Sfinții Cuvioși Rafael și Partenie de la Agapia, Sfântul Proroc Ezechiel

Sfinții Cuvioși Rafael și Partenie de la Agapia

Cuviosul Rafael s-a născut în satul Bursucani, din ținutul Bârladului. A fost monah la Agapia din Deal, în secolul al XVI-lea. Din documente reiese că Sfântul Ierarh Dosoftei i-a cinstit moaștele, în vechile pomelnice este numit „Fericitul stareț Rafael”. Dumnezeu a lucrat în chip minunat prin el, atât în timpul vieții pământești, cât și după trecerea sa la cele veșnice. Parți din moaștele sale se păstrează în mânăstirile din Moldova.

Cuviosul Partenie a trăit în secolul al XVII-lea. Din relatările Sfântului Dosoftei, reiese că Partenie a fost contemporan cu mitropolitul Moldovei. Potrivit Tradiției, Sfântul Partenie a sihăstrit în muntele „Scaunele”. Se ruga toată ziua, iar noaptea, în timp ce rostea rugăciunea lui Iisus, împletea coșuri. Dormea foarte puțin. A trecut la Domnul în anul 1660. Moaștele sale au darul tămăduirii.

 

Sfântul Proroc Ezechiel

a fost fiul lui Buzi, un preot din cetatea Săriră. Iezechiel a fost luat în captivitate babilonică în vremea lui Nabucodonosor. A fost contemporan cu prorocul Ieremia. Însă, Iezechiel prorocea și învață poporul evreu luat rob în Babilon, spre deosebire de Ieremia care învață poporul și prorocea la Ierusalim.

În Babilon, lui Iezechiel i se fac diverse descoperiri, cartea sa fiind plină de astfel de descoperiri din partea lui Dumnezeu

Astfel are descoperirea sf. Evangheliști care îl propovăduiesc pe Mântuitorul, într-o altă vedenie, Sfântul Proroc Iezechiel a văzut învierea morților. Prorocul a văzut o vale plină de oase uscate și moarte, asupra cărora pogorând Duhul lui Dumnezeu, ele s-au trezit la viaţă și s-au ridicat pe picioarele lor. El a mai văzut în duh și cumplita distrugere a Ierusalimului, când mânia lui Dumnezeu i-a ucis pe toți, în afară de aceia însemnați cu litera grecească Tău, care corespunde literei noastre T, și care simbolizează Crucea.

 

– Preot Sandu OLIVIAN

 

Deja ai votat!