duminică, mai 19, 2024
AcasăEditorialCura de apă chioară

Cura de apă chioară

Ciprian MITOCEANU

scriitor

În ciuda a ceea ce spun adversarii politici, la PSD se poate observa o oarecare consecvenţă. După alegerile de la congresul care a reconfirmat-o pe Dăncilă în postura de marionetă, dispusă la orice compromisuri numai să găsească pe cineva care să o manevreze, pe reţelele de socializare a apărut o glumă destul de simpatică. Cică PSD-ul o să moară înaintea lui Iliescu. Şi, la cum mişcă lucrurile cei din conducerea partidului, există toate şansele ca glumiţa să urce pe treapta care duce de la umor la profeţie.

Asta pentru că PSD se străduie, se străduie din greu. Duminică, pe seară, Cristian Socol, unul dintre arhitecţii programului de guvernare marca PSD, a inundat reţelele sociale cu „Guvernare – măsuri prioritare sem 2 din 2019”. Şi partidul de la guvernare are atâtea măsuri prioritare încât devine de înţeles de ce încă nu a decis oficial cine anume din PSD va intra în cursa pentru Cotroceni. Deocamdată se vehiculează nume care duc cu gândul mai degrabă la un concurs de bufonerie. Să fie Eugen Teodorovici, cel care, ajuns preşedinte executiv, a declarat că nu ştie ce presupune treaba pentru care a candidat, dar el şi-a dorit aşa ceva de pe vremea când membru PNL. Şerban Nicolae sau Liviu Pleşoianu? Nu numai că s-a ajuns la fundul sacului, dar se caută şi în exterior, doar-doar s-o găsi cineva care să scoată partidul din groapă.

La fundul sacului s-a ajuns şi în ceea ce priveşte finanţele. Pentru România este din ce în ce mai greu să se împrumute, chiar şi atunci când vorbim despre dobânzi nesimţite. Motorul economiei duduie, e supraturat chiar, numai că nu există nicio conexiune cu cutia de viteze. Nici măcar nu ne mai putem lăuda că bătem pasul pe loc, dăm înapoi. Nu mai sunt bani, în curând nu o să ne mai împrumute nimeni, dar, cu toate acestea, guvernul promite marea cu sarea.

Practic, nimeni nu este uitat. Socol anunţă măsuri fără precedent până acum, măsuri din categoria „liderii europeni sunt supăraţi că vor fi mai frumoase comunele noastre decât cele din vestul Europei – citat dintr-un clasic în viaţă. Nu a publicat încă nicio carte, dar scrie de zor la Rahova. Cică fiecare comună va avea ambulanţă proprie. În condiţiile în care spitalele funcţionează la cota de avarie, nu dispun de aparatură medicală şi de medicamente de primă necesitate, iar medicii fug peste hotare, pentru că s-au săturat de condiţiile din România, guvernul o să arunce cu ambulanţe în fiecare comună. Chiar crede cineva tâmpenia asta? Pe data de 5 iulie, la Botoşani, va avea loc un nou protest legat de drumuri. Se protestează de ceva timp, dar fără rezultate concrete. Guvernanţii ne duc cu zăhărelul. Cică o să aibă loc licitaţia, se fac demersuri şi… Şi atât. Nu avem şosele circulabile, drumul către Iaşi e un dezastru, dar în schimb fiecare comună o să aibă ambulanţă. Pe ce să circule ambulanţele astea?

Nici armata nu e uitată – o să fie înzestrată. Mediul de afaceri va fi favorizat pentru că pe el se bazează economia ţării.

Agricultura? Păi e prioritate naţională; de-aia se ocupa Daea de domeniu. Cică a fost pus la punct un program de comercializare a lânii, deşi preţul oferit oierilor e mult mai mic decât costurile acestora până la punctul de preluare de la Fălticeni, de exemplu. La fel ca şi cu ambulanţele. Ambulanţe să fie, că drumuri nu ne mai trebuie.

PSD are grijă şi de pensionari. Cică altfel decât până acum. Punctul de pensie creşte cu 15%, iar pensia minimă garantată se umflă doar cu 10%. Deja li se bagă-n cap că dacă pleacă PSD de la guvernare nu mai primesc pensie – adică exact ca până acum. Dar o să se construiască rezidenţe pentru vârstnici.

Totul va fi numai lapte şi miere. Pentru unii la modul cel mai propriu. La 1 ianuarie 2020, aproape un milion şi jumătate de copii ar trebui să primească miere la şcoală. Şi cei care nu lipsesc de la ore ar putea primi un voucher de zece lei pentru fiecare zi. Nu interesează pe nimeni dacă în timpul petrecut la şcoală elevul respectiv a învăţat ceva sau doar s-a uitat pe pereţi. Dacă e prezent fizic în clasă, e numai bun de răsplătit. Cumva, se forţează recrutarea de viitori membri încă de pe băncile şcolii. Să ştie votantul de mâine cine i-a făcut copilăria fericită.

Programe peste programe; imposibil de pus în practică în doar jumătate de an. Dar cei de la PSD se laudă că vor face asta. Se laudă că s-au alocat fonduri însă, pe de altă parte, se tot vorbeşte de reducerea numărului de angajaţi în sectorul privat. Evident, bugetarii de lux nu trebuie să-şi facă griji; e vorba despre cei plătiţi cu salarii mizere.

Cei de la PSD încearcă să ne îmbete cu apă chioară. E evident că nu mai ţine figura, dar ei încearcă, altceva nu ştiu. Până când? Până când şi apa chioară le va demonstra ce înseamnă tărie.

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
9.2 ° C
11.6 °
8.9 °
93 %
2.3kmh
5 %
Dum
21 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
23 °
joi
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când mâncarea e gustoasă, culoarea politică nu mai contează.

EDITORIAL

În urmă cu vreo douăzeci de ani când la putere, în anul electoral, era punga cu ulei, zahăr sau făină, hâtra mătușa Maria din...

EPIGRAMA ZILEI

De-abia acum, în miezul verii, Când i-am văzut la plajă goi, Am înțeles traseul berii: Dintr-un butoi, în alt butoi! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...