spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăSărbătoarea ZileiSfântul Miron preotul

Sfântul Miron preotul

a trăit în Ahaia, în timpul împăratului Deciu (249-251). O mulțime de păgâni a intrat în biserica în care slujea Sfântul Miron, în ziua prăznuirii Nașterii Domnului, cu scopul de a-i prinde pe creștini și a-i supune la chinuri.

Pentru ca a refuzat sa aducă jertfa idolilor, Sfântul Miron a fost aruncat în foc și i-a fost luata pielea de pe trup. A fost dus în cetatea Cizicului și acolo i s-a tăiat capul.

Sfântul Gheorghe Pelerinul

s-a născut în anul 1864, în Șugag (astăzi în județul Alba). Încă din fragedă vârstă mânca puțin, postind, și iubea singurătatea. La vârsta de 24 de ani, s-a căsătorit cu o tânără credincioasă pe nume Pelaghia având cinci copii.

După ce a trăit paisprezece ani în căsnicie, în anul 1883, cu încuviințarea soției sale, a luat hotărârea să meargă la Ierusalim, ca pelerin, împreună cu mai mulți țărani din satul său. Luând cu sine Evanghelia și Psaltirea, a mers pe jos până la Constantă, apoi cu vaporul până la Ierusalim.

Acolo a rămas patruzeci de zile. La peștera Sfântului Xenofont s-a întâlnit cu un pustnic care i-a prorocit că nu va ajunge călugăr, ci va trăi mergând din loc în loc, în lipsă, sărăcie și rugăciune neîncetată; numai astfel avea să-și mântuiască sufletul său și să aprindă evlavia în inimile multor oameni.

După ce a mers în pelerinaj și la Sfântul Munte Athos, s-a întors în satul său, după trei ani de când plecase

Sfântul n-a mai rămas mult în satul său, ci și-a început călătoria, ca în vremurile apostolice, făcându-se pelerin străin și călător în hotarele tarii. Mergea din biserică în biserică unde se ruga aproape toată noaptea, umbla fără grabă, desculț și cu capul descoperit, postea și se depărta de toate desfătările lumii, cutreierând prin părțile Sibiului, Făgărașului și Brașovului. Aproape în fiecare an făcea câte un pelerinaj la Ierusalim, călăuzind cetele închinătorilor.

În anul 1895, dreptcredinciosul Gheorghe a trecut Carpații și s-a așezat la Piatra Neamț, unde a primit o cămăruță în turnul clopotniță al bisericii Sfântul Ioan domnesc, unde a rămas până la sfârșitul vieții sale.

Flacăra cea sfânta

Un om auzi odată ca într-un loc îndepărtat arde o flacără sfânta. Porni la drum pentru a aduce acasă aceasta luminiță. Se gândi ca cine are acea lumina va trăi fericit.

Acum se afla deja pe drumul retur. Grija lui cea mare era ca flacăra sa nu se stingă. Pe drum se întâlni cu unul căruia îi era frig, pentru ca nu avea foc. Acesta îl ruga sa-i dea sa aprindă focul de la flacăra sa. Inițial nu voia, caci, se gândea el, aceasta flacăra sfânta nu se potrivește cu un lucru așa de lumesc. Apoi însă îi dădu. Continuându-si drumul, deodată se ivi o puternica furtună care, în ciuda opoziției sale, îi stinse flacăra. Atunci își aminti de cel căruia îi dăduse sa-si aprindă focul. Daca ar fi trebuit sa meargă din nou în acel loc îndepărtat, dar sfânt, nu ar mai fi putut pentru ca ar fi trebuit sa treacă din nou peste mari si munți. Dar până la acel om, pe care l-a ajutat, a putut sa se întoarcă.

 

– Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...