Sfânta Iulita, Sfântul Vladimir – Luminătorul Rusiei

Sfânta Iulita

a trăit în vremea împăratului Diocletian (284-305). A rămas văduvă la puțin timp după nașterea fiului ei, Chiric.

Când Diocletian a declanșat persecuțiile împotriva creștinilor, Sfânta Iulita şi-a luat fiul și a plecat din Iconia în Seleucia. Aici este arestată și dusă înaintea judecătorului sub acuzația că este creștină. Judecătorul, ca să o facă să-şi lepede credința în Hristos, l-a luat pe Chiric pe genunchi și i-a adresat câteva cuvinte. Chiric, deși avea doar trei ani, a strigat: „Eu sunt creștin și vreau cu mama mea!”. În urma acestor cuvinte, judecătorul l-a lovit pe Chiric cu piciorul, iar copilul s-a rostogolit pe treptele de piatră și şi-a dat duhul. După chinuri cumplite, Iulitei i s-a tăiat capul. O parte din sfintele lor moaște se afla la Ohrida, în Biserica Sfintei Născătoare de Dumnezeu Vindecătoarea.

 

Sfântul Vladimir – Luminătorul Rusiei

A fost mare cneaz al Kievului între anii 980-1015 și mare persecutor al creștinilor.

În anul 987 Vladimir cel Mare a trimis soli în celelalte ţări vecine, spre a cunoaște și celelalte credințe.

Când solii au ajuns în Constantinopol, după participarea la Sfânta Liturghie, săvârșita în Catedrala Sfânta Sofia, aceștia au spus domnitorului lor: „Nu mai știam dacă ne aflam în cer sau pe pământ”. Știm doar că, acolo, Dumnezeu rămâne împreună cu oamenii.

Îndemnat și de solii săi, care cunoscuseră credința creștină din imperiul bizantin, Vladimir cel Mare s-a botezat creștin, în cetatea Cherson, primind numele Vasile, dorind să se căsătorească cu Ana, sora împăratului bizantin Vasile al II-lea. După oficierea cununiei, Vladimir și Ana s-au întors în Kiev, cu mare alai. Îndată, cneazul a ordonat distrugerea statuilor păgâne și construirea de biserici creștine. Printre primele biserici construite de cneaz se numără și Biserica Adormirii Maicii Domnului, înălțată în anul 989, care este socotită drept prima biserică din piatră construită în Kiev. Acesta va ajuta și mânăstirile din Sfântul Munte Athos.

Sfântul Vladimir a trecut la cele veșnice în ziua de 15 iulie 1015, în localitatea Berestovo, aflată în apropiere de Kiev.

 

– Preot Sandu OLIVIAN

 

 

Deja ai votat!