spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTBărbat găsit în ştreang după divorţ

Bărbat găsit în ştreang după divorţ

Perspectiva singurătăţii şi un moment de rătăcire l-au împins pe un botoşănean să recurgă la un gest cumplit. Aflat în proces de partaj cu fosta lui soţie, acesta a decis să îşi pună capăt zilelor.

În vârstă de 62 de ani, bărbatul a fost găsit chiar de către fratele lui, ieri, la primele ore ale dimineţii. Cei doi locuiau împreună de ceva timp, după ce bărbatul de 62 de ani a divorţat. De atunci, acesta a devenit tot mai depresiv, dar parcă nimic nu avea să anunţe gestul cumplit la care avea să recurgă. Acesta a improvizat un ştreang, pe care l-a legat de creanga unui copac din spatele casei. Deşi se afla la o înălţime mică faţă de sol, pornirea bărbatului de a-şi duce planul macabru la sfârşit a fost mai puternică decât instinctul de supravieţuire. Acesta a fost găsit în genunchi, fără suflare.

Imediat, fratele său a apelat serviciul 112. La faţa locului a ajuns un echipaj cu medic din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA). „Din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru reanimarea pacientului. Decesul survenise cu mai mult timp înainte de a fi găsit”, a precizat medicul Carmen Răgoşcă, din cadrul SJA Botoşani.

Cazul a intrat şi în atenţia poliţiştilor, care au deschis un dosar penal şi au dispus efectuarea unei autopsii pentru a se stabili cu exactitate cauza decesului. Potrivit vecinilor, bărbatul se afla în proces de partaj cu soţia lui, iar acest lucru l-a dărâmat complet. Când a fost găsit, acesta avea asupra lui o serie de acte şi buletinul, toate într-o plasă.

Tot mai multe tragedii

Psihiatrii susţin că rata suicidului a ajuns în ultimii ani la cote alarmante. Din cauza decepţiilor din dragoste sau certurilor în familie, tot mai multe persoane încearcă să-şi pună capăt zilelor.

Un alt caz a fost al unui bărbat din Botoșani, găsit spânzurat în casă după o ceartă cu soţia. Iniţial, femeia a plecat de acasă la sora ei, care stă la câteva blocuri distanţă. După câteva ore, aceasta a dorit să se întoarcă, pentru a se împăca, însă uşa era blocată pe dinăuntru şi s-a gândit că soţul se culcase deja şi a decis să doarmă la sora ei.

Când a observat că nici dimineaţă nu putea intra în apartament, iar bărbatul nu răspundea la telefon, aceasta s-a speriat şi a apelat la ajutorul echipelor de intervenţie. Pompierii au spart uşa, iar bărbatul a fost găsit fără suflare, cu un ştreang în jurul gâtului.

Aflat în pragul divorţului, un alt bărbat de 50 de ani din Viişoara a decis să îşi încheie socotelile cu viaţa chiar în casa pe care a împărţit-o timp de câteva decenii cu soţia lui. Descoperirea macabră a fost făcută chiar de către băiatul celui decedat. Potrivit vecinilor, cei doi erau în prag de divorţ, soţia fiind cea care a dorit să îl părăsească pe bărbat. Vestea a fost un şoc pentru acesta.

Un alt bărbat, de 60 de ani, din Botoşani, şi-a pus capăt zilelor de dorul soţiei care plecase de şase ani peste hotare. Acesta a fost găsit spânzurat cu cablul de la un prelungitor, în apartamentul său de pe Strada Primăverii.

Presiunea socială este tot mai mare

În ultimii ani, rata sinuciderilor a crescut de la 10 la peste 14 cazuri la 100.000 de locuitori.  La fiecare suicid se înregistrează 10 tentative. Metodele diferă de la un caz la altul, însă variantele violente sunt considerate o dovadă a disperării la care ajung oamenii în momentul final. Aşa cum susţin şi psihiatrii şi medicii legişti, metodele cele mai întâlnite anul trecut au fost spânzurarea sau aruncarea de la înălţime.

„Noi le denumim metode pernicioase, adică nu lasă şanse de scăpare. Cei care înghit pastile sau fel de fel de substanţe nu vor să moară. Aceştia au o problemă şi simt nevoia să tragă un semnal de alarmă pentru cei care ar putea eventual să înţeleagă acest mesaj”, spunea fostul manager al Spitalului de Psihiatrie, doctor în psihiatrie Nicolae Vlad.

De altfel, datele oficiale arată şi că numărul persoanelor cu afecţiuni psihice este în creştere. Dacă în urmă cu aproape 10 ani numărul de cazuri noi luate în evidenţă era sub 1.000 în fiecare an, în prezent s-a ajuns la peste 1.500. „Trecem printr-o perioadă extrem de grea, iar factorul social determină creşterea numărului de nevroze”, spun medicii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...