acest lucru ar fi atras atenţia celor de la Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), care au sesizat şi celelalte instituţii de control. Asta întrucât Acumularea Rogojeşti şi Acumularea Bucecea au fost declarate Arie de protecţie specială avifaunistică ROSPA0110, fiind arie naturală protejată de interes comunitar – sit Natura 2000.

Însă, în momentul organizării competiţiei, concurenţii s-au adunat pe malul drept al acumulării, pe teritoriul judeţului Suceava, astfel că instituţiile cu rol de control din judeţul Botoşani nu au avut competenţă să intervină.

Din acelaşi motiv, comisarii de mediu de la Botoşani au sesizat Garda Naţională de Mediu, care a decis ca situaţia să fie analizată de Comisariatul de Mediu din judeţul Suceava. Pe malul Acumulării Rogojeşti, dar şi pe malul Acumulării Bucecea, au ajuns inclusiv jandarmii din cadrul IJJ Botoşani, dar şi reprezentanţii Serviciului Teritorial ANANP Botoşani, care nu au aplicat nici o sancţiune întrucât competiţia se derula pe malul de pe teritoriul judeţului Suceava.

„Pe malul aferent judeţului Botoşani au fost identificate câteva persoane, care au fost atenţionate cu privire la normele instituite şi care s-au conformat. Prin urmare, nu s-a impus aplicarea unor sancţiuni”, a spus Dan Izotov, purtător de cuvânt în cadrul IJJ Botoşani.

Organizatorul riscă o sancţiune de 10.000 de lei

În schimb, Iulian Antohi, şeful Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul de Mediu al Judeţului Suceava, spune că în momentul controlului, pe malul aferent judeţului Suceava competiţia era în desfăşurare şi au fost identificate 36 de ambarcaţiuni cu motor electric.

„Din verificări, a rezultat că organizatorii au obţinut un aviz din partea ANANP, însă, numai pentru pescuit staţionar, de pe mal. Noi am solicitat toate documentele de la organizator şi urmează să vedem dacă a fost sau nu respectat regulamentul ariei”, a spus Iulian Antohi, care a adăugat că, în situaţia în care nu a existat aviz şi pentru bărci, organizatorul riscă o sancţiune de 10.000 de lei.

„Ei au fost foarte bine organizaţi, inclusiv cu firmă de salubrizare pentru colectare de deşeuri menajere, dar şi staţie de colectare selectivă a deşeurilor, doar că trebuia să respecte şi regulamentul ariei”, a adăugat Iulian Antohi, şeful Gărzii de Mediu Suceava.

Circulaţia cu ambarcaţiuni este interzisă în zonă

Concursul organizat de suceveni a surprins cu atât mai mult cu cât prin regulamentul ariei se menţionează limpede că „accesul/vizitarea sitului se face solitar sau în grupuri de maxim 30 persoane”. Ba mai mult, la art. 16 din acelaşi regulament se menţionează că „este interzisă circulaţia cu ambarcaţiuni de orice fel, pe tot parcursul anului în habitatele acvatice”. De asemenea, regulamentul interzice „circulaţia ambarcaţiunilor cu motor în interiorul sitului”.

Totodată, „pescuitul sportiv este interzis din şi cu barca, indiferent de tipul ambarcaţiunii”, iar pescuitul sportiv este permis doar pe maluri. Ori, fiind vorba de o competiţie la peşte răpitor, organizatorii au permis şi accesul cu bărci.

Reporterii „Monitorul de Botoşani” i-au contactat inclusiv pe reprezentanţii ACSBF Suceava, dar aceştia au refuzat să-şi exprime punctul de vedere.

Interesant este că ACSBF Suceava este una dintre asociaţiile care au dat o mână de ajutor jandarmilor botoşăneni, atunci când au organizat acţiuni de control în perioadele de prohibiţie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
95 %
3.1kmh
100 %
mie
19 °
joi
18 °
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...