spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăNaționalProducție record de grâu obținută de un fermier botoșănean

Producție record de grâu obținută de un fermier botoșănean

Un tânăr fermier botoșănean se află printre cei mai performanți la nivel național. Este vorba de Cristian Andrici, care administrează mai multe ferme, printre care și Agroplant SA Brăești. Aceasta a avut producții record de grâu la nivel județean și de top la nivelul întregii țări. Pe unele sole tânărul fermier a reușit să obțină producții chiar de 9.000 de kilograme la hectar, în timp ce media fermei este de peste 7.250 de kilograme la hectar. Și asta în condițiile în care media culturii de grâu la nivel național este de 4.800 de kilograme la hectar, iar la nivelul județului de 4.100 de kilograme la hectar.

Interesant este faptul că aceste producții obținute de Agroplant Brăești s-au obținut chiar în condițiile în care cultura de grâu pornise prost toamna, dar tehnologia folosită și ploile de primăvară venite la momentul oportun au făcut ca densitatea de plante să fie una optimă. „Am folosit cele mai adecvate tehnologii pentru cultura de grâu. În primul rând am reușit să aducem ph-ul solului în zona corectă pentru această cultură. Am folosit cele mai bune îngrășăminte pentru fertilizare și cele mai bune fungicide pentru tratamente”, a declarat tânărul agronom botoșănean, care a recunoscut că unul dintre secrete este și „genetica de bună calitate”.

La nivelul județului, media producției obținute pe cele 28.000 de hectare cultivate cu grâu este 4.100 de kilograme, dar sunt și ferme care au raportat producții de 2.500-2.800 de kilograme la hectar. „Producția de grâu la nivelul județului este de 115.000 de tone. Din aceasta, cam 70% este panificabil, dar cu indici superiori pentru paste și specialități este cam o treime din producție”, a declarat Cristian Delibaș, directorul executiv al Direcției Agricole a Județului (DAJ) Botoșani. Acesta recunoaște cea mai mare parte a producției ajunge în furajarea animalelor.

Trebuie spus că, zilnic, mașini de mare tonaj transportă grâul din județ spre portul Constanța.

România a recoltat în acest an uşor peste 10 milioane de tone de grâu de pe 2,1 milioane hectare, în scădere cu aproximativ 80.000 de tone faţă de producţia anului 2018, cel mai bun randament fiind obţinut în judeţele Giurgiu (5.800 kg/ha), Satu-Mare (5.700 kg/ha) şi Timiş (5.500 kg/ha), potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii.

Media obţinută în 2019 este de aproximativ 4.800 kilograme la hectar. E o producţie bună, într-un an agricol dificil, datorită faptului că seceta de anul trecut nu a permis răsărirea în toamnă, iar grâul, în proporţie de 85% din suprafaţă, a răsărit în primăvară. Ca o caracteristică generală, se constată o uniformitate a producţiilor între judeţe, legată fiind capacitatea fermierilor de a lucra terenul şi de condiţiile uniforme din punct de vedere al climei”, a declarat ministrul demis al Agriculturii, Petre Daea.

Cea mai mare suprafaţă cultivată cu grâu se află în judeţul Constanţa – aproape 200.000 de hectare, judeţ în care producţia medie a fost de 5.084 kg/ha, acesta fiind urmat din punct de vedere al suprafeţei cultivate de Teleorman (177.664 ha), Timiş (133.337 ha) şi Călăraşi (120.574 ha). În județul Botoșani s-au cultivat cu grâu aproximativ 28.000 de hectare.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.3 ° C
17.6 °
13.9 °
52 %
2.8kmh
0 %
lun
13 °
mar
20 °
mie
20 °
joi
21 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...