spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTAlertă de antrax în judeţ 

Alertă de antrax în judeţ 

După aproape un deceniu, antraxul este din nou prezent la om în judeţ. Două persoane sunt deja internate în Secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean, după ce au început să prezinte simptomele bolii. Este vorba de doi locuitori din Flondora (Manoleasa), un bărbat, tată a trei copii, şi fiica minoră a acestuia. Cei doi au ajuns la spital şi au fost internaţi în regim de urgenţă, fiind izolaţi şi supuşi unui tratament de specialitate. Analizele rapide efectuate la bărbatul de 40 de ani au confirmat deja prezenţa antraxului cutanat, iar ieri la amiază mai multe echipaje de poliţie, inspectori DSV şi DSP au ajuns în localitatea de unde provin aceştia, inventariind toate gospodăriile, oameni şi animale, pentru a putea ţine situaţia sub control şi a evita apariţia altor cazuri.

Pentru că aceste cazuri intră sub incidenţa Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), cei implicaţi în ancheta epidemiologică s-au prevalat de un articol din Manualul Procedural pentru funcţionarea SRAAF pentru a nu comunica vreo informaţie despre aceste cazuri. „În astfel de situaţii, toate informaţiile vor fi confidenţiale şi nu vor fi făcute publice sub nici o formă de către autorităţile locale”, se arată în respectivul ordin.

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, ambii pacienţi sunt sub tratament, în afara oricărui pericol, cei doi locuind singuri în gospodărie. Ceilalţi doi copii ai bărbatului sunt plecaţi în străinătate. Bărbatul are mai multe animale în gospodărie, inspectorii sanitari presupunând că aceasta a fost şi metoda de îmbolnăvire, afecţiunea fiind preluată de la unul din acestea.

Microb răspândit de animale

Precedenta suspiciune de antrax a fost formulată la Botoşani în octombrie 2013, când un bărbat în vârstă de 70 de ani a ajuns la spital cu o leziune pe braţ. Analizele efectuate atunci au infirmat, însă, bănuiala medicilor.

Antraxul este o boală infecţioasă acută cauzată de bacteria Bacillus anthracis. Acest microb creşte în murdărie şi poate fi ingerat de animalele ierbivore. Când este inhalată de oameni bacteria cauzează insuficienţă respiratorie şi decesul pacientului în mai puţin de o săptămână.

Transmiterea la oameni se face prin intermediul contactului cu animalele infectate, dar poate apărea şi ca urmare a inhalării aerului umplut cu sporii bacilului. Boala afectează în special indivizii care manevrează pielea animalelor (fermieri, măcelari şi veterinari) sau care torc lâna.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14 ° C
14.6 °
13.8 °
54 %
2.2kmh
85 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...