spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocal BTAcid băut în loc de bere

Acid băut în loc de bere

Substanţă corozivă băută în loc de bere. Un tânăr din Coţuşca a fost adus la spital după ce a băut o gură de substanţă pentru curăţat inoxul, în loc de beea care se afla lângă aceasta. Incidentul a avut loc vineri după-amiază, când tânărul se afla în propria gospodărie, unde încerca să cureţe o prelată.

În acest scop, a găsit la un vecin o substanţă destinată în general curăţirii obiectelor de inox, dar care ar fi fost bună şi pentru ce avea el nevoie. Acesta a pus substanţa într-un recipient de plastic, în care fusese bere şi s-a pus pe treabă. Cu gândul de a-şi uşura munca, acesta şi-a luat şi o bere, care era tot într-un recipient de plastic. Prins cu munca, la un moment dat acesta a pus mâna pe sticla greşită, luând o înghiţitură din substanţa toxică. A simţit imediat asuri la nivelul gurii şi gâtului, încercând să scuipe ce a înghiţit, după care a sunat speriat la 112. la faţa locului a ajuns o ambulanţă, tânărul fiind imediat preluat şi transportat la Urgenţe, pentru a primi îngrijiri de la medicii specialişti. Acesta a fost internat pe secţia de reanimare, medicii încercând să combată efectele pe care substanţa corozivă e putea avea asupra organelor interne.

Substanţele acide îşi exercită efectele negative prin intermediul ionului de Hidrogen. Acesta produce coagularea şi deshidratarea proteinelor, determină dezechilibre ionice şi acido-bazice şi leziuni prin necroză.

Cei mai frecvenţi acizi ce produc intoxicaţii sunt: acidul clorhidric – este puternic coroziv al tegumentelor şi mucoaselor, doza letală fiind de 10 – 15 g, acidul acetic – acţionează local, dar şi la nivelul întregului organism producând leziuni la nivelul rinichilor şi distrugerea hematiilor, doza letală de acid acetic glacial este de 20 g, acidul sulfuric – puternic coroziv, doza letală fiind de 10 g şi acidul azotic – coroziv şi oxidant, doza letală fiind de 3 – 5 g.

Simptomele intoxicaţiei cu acizi apar imediat după ingestie prin dureri puternice la nivelul tractului gastro-intestinal, urmate de hipersalivaţie, sete intensă, disfagie. Starea generală se alterează rapid – pacientul prezintă dispnee, cianoză (coloraţie albastră a pielii), tahicardie. Frecvent se produce decesul prin şoc toxic sau edem glotic (edemul glotic face imposibilă respiraţia). Deşi se intervine rapid şi se salvează viaţa pacientului, complicaţiile ulterioare sunt destul de grave – organe perforate sau cicatrici vicioase.

Tratamentul intoxicaţiei cu acizi constă în administrarea de apă pentru a dilua acidul şi analgezice pentru a calma durerea.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.6 ° C
21 °
20.5 °
42 %
2.4kmh
95 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...