vineri, mai 2, 2025
AcasăLocal BTBerze salvate după accidente, reintegrate în natură

Berze salvate după accidente, reintegrate în natură

Faptul că județul nostru este o„gazdă primitoare” pentru berze nu mai este o noutate. Și tocmai pentru că foarte multe dintre aceste păsări ocrotite de lege vin să cuibărească aici, apar și povești frumoase în jurul lor.

Anul trecut, doi pui de barză au fost salvați de la moarte după ce au fost accidentați datorită implicării voluntarilor și a inspectorului șef al Gărzii de Mediu Botoșani, Cristina-Ionela Kashyap. Aceștia au fost tratați de către medicii veterinari de la Triovet, Daniel Bejenariu și Dan Bratu. Pentru salvarea vieții uneia dintre berze, medicii veterinari au fost nevoiți să-i amputeze un picior. La un moment dat, anul trecut se vorbea ca cele două berze să fie trimise la o grădină zoologică sau la o fundație din Ardeal care se ocupă cu protecția păsărilor. Până la urmă, acestea au rămas peste iarnă la Hudum, în grija celor doi medici veterinari.

În primăvară, aceștia au mai salvat o barză care a fost lovită de un camion. După ce s-a făcut bine, aceasta și una dintre cele două salvate anul trecut au fost lăsate în libere în livada cabinetului, de unde, „săptămâna trecută, și-au luat zborul, plecând împreună, pentru a se bucura de viața în libertate”. „Și cea cu piciorul amputat ar putea să plece, dar domnii consideră că aceasta ar putea avea probleme de adaptare în mediu înconjurător din cauza handicapului ei”, a declarat Cristina-Ionela Kashyap, care a ținut să le mulțumească colectivului medical pentru că au salvat cele trei păsări ocrotite de lege.

La nivelul județului Botoșani sunt recenzate aproximativ o sută de cuiburi de barză albă, dar șefa Gărzii de Mediu consideră că sunt mult mai multe cuiburi despre care nu se știe nimic.

Barza este o pasăre protejată de mai multe legi, omorârea, spargerea ouălelor sau distrugerea cuiburilor fiind considerate infracțiuni, care se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
9.4 ° C
9.6 °
9.4 °
67 %
1.5kmh
6 %
vin
22 °
S
24 °
D
28 °
lun
19 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

O piedică în calea uitării. Ca să nu mai zică cineva că nu-i iubim pe politicienii care ne reprezintă.

EDITORIAL

O vorbă de duh spune că bunii meseriași și comercianți nu vor duce niciodată grija zilei de mâine. Dacă în ceea ce-i privește pe...

EPIGRAMA ZILEI

Trebuie eliminați Urgent și pe orice cale Urșii din Munții Carpați Și șacalii din ... Bucale! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...