vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăProfesor judecat pentru abuz sexual (video)

Profesor judecat pentru abuz sexual (video)

Profesorul din Ştefăneşti, acuzat de agresiune sexuală asupra unui elev, va fi trimis în judecată. Decizia a venit după analiza probelor şi a întregului dosar prezentat în camera preliminară penală.

În actul de sesizare al instanţei, anchetatorii arată că gesturile nepotrivite ale profesorului ar fi avut loc în două situaţii diferite. „În datele de 14.02.2022, orele 13:30, şi 17.02.2022, orele 14:00, în incinta Liceului Ştefan D. Luchian, din oraş Ştefăneşti, judeţ Botoşani, sus-numitul, folosindu-se de poziţia sa de încredere şi autoritate, în calitate de profesor în cadrul unităţii de învăţământ, a exercitat acte de natură sexuală asupra minorului de 15 ani, elev în cadrul aceleiaşi unităţi de învăţământ”, se arată în sesizarea instanţei.

Potrivit aceloraşi documente, actele de natura sexuală constatate constau în „aşezarea mâinii pe mâna minorului, aflată pe piciorul acestuia; masarea palmei inculpatului cu degetul; aşezarea mâinii persoanei vătămate pe coapsa sa şi aşezarea mâinii sale deasupra; introducerea mâinii pe sub bluza persoanei vătămate şi atingerea acestuia direct pe piele, aşezarea mâinii minorului pe coapsa profesorului, îmbrăţişări şi săruturi pe obraz, mângâieri pe păr”.

După ce judecătorii din camera preliminară au decis că procesul poate să înceapă, urmează să se stabilească şi data pentru prima înfăţişare. Printre probele admise la dosare sunt declaraţii de la minor, print-screen-uri ale discuţiilor purtate de Facebook între el şi profesor, înregistrări video ale camerelor de supraveghere de la Liceul „Ştefan D. Luchian”, declaraţii de la martori şi de la profesor, precum şi înregistrarea audio a unuia dintre incidente.

Dosarul de abuz sexual a fost la un pas de clasare

Trimiterea în judecată a venit după ce, iniţial, poliţiştii care au anchetat cazul au propus clasarea dosarului, dar procurorul a decis trimiterea în judecată a profesorului.

Cazul a fost relatat în mai multe rânduri în paginile „Monitorului de Botoșani”. A fost prezentată inclusiv o înregistrare care a ajuns şi pe mâna anchetatorilor, dar şi mai multe mesaje ale profesorului. După ce au derulat o anchetă timp de câteva luni, poliţiştii au decis să claseze cazul. Aceştia au comandat şi o percheziţie informatică în calculatoarele profesorului acuzat, însă dovezile strânse nu ar fi fost concludente.

Cu toate acestea, după exact şase luni de la mediatizarea cazului, procurorul care a instrumentat dosarul a decis trimiterea în judecată, trecând peste propunerea poliţiştilor, de a clasa dosarul.

Între timp, profesorul fusese plasat sub control judiciar, timp de 60 de zile. Dar, pentru că poliţiştii au decis ca dosarul să fie clasat, măsura controlului judiciar a expirat între timp.

Când toţi se aşteptau la comunicarea oficială pentru clasarea dosarului, pe 23 august a fost dispus din nou controlul judiciar. Motivul, procurorul a decis trimiterea profesorului în judecată sub acuzaţia de corupere sexuală a minorilor.

Acuzatul rămâne departe de catedră

Cazul şocant a ieşit la iveală în iarna acestui an. Atunci, mama unui elev de 15 ani, de la Liceul din Ştefăneşti, a făcut o plângere la Poliţie, la adresa unui profesor de agricultură din liceu. Aceasta a reclamat că fiul ei a fost atins într-un mod nepotrivit de cadrul didactic, care îl invitase în birou. Mai mult, cadrul didactic i-ar fi făcut şi o serie de sugestii nepotrivite. Femeia a prezentat oamenilor legii şi o înregistrare audio în acest sens, făcută chiar de fiul ei. Copilul a fugit la un moment dat din biroul profesorului. Ulterior, cadrul didactic a încercat să îi convingă pe mamă şi copil să nu facă reclamaţie.

La scurt timp, poliţiştii au declanşat o anchetă vizându-l pe profesor. La un moment dat, acesta a fost şi supus unei percheziţii cu trupele speciale, iar în tot acest timp copilul a avut nevoie de consiliere psihologică. Deşi iniţial profesorul şi-a luat un an de concediu fără plată, peste câteva luni a făcut cerere pentru a se întoarce în activitate. În luna mai a acestui an a primit acceptul consiliului de administraţie al liceului de a se întoarce la catedră, însă între timp poliţiştii botoşăneni au emis un ordin de control judiciar, pentru a preîntâmpina chiar acest lucru, întoarcerea acestuia în rândul elevilor.

În mod ciudat, profesorul şi-a depus o cerere de concediu fără plată la liceu. În aceeași zi a şi contestat în instanţă decizia de suspendare a contractului de muncă, cerută chiar de el. În mod firesc, instanţa a respins cererea, astfel că acesta a rămas departe de catedră.

Un alt profesor a fost condamnat

Cazul incredibil de la Ştefăneşti vine după ce un profesor de la o școală din Botoșani riscă să petreacă ani buni în spatele gratiilor, după ce a fost acuzat că a agresat sexual trei eleve. Acesta va trebui să plătească și daune morale victimelor sale.

Întâmplarea s-ar fi petrecut în primele zile din luna aprilie. Două dintre cele trei eleve de 13 ani ar fi rămas la finalul orelor în sala de clasă cu profesorul. Acesta le-ar fi atins pe fete în mod repetat în zonele intime. Cele două fete s-au întors acasă după experiența traumatizantă și le-ar fi povestit părinților cele întâmplate. Potrivit mamei uneia dintre adolescentele agresate sexual, fata ar fi venit acasă plângând, povestindu-i că profesorul a atins-o atât pe ea, cât și pe colega ei, în zonele intime.

După demararea cercetărilor, oamenii legii ar fi descoperit şi o a treia agresiune sexuală comisă de profesor în același mod. Ulterior, profesorul a fost arestat pentru 30 de zile pentru agresiune sexuală. La patru luni de la trimiterea acestuia în judecată, Tribunalul Botoșani a dat verdictul.

Profesorul a fost condamnat la cinci ani și opt luni de închisoare. Suplimentar, acesta nu va putea fi profesor pentru alți cinci ani după ispășirea pedepsei. Mai mult de atât, profesorul va avea de plătit daune morale de 150.000 de lei, daune materiale de 3.000 de lei, precum și cheltuieli de judecată de 7.500 de lei.

Decizia Tribunalului Botoșani nu este definitivă.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.3 ° C
6.6 °
5 °
67 %
4.5kmh
36 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...