spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTAnularea procesiunii cu Ocrotitoarea Moldovei, criticată de credincioşii botoşăneni

Anularea procesiunii cu Ocrotitoarea Moldovei, criticată de credincioşii botoşăneni

Anularea procesiunii cu racla unde se află moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a iscat nemulţumiri în rândul credincioşilor botoşăneni. Deşi reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor, organizatorii procesiunii, le-au transmis botoşănenilor să iasă la porți, la geamuri sau în balcoane pentru a întâmpina convoiul de mașini aflat în procesiune, acest lucru nu i-a convins pe şefii Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi să dea aviz favorabil.

Adresa trimisă de Prefectura Botoşani primarilor localităţilor pe unde urma să treacă procesiunea, a fost transmisă de către preoţi şi credincioşilor.

„Din păcate, procesiunea cu Sfintele Moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva din data de 5 aprilie nu va mai avea loc, întrucât nu s-a primit aviz favorabil pentru această acțiune. O fi vorba de răutate sau prea multă grijă pentru creștinii de rând din partea autorităților, nu știm, doar Bunul Dumnezeu știe. Nouă ne rămâne să ne rugăm pentru toată lumea deopotrivă, buni sau răi, pentru ca pe cei buni Dumnezeu întru bunătate să-i păzească, iar pe cei răi să-i schimbe cu Bunătatea Sa Cerească”, este mesajul transmis pe pagina de facebook a Bisericii Bobuleşti.

Unii credincioşi s-au întrebat cum de autorităţile din municipiul Suceava au aprobat procesiunea cu moaştele Sfântului Ioan, iar la Botoşani acest lucru nu este posibil.

„O procesiune sfântă cu ocrotitoarea Moldovei, Sfânta  Parascheva, nu este acceptată, dar maşinile lor care umblă zi şi noapte şi urlă prin tot orașul de ne sperie copiii sunt acceptate. Ştiu copii care intră în panică atunci când urlă ei: „spălați-vă pe mâini”, plâng și întreabă dacă vine războiul. Asta-i permisă?! Nu aveţi credinţă, dar aveţi măcar respect pentru cei care vedeau o bucurie, o speranță, o alinare cu această procesiune!”, a transmis o botoşăneancă.

O altă botoşăneancă a scris că se aştepta la această decizie din partea autorităţilor. „Oare chiar nu-şi dau seama ca doar Dumnezeu ne mai salvează?? Cu fiecare zi care trece se vede şi se simte tot mai mult impotenta noastră…indiferent câte măşti şi mănuşi am purta şi oricât ne-am proteja noi. E un inamic pe care doar Cel de Sus îl poate învinge!”, a scris ea.

Anularea procesiunii, potrivit altor botoşăneni, este în măsură să adâncească supărarea cauzată de închiderea bisericilor.

„Ne-au luat tot, libertatea, au închis bisericile, dar știți ceva? Cerul nu au putut să-l închidă. Cerul e deschis, iar rugăciunile noastre ajung dinaintea Lui Dumnezeu. Aşa că, dragi creștini de pretutindeni, să ne rugăm căci Dumnezeu nu a pus lacăt pe rugăciunile noastre”, a transmis Simona L.

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a părăsit capitala Moldovei de două ori

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse la Iaşi în anul 1641, de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”. De atunci, racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a părăsit Capitala Moldovei de două ori.

În primăvara anului 1944, s-a pus problema strămutării moaștelor la Mănăstirea Turnu din Eparhia Râmnicului. Dar, din motive necunoscute, racla nu a mai ajuns acolo și a fost așezată în biserica Mănăstirii Samurcășești de lângă București. În perioada 27 octombrie – 13 noiembrie 1944, racla a fost adusă la Catedrala patriarhală din Capitală, întorcându-se la Iași pe 26 noiembrie 1944.

În vara lui 1947, an marcat de secetă urmată de foamete, credincioșii moldoveni au solicitat Mitropoliei să fie scoase moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și duse în procesiune prin satele arse de soare și distruse de război. Atunci a avut loc poate cea mai mare procesiune religioasă din zona Moldovei. Prima oară racla a fost purtată de mii de credincioși, ierarhi și preoți prin localitățile județului Iași, iar apoi, până la sfârșitul lunii august, moaștele au ajuns şi în Vaslui, Roman, Bacău, Neamț și Baia.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.9 ° C
19.9 °
19.9 °
39 %
5.2kmh
2 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...