vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPublicitateComunicat PNL: "SINGURA NOASTRĂ ȘANSĂ – SĂ ALEGEM OAMENI DREPȚI ȘI PRICEPUȚI"

Comunicat PNL: „SINGURA NOASTRĂ ȘANSĂ – SĂ ALEGEM OAMENI DREPȚI ȘI PRICEPUȚI”

Interviu cu Cristian Constantin ROMAN, Candidat pentru Camera Deputaților din partea PNL

Ce v-a determinat să intraţi în bătălia politică?

Am acumulat de-a lungul anilor o bogată experienţă în domeniul administrativ și politic, la cel mai înalt nivel. M-am pregătit temeinic pentru asta și consider că am răzbit acolo unde puţini de-ai noștri au ajuns. Cunosc atât domeniul de elaborare a legilor, dar și – foarte important – cel de aplicare a lor. Am în urmă o carieră de inginer, antreprenor care a răzbit pornind de jos, de înalt funcționar guvernamental și de parlamentar. Cred că îndeplinesc condițiile de profesionalism și moralitate pentru a-i reprezenta pe botoșăneni în Parlamentul României. Avem nevoie de legi care să slujească interesului public. M-am lovit de-a lungul carierei de numeroase situaţii în care legea era prost făcută și nu răspundea necesităţii pentru care a fost adoptată. Eu știu foarte bine ce așteptări au oamenii. Am mai spus-o, viziunea mea despre politică diferă de cea a multor politicieni de azi. Toți mă știu ca un om de acțiune și vă asigur că la fel voi fi și ca parlamentar.

Ca fost prefect cunoașteţi foarte bine situaţia judeţului. Care sunt priorităţile Botoșaniului, ce trebuie schimbat?

Dezvoltarea economică e cheia. Avem nevoie în primul rând de drumuri bune care să ne lege cu ţara, ca să ajungă și la noi investitorii. Apoi trebuie continuate investiţiile în infrastructura judeţeană – drumuri, apă, canalizare, alimentare cu gaz, iar singura sursă credibilă pentru a face asta o reprezintă fondurile europene. În Botoșani s-au adus mulţi bani europeni, dar nu suficienți. Avem o astfel de oportunitate, pe care nu trebuie s-o ratăm. Eu știu că PSD se teme de banii europeni pentru că cheltuirea lor trebuie foarte riguros justificată. PNL consideră însă fondurile europene ca pe o mare oportunitate pentru dezvoltarea acestei țări și implicit a județului nostru, pe care nu avem voie s-o ratăm. Banii ăștia nu sunt o poveste, avem exemple concrete de investiții făcute din astfel de fonduri aproape în fiecare comună. Chiar și investitorii privați au accesat astfel de fonduri și din ce în ce mai multă lume înțelege că, folosind această sursă, ne putem dezvolta economic. Dar trebuie să avem legi care, pe de o parte, să ușureze accesarea banilor europeni, iar, pe de altă parte, să împiedice fraudarea acestor bani. Ei trebuie să ne facă viața mai bună tuturor. PNL consideră că investițiile și susținerea economiei reale, care produce plusvaloare, sunt șansa noastră pentru dezvoltare, nu promisiunea de pomeni.

Ca prefect, puteţi spune că aţi făcut ceva pentru judeţ?

Există o lista mare de lucruri făcute, pentru că tot timpul am notat asta. Am făcut demersuri pe toate căile și la cele mai înalte niveluri pentru rezolvarea problemelor importante ale judeţului. Am fost, în acea perioadă, poate cel mai importat sol al judeţului, care a deschis ușile miniștrilor pentru a obţine fel de fel de aprobări și alocări pentru judeţ. E plăcut sentimentul că poţi face ceva concret pentru concetăţenii tăi. Totodată, pentru că am fost necruțător cu leneșii, șmecherii, lichelele și profitorii de pe urma banilor publici, mi-am făcut și mulți dușmani, care au avut grija să mă și denigreze. Însă mânia acestora nu poate decât să-mi confirme că am procedat corect. Cum ar fi să fie un procuror iubit de hoți, tâlhari și criminali? Evident nefiresc. Nici eu nu-mi doresc să fiu pe placul leneșilor, șmecherilor, lichelelor și profitorilor din bani publici.

Veţi reuși să realizaţi mai mult ca parlamentar?

Un parlamentar face în primul rând legi. Însă este și un om politic, iar decizia pentru alocarea de fonduri se ia, bineînţeles, politic. Eu nu mă duc în Parlament să stau pitit prin ultima bancă, până mă obișniesc cu atmosfera, așa cum au făcut-o și o vor mai face unii. Din punct de vedere politic am pretenţia că pot juca în liga I – nu poate spune nimeni că sunt un timid și nu voi fi un anonim. Bineînţeles că îmi propun să fac mai mult pentru judeţ și să demonstrez că se poate. Am mai avut un mandat de deputat, însă am fost în opoziție, iar rolul unui parlamentar de opoziție este mult diminuat și se rezumă cam la a trage permanent de mânecă puterea, atunci când aceasta tinde să aibă comportament autocratic. Toate pârghiile pentru a face ceva util județului sunt la putere, iar de data asta sper să fiu chiar parlamentar în cadrul unei majorități care va exercita puterea politică în România.

Care sunt atuurile dumneavoastră în faţa contracandidaţilor?

Știu foarte bine ce am de făcut încă din prima zi. Cunosc foarte bine activitatea Parlamentului, am relaţii amicale cu mulţi oameni politici importanţi. Am cunoștinţe în majoritatea ministerelor. Știu bine cum funcţionează acest aparat de stat și pot folosi aceste atuuri în favoarea judeţului meu. Cum am mai spus, am de gând să îmi impun punctele de vedere. Voi fi o voce auzită a botoșănenilor în cel mai înalt for politic al ţării. Am înţeles, lucrând în conducerea Ministerului de Interne, că judeţul nu poate fi ajutat decât de oameni care pleacă de aici și se impun la nivel central. Foarte important este că PNL propune pentru Parlament o echipă de profesioniști, omogenă, care poate realiza lucruri cu adevărat importante pentru județ. Sunt oameni bine pregătiți profesional, care au performat în cariera lor și care abia după ce au confirmat în plan personal au îndrăznit să își asume și un rol politic. La PSD din păcate e altfel, întâi îi bagă în politică și abia după aia partidul le face rost de diplome, le dă funcții și le construiește o carieră pe bani publici – complet nefiresc, nesănătos din punct de vedere social și total imoral.

Ați fost prefect, acum sunteți directorul cancelariei prefectului. Cum se explică asumarea acestui din urmă rol?

Da, am fost prefect în două rânduri. Spun mulți că am fost și foarte eficient, iar eu sunt chiar convins că așa a fost. M-am confruntat cu multe situații grele, de criză și le-am gestionat bine. Am fost un om de acțiune. Consider totuși că rolul meu este să joc acum la alt nivel, cel parlamentar. Am susținut în ultimii patru ani că voi candida în 2020 la Camera Deputaților și pentru asta m-am pregătit, pentru asta am muncit politic în tot timpul ăsta. Am activat în domeniul privat în ultimii patru ani. Totuși, anul acesta, având în vedere provocările lui deosebite, în primul rând legate de pandemie, am înțeles că nu am voie să stau deoparte și că trebuie să-mi pun la dispoziție priceperea, experiența administrativă și managerială. Nu puteam fi prefect, pentru că nu mai eram funcționar public – și nici nu-mi mai doream asta, pentru că, așa cum am spus, mă pregăteam pentru altceva. Dar am venit alături de domnul prefect Dan Nechifor, care e și el la al doilea mandat. Împreună cred că am lucrat foarte eficient în acest an. Cuantificarea rezultatelor muncii noastre nu poate fi făcută însă decât în măsura în care ne-am putea imagina cum ar fi fost să luptăm cu pandemia având la conducerea prefecturii oameni fără calificare și experiență într-o astfel de funcție.

De ce ar trebui să vină cetăţenii la vot pe 6 decembrie?

Ca să nu repetăm greşeala din 2016, când am trimis în parlament oameni care au nenorocit conceptul de justiție, de dreptate socială, care au fost preocupați doar de ideea de a scăpa de pușcărie după ce au furat cu multă nesimțire și lăcomie din banii publici. Ca să tranșeze disputa între adevăr și minciună, ca să aleagă candidaţii ce-i pot reprezenta eficient, care le cunosc suferinţele și nevoile. Mașina mediaco – propagandistică folosită de PSD a făcut cel mai mare rău României și românilor. Pentru a-și vedea ei interesele de moment satisfăcute, i-au făcut pe români să se urască între ei. Va trebui să treacă o generaţie pentru ca să reînvăţăm să ne tolerăm unii pe alţi, să putem convieţui civilizat, să acceptăm că e nevoie de sacrificii pentru a depăși un moment mai dificil din existenţa noastră. PSD-iștii mint foarte mult și minciuna repetată ajunge să fie crezută, mai ales dacă este pliată pe o suferinţă, pe o nevoie, o nemulţumire populară. Au cinismul de a folosi necazurile oamenilor în avantajul lor electoral. Să te caţeri pe suferinţa semenilor pentru a-ţi atinge scopurile personale, mi se pare un act de cruzime pe care PSD-iștii îl comit cu seninatate. De aceea, rog botoșănenii să se prezinte în data de 6 decembrie la vot și să aleagă cu încredere echipa liberală!


PROFIL DE CANDIDAT

Cristian Constantin ROMAN – candidat din partea Partidului Național Liberal la Camera Deputaților, în județul  Botoșani

Date personale: 55 de ani, din Botoșani, căsătorit, doi copii, de profesie inginer mecanic, în prezent director firmă de transport internațional, director cancelaria prefectului

Studii:1989 – absolvent al Facultății de Mecanică Iași

2006 – 2008- master – Managementul sectorului public /  Școala Națională de Studii Politice si Administrative / Facultatea de Administrație Publică – Bucureşti

2008 – 2010 – master – Managementul cooperării polițienești internaționale/Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”

Alte cursuri și programe de instruire absolvite:

1998 – program de instruire „Management în domeniul investițiilor”

1999 – program de perfecționare „Soluţii tehnice şi economice în activitatea de producere şi distribuire a energiei termice”

2005 –  atestat „Formation specialisee a l’intention des cadres de l’administration prefectorale roumaine” – Școala Națională de Administrație a Republicii Franceze

2006 – atestat ”  Le role des prefets et sous-prefets dans la nouvelle administration regionale roumaine”/ Institutul Naţional de Administraţie, Școala Națională de Administrație a Republicii Franceze

2008 – curs postuniversitar „Statalitate și gândire de stat”/ Georgetown University USA, Universitatea Ovidius Constanţa, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative

2008 – curs postuniversitar „Securitate și bună guvernare” / Universitatea națională de apărare Carol I – Colegiul Național de Apărare

2008 – Program de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici / Institutul Național de Administrație

Funcții deținute:

1989-2001 inginer CET Botoșani

2001-2005 administrator Cristianu Impex SRL

2005-2007 prefect al județului Botoșani

2007-2009 secretar general adjunct la Ministerul Internelor și Reformei Administrative

2009-2012 prefect al județului Botoșani

2012-2016 deputat, comisia de aparare, ordine publică și siguranță națională

2016-prezent administrator Cristianu Impex SRL

Martie 2020 – prezent director cancelaria prefectului județului Botoșani

Program politic: Vreau să rup barierele unor obiceiuri care i-au făcut pe români să-şi piardă încrederea în politicieni. Voi face legi menite să împiedice furtul din banul public.

Am să lupt pentru ca fiecare cetăţean să aibă şansă la o viaţă decentă.

Mă voi bate pentru ca în funcţiile de conducere de la nivel central şi local să ajungă doar profesionişti, oameni de bună credinţă, competenți, care cunosc bine problemele oamenilor, înţeleg nevoile şi suferinţele acestora.

Am suficientă experienţă şi voinţă pentru a deveni o voce ascultată şi respectată a botoşănenilor în Parlamentul României.

Realizat de TekIT Web Electronics SRL cod AEP 11200025

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.3 ° C
6.6 °
5 °
67 %
4.5kmh
36 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...