spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTPolițiști de frontieră condamnați definitiv după o anchetă DNA

Polițiști de frontieră condamnați definitiv după o anchetă DNA

Patru poliţişti de frontieră de la Românești, care au mușamalizat un dosar penal, au fost condamnați definitiv după un proces care a durat aproape trei ani. Trimiși în judecată de procurorii anticorupție, trei dintre ei au scăpat cu pedepse cu suspendare, în timp ce al patrulea s-a ales cu o condamnare la închisoare în regim de detenție.

Astfel, după administrarea probatoriului, fostul șef al Sectorului Poliției de Frontieră (SPF) Românești, comisarul șef Dinu Barnea, pensionat între timp, a fost achitat pentru instigare la abuz în serviciu și fals intelectual, pe motiv că faptele nu au fost comise cu vinovăția prevăzută de lege, dar a fost condamnat la un an și două luni de închisoare, în regim de suspendare sub supraveghere, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și înșelăciune. Totodată, el a fost obligat să restituie Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași suma de 43.289 lei, reprezentând contravaloare compensaţie lunară pentru chirie încasată nejustificat pentru perioada 20 martie 2013 – 30 iunie 2016.

În schimb, comisarul Liviu Ciobanu s-a ales cu o pedeapsă de doi ani și 20 de zile de pușcărie pentru instigare la abuz în serviciu și urmează să fie încarcerat. Alți doi agenți, Mihai Burlacu şi Florin Nacu, inculpați la rândul lor pentru abuz în serviciu, au scăpat cu câte o pedeapsă de un an și 10 luni de închisoare, în regim de suspendare sub supraveghere.

Cei trei polițiști de frontieră care au scăpat cu pedepse cu suspendare vor fi supuşi unor termene de supraveghere, timp în care vor trebui să respecte mai multe obligaţii stabilite de instanţă. Sentința definitivă a fost pronunțată astăzi de Curtea de Apel Suceava, după ce magistrații suceveni au modificat în partea sentința instanței de fond.

Apropiat al primarului din Santa Mare, protejat de Poliţia de Frontieră

Ancheta, care a fost derulată de procurorii anticorupție din cadrul Serviciului teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție, a pornit de la o informaţie potrivit căreia cei din conducerea SPF Româneşti au încercat să-l protejeze pe un apropiat de-al primarului din comuna Santa Mare. Astfel, pe 31 octombrie 2014, cei doi agenţi, care erau de serviciu, l-au surprins pe un localnic în timp ce conducea un tractor, pe drumul național care străbate comuna, deși avea permisul de conducere anulat.

În mod normal, ar fi trebuit să-i întocmească un dosar penal, însă Liviu Barnea a fost contactat de primar, după care șeful SPF Românești l-a contactat pe şeful de tură, comisarul Liviu Ciobanu, care le-ar fi solicitat celor doi agenţi să-l lase în pace pe tractorist. Cazul a fost muşamalizat, toate rapoartele încheiate fiind falsificate în sensul că nu s-a făcut nicio menţiune în legătură cu incidentul în cauză. Doar că procurorii DNA au intrat pe fir şi au reuşit să afle cum s-a petrecut totul, Liviu Ciobanu fiind chiar arestat preventiv pe motiv că nu a respectat măsurile instituite prin controlul judiciar.

Compensaţii lunare pentru un contract de chirie fictiv

Ulterior, cercetările au fost extinse în cazul fostului șef al SPF Românești, Dinu Barnea, după ce s-a descoperit că acesta ar fi beneficiat de o compensaţie lunară pentru chirie, deși nu locuia efectiv la adresa respectivă, contractul de chirie fiind fictiv.

Inițial, dosarul a fost judecat la Tribunalul Botoșani, unde ambii ofițeri au fost condamnați la închisoare cu executare, în februarie 2019. Atunci, Dinu Barnea s-a declarat nevinovat și a susținut că ar fi fost atras în acest dosar penal ca o răzbunare. În schimb, Liviu Ciobanu a fost pus în dificultate de ceilalți doi agenți, care au colaborat cu anchetatorii și au povestit cum s-au petrecut lucrurile. Sentința Tribunalului Botoșani a fost atacată cu apel atât de procurori, cât și de inculpați, sentința definitivă fiind pronunțată astăzi după-amiază.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.5 ° C
17.7 °
15 °
69 %
1.8kmh
92 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...