miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăTurismInsule aproape necunoscute din România

Insule aproape necunoscute din România

Insulele sălbatice din Delta Dunării sunt unele dintre cele mai spectaculoase colţuri de natură din România.

 

Cele mai multe dintre insulele din România se află situate pe Dunăre sau în Deltă, iar în jurul lor s-au născut legende care dăinuie şi în prezent. În afară de controversata Insula Şerpilor, care acum nu mai aparţine României, Insula Mare a Brăilei şi „comoara” Ada-Kaleh scufundată de comunişti, în ţara noastră există şi alte fâşii de pământ. Nu ne putem compara cu grecii, însă în România turismul ar avea serios de câştigat dacă s-ar investi în promovarea şi includerea acestor locuri în circuite turistice. Chiar şi în prezent aceste insule reprezintă oaze de linişte pentru cei ce îşi doresc să petreacă o vacanţă departe de aglomeraţia plajelor de la malul mării.

Insula Bisericuţa

 

Insula Bisericuţa, amplasată pe teritoriul localităţii Jurilovca, este o zonă strict protejată care face parte din teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Insula are o lungime de 360 de metri şi o lăţime de 58 metri şi este un adăpost perfect pentru specii rare de păsări şi este patria călifarilor. Jumătate din limba de pământ este acoperită cu stuf, iar jumătate de o colină de calcar care are o înălţime de nouă metri. Fâşia stâncoasă este inclusă în rezervaţia ortinologică Periteasca – Insula Bisericuţa – Gura Portiţei.

Călifarul alb este protejat în România din anul 1955 şi  este una dintre cele mai frumoase specii de raţe ce trăiesc şi se înmulţesc la noi în ţară.

În Fortul de pe Bisericuţa au fost descoperite urme ale unei vechi aşezări greceşti, romane şi medievale. Lacurile Razelm şi Sinoe au oferit un cadru natural pentru favorizarea comerţului dintre greci şi populaţia tracă. De asemenea, golful din spatele Capului Dolojman oferea protecţie corăbiilor greceşti împotriva furtunilor. Pentru a oferi şi protecţie împotriva atacatorilor, golful a fost întărit cu un sistem defensiv. Cetatea Argamum (Orgame), ridicată pe stâncăriile Capului Dolojman a fost ridicată în aceeaşi perioadă cu Cetatea Troia, ridicată de greci în secolul VII î. Hr, în Asia Mică. În primele secole ale stăpânirii romane, ieşirea la mare a fost blocată de sedimente. Totuşi, Cetatea Argamum a fost întărită cu încă un fort pe Insula Bisericuţa.

Insula Calia

 

O altă insula spectaculoasă  este Calia, care are o suprafaţă de 685 de hectare, dintre care 466 hectare sunt reprezentate de suprafaţa împădurită şi 219 hectare de apă (Lacul Lupu şi Lacul Tăbăcaru). Accesul în zonă se face dinspre localitatea Gropeni (la 2 km pe DJ212) şi reprezintă un punct de atracţie pentru turişti şi ornitologi pentru speciile din familia Ardeidae.

Insula Inelul de Piatră

 

Insula Inelul de Piatră este cea mai misterioasă insulă din Dunăre, care stă la suprafaţa apei doar câteva luni pe an. Insula nu este trecută pe nici o hartă. Fâşia de pământ se află pe braţul drept al Dunării, în dreptul ruinelor oraşului antic Capidava. Acest fenomen inedit, explicabil prin variaţia debitului Dunării, i-a atras pe tinerii pasionaţi de Science-Fiction. Aici, începând din anul 1989, un grup de tineri iubitori de astronomie şi literatură se întâlnesc anual într-o tabără ecologică de studiu, numită Academia de Vară Atlantykron.

Insula Ovidiu

 

Insula Ovidiu din Lacul Siutghiol este unul dintre locurile care exercita o adevărată atracţie asupra turiştilor care sosesc în staţiunea Mamaia. De-a lungul timpului, micul petic de pământ a stârnit curiozitatea şi imaginaţia oamenilor, care au ţesut în jurul său o serie de legende. Una dintre aceste povestiri are legătură cu originea numelui pe care îl poartă insulă. Se spune că, în timpul exilului său, poetul Ovidius Publius Naso se retrăgea pe acest petic de pământ pentru a-şi scrie versurile, astfel insulă a fost botezată cu numele său. În realitate, specialiştii nu au găsit nici o dovadă care să ateste prezenta poetului Ovidius pe această mică insulă din lacul Siutghiol. Cu toate acestea, legendă a rămas în picioare până în zilele noastre şi mai există încă oameni care cred cu tărie în veridicitatea ei.

În secolele trecute insulă era populată de pescari care îşi construiau aici adăposturi, dar şi de grădinari care profitau de solul fertil al insulei. Odată cu identificarea potenţialului sau turistic, Insula lui Ovidius a fost transformată într-un loc de relaxare pentru turiştii, păstrându-şi aceasta întrebuinţare şi astăzi.

Pentru a ajunge pe insuliţă bogată în vegetaţie aveţi la dispoziţie un vaporaş care pleacă din zona Cazino, la intervale regulate de timp. Până să ajungeţi pe insula vă aşteaptă o plimbare liniştită pe lac. Pe Insula lui Ovidiu este amenajat un frumos complex turistic, iar cei care doresc au posibilitatea să rămână aici câteva zile. Restaurantul rustic al complexului serveşte în principal preparate din peste, iar în fiecare seară o formaţie de muzică întreţine atmosfera.

Insula Peuce

 

Una dintre tainele neelucidate ale milenarei noastre Dobroge este cea legată de Peuce, o uriaşă insulă aflată în Delta Dunării, celebră în antichitate şi care a devenit, cu timpul, un simplu grind. Localizarea sa exactă este încă subiect de aprige controverse însă existenţa ei nu a fost niciodată pusă sub semnul întrebării, timpul conservând numeroase izvoare antice şi medievale care o confirmă. Se spune că numele îi vine de la grecescul peuke, care se traduce prin pini, aici existând o mare pădure formată din astfel de arbori. Potrivit altora Peuce ar înseamna Frumoasă. Mitologia greacă ne aduce o altă variantă: numele insulei vine de o nimfă a izvoarelor (naiadă) numită Peuce, care ar fi trăit (potrivit lui Valerius Flaccus în Argonautica) undeva în Vestul Sciţiei, chiar în Dobrogea noastră de astăzi. Mulţi specialişti (antici sau moderni) au conchis că cea mai probabilă locaţie a acestei insule ar fi fost undeva între braţele Dunării, Sfântu Gheorghe (Hieron Stoma – Gura Sfântă) şi Sulina (Naracon Stoma). A fost o insulă în antichitate şi apoi, din cauza înnisipărilor şi a poate a devierii cursului fluvial, a devenit un simplu grind, cândva în Evul Mediu timpuriu, probabil începând de prin sec. VIII – X.

Insula Popina

 

Insula Popina este situată în nordul limanului Razim sau Razelm, în apropierea amenajărilor piscicole Iazurile şi Sarinasuf (Fundea) şi a localităţii Iazurile. Insula este localizată pe teritoriul jud. Tulcea, la 500 m de satul Iazurile, depinzând de comuna Valea Nucarilor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.9 ° C
11.1 °
9.3 °
86 %
2.7kmh
100 %
mar
11 °
mie
11 °
joi
6 °
vin
11 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...