spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăPrima PaginăGuvernul aruncă cu bani în primarii PSD

Guvernul aruncă cu bani în primarii PSD

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a făcut publice 469 de proiecte de apă, canal, energie, sănătate sau infrastructură pentru comunităţile locale, care vor fi finanţate în cea de a doua sesiune de către Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI), instrumentul creat de Darius Vâlcov pentru alimentarea baronilor şi primarilor PSD.

Confruntată cu o adevărată hemoragie de parlamentari PSD cu câteva zile înainte de votul la moţiunea de cenzură, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că a aprobat, la numai două săptămâni de la prima sesiune FDI, câteva sute proiecte de mică infrastructură trimise de primării în valoare de şase miliarde de lei. Printre acestea se regăsesc şi nouă proiecte de la Botoşani, a căror valoare este una modică, de 128 de milioane de lei (n.r. – 27 de milioane de euro), reprezentând 2% din suma alocată la nivel naţional.

Interesant este că, în cea de-a doua sesiune de finanţare, la Botoşani banii vor merge doar către primăriile PSD, apropiate actualei conduceri a organizaţiei locale a social-democraţilor.

„Povestea începe într-o zi de septembrie, când, la Parlament, l-am întrebat pe un ministru când se vor aloca banii prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. Răspunsul a fost: «Curând!». Am zis: «Sigur o să-i daţi doar la primarii PSD». Răspunsul a fost: «Nici vorbă! O să primească şi primari PNL».

Astăzi (n.r., 8 octombrie) am văzut alocarea banilor pe FDI de către vestita Comisie de Prognoză şi Statistică. Ce credeţi? Nouă primării PSD din judeţul Botoşani au fost incluse în lista de proiecte finanţate prin FDI (Curteşti, Truşeşti, Dorohoi, Cordăreni, Mileanca, Vlăsineşti, Văculeşti, Hudeşti şi Mihăileni) şi nici măcar una PNL”, arată deputatul liberal Cristian Achiţei într-o postare pe Facebook.

 

O comună primeşte pentru drumuri mai mult decât a avut judeţul

 

Cei mai mulţi bani au fost alocaţi pentru infrastructura rutieră. Patru comune, Curteşti, Truşeşti, Cordăreni, Văculeşti şi municipiul Dorohoi vor primi împreună aproximativ 73 de milioane de lei (n.r. – aproximativ 15 milioane de euro).

Şeful primarilor de comună din judeţ, primarul PSD de Văculeşti, Sorin Gânga, şi-a asigurat partea leului, el fiind blagoslovit de către CNSP cu aproximativ 30 de milioane de lei (6,3 milioane de euro) pentru modernizarea infrastructurii rutiere din comună, adică va primi cu 50% mai mult decât a primit judeţul Botoşani în acest an pentru întreţinerea drumurilor judeţene şi comunale.

O sumă impresionantă va primi şi Dorohoiul, condus de social-democratul Dorin Alexandrescu. Este vorba de 15,6 milioane de lei (n.r. – aproximativ 3,3 milioane de euro), bani cu care se doreşte reabilitarea a 34 de străzi.

Sume frumuşele s-au acordat şi pentru drumurile din alte trei comune conduse de primari PSD: Curteşti (7,8 milioane lei), Cordăreni (9,6 milioane lei) şi Truşeşti (10,3 milioane de lei).

 

Proiecte finanţate pentru apă şi canalizare

 

CNSP va finanţa în judeţ şi două proiecte de înfiinţare sau reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare. Astfel, comunele Vlăsineşti şi Hudeşti vor primi împreună 46,3 milioane de lei (n.r. – aproximativ 10 milioane de euro). La Vlăsineşti, comuna senatorului PSD Lucian Trufin, vor merge 21 de milioane de lei pentru „reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi reţea canalizare”, în timp ce Hudeştiul va beneficia de peste 25 de milioane de euro pentru „înfiinţarea reţelei de alimentare cu apă”.

În judeţul Botoşani vor mai fi finanţate încă două proiecte, unul în valoare de 8,7 milioane de lei (n.r. – 1,8 milioane de euro) pentru înfiinţare reţelei de distribuţie gaze naturale în comuna Mihăileni şi unul mai mic, de 520 de mii de lei (110 mii de euro), pentru modernizarea sistemului de iluminat public din Mileanca.

Acestea nu sunt singurele alocări prin FDI. La prima sesiune, de pe 20 septembrie, au mai fost alocate aproximativ 49 de milioane de lei (n.r. – 10,3 milioane de euro) pentru alte două primării: Manoleasa, condusă de un primar PSD (25,7 milioane de lei) şi Corlăteni, condusă de un primar PNL (23,5 milioane de lei) pentru modernizarea de drumuri de interes local.

În total, în cele două sesiuni de finanţări prin FDI, Botoşaniului a primit 177 de milioane de lei (n.r. – 37 milioane de euro), reprezentând 2% din sumele alocate la nivel naţional.

În total în cele două sesiuni la nivel naţional s-au aprobat finanţări de aproximativ 8,3 miliarde de lei.

 

Finanţări folosite pentru fidelizarea primarilor

 

Finanţările prin FDI dublează Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), un alt program folosit de PSD pentru fidelizarea primarilor. Ambele programe sunt finanţate exclusiv de la bugetul de stat, stimulează fuga edililor de finanţările cu fonduri europene gratuite şi sunt folosite tradiţional de partidele de guvernământ pentru a-şi răsplăti primarii.

Finanţarea proiectelor de dezvoltare se asigură sub formă de granturi, acordate din Fond, iar sursa de finanţare a Fondului o reprezintă împrumuturile în lei, acordate din disponibilităţile contului curent general al Trezoreriei Statului. Valoarea totală a împrumuturilor acordate CNSP pe un interval de 20 ani este de 10 miliarde de euro, din care s-au acordat deja aproximativ două miliarde de euro.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21.6 °
20.5 °
45 %
4.3kmh
1 %
mar
18 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...