spot_img
miercuri, mai 8, 2024
AcasăInternaționalIranul recunoaște că a doborât, din greșeală, avionul ucrainean

Iranul recunoaște că a doborât, din greșeală, avionul ucrainean

Statul Major al forțelor armate iraniene a recunoscut că zborul 752 al companiei Ukrainian International Airlines, care s-a prăbușit la 8 ianuarie la câteva minute după decolarea de pe aeroportul din Teheran, a fost doborât cu rachete, din cauza unei erori umane, a anunțat televiziunea de stat Press TV.

Președintele Ucrainei, Volomir Zelenski, spune că recunoașterea greșelii din partea Iranului nu este suficientă și enunță o serie de alte condiții.

Prima reacție internațională a venit de la premierul Canadei, Justin Trudeau. Acesta spune că așteaptă o „cooperare deplină” din partea autorităților ucrainene.

Regimul de la Teheran nu-și asumă însă vina până la capăt și arată cu degetul către americani:

„La câteva ore după operațiunea cu rachete din Irak, zborurile militare americane din jurul granițelor Iranului s-au intensificat și reprezentanții armatei iraniene au raportat că văd ținte aeriene ce se îndreaptă către centre strategice ale Iranului”, se spune într-un comunicat transmis de armata iraniană.

La rândul său, președintele iranian Hassan Rouhani a declarat sâmbătă că investigația armatei a ajuns la concluzia că rachete trase „din cauza unei erori umane” au provocat prăbușirea avionului ucrainean. „Ancheta internă a forțelor aramte a ajuns la concluzia că în mod regretabil, lansarea, din cauza unei erori umane, a unor rachete a cauzat îngrozitoarea prăbușire a avionului ucrainean și a dus la moartea a 176 de oameni nevinovați. Ancheta continuă pentru a identifica și a-i pune sub acuzare pe cei responsabili pentru această mare tragedie și pentru această greșeală de neiertat”, a scris președintele într-un mesaj pe Twitter.

„Republica islamică a Iranului regretă profund această greșeală dezastruoasă. Gândurile și rugăciunile mele se îndreaptă către familiile îndoliate. Transmit cele mai sincere condoleanțe”, adaugă Hassan Rouhani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
10.6 °
9.3 °
89 %
3.3kmh
100 %
mie
15 °
joi
16 °
vin
20 °
sâm
17 °
Dum
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a înghesuit lumea la stadion la ultimul meci. Să sperăm că o să mai avem la ce ne înghesui.

EDITORIAL

…îl semnează recent unul dintre botoșănenii ce n-au încetat să caute, să cerceteze, să găsească, să îmbogățească amintirea mereu neodihnită a Luceafărului. Acesta se...

EPIGRAMA ZILEI

Norodul fiind absent, Tagma hulită de tine Are conturile pline Și-o găsești în ... Parlament!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...