joi, mai 9, 2024
AcasăLocal BTConducerea Modern Calor şi-a propus să câştige noi clienţi casnici

Conducerea Modern Calor şi-a propus să câştige noi clienţi casnici

Conducerea Modern Calor şi-a propus să demareze o campanie de promovare a sistemului centralizat de termoficare, cu scopul de a-i convinge pe botoşăneni să revină la sistemul centralizat de termoficare. Asta în condiţiile în care, în ciuda zecilor de milioane de euro alocate pentru reabilitarea sistemului centralizat de termoficare, nu se înregistrează o avalanşă de solicitări de rebranşare la sistemul centralizat. Din contră, numărul clienţilor casnici scade continuu, la finele anului trecut ajungând la 10.390.

Potrivit directorului Modern Calor, Bogdan Varasciuc, comparația între sistemul centralizat de încălzire și centralele de apartament trebuie făcută pentru o perioadă de cel puțin un an pentru a fi elocventă. Oficialul susţine că simpla comparație a unei facturi la încălzirea centralizată cu una la gaz nu este edificatoare pentru că nu sunt luate în calcul o serie de costuri.

Investiția inițială într-o centrală individuală și branșamentul la gaz este primul element de care trebuie să ținem cont, investiție care poate ajunge la 6.000 de lei. La aceasta se adaugă intervențiile de întreținere a instalațiilor (verificări și service) care pot ajunge sau depăși suma de 300 de lei anual. Urmează cheltuielile cu gazul (în jur de 1800 de lei anual pentru un apartament cu două camere) si energia electrică (230 de lei anual).

Referitor la energia termică furnizată în regim centralizat, nefiind nevoie de vreo investiție din partea clientului, pentru un consum mediu similar, adică 8,5 gigacalorii pe ani și un preț de facturare la populație de 180 de lei pe gigacalorie, valoarea totală a facturilor pentru un an este de 1.530 de lei”, a explicat Bogdan Varasciuc.

Conform acestor calcule, sistemul centralizat este cu 46% mai ieftin. Dacă investiția inițială se face cu ajutorul unui credit bancar, costurile totale cresc din cauza comisioanelor și dobânzilor.

Mai mult, Bogdan Varasciuc afirmă că nici riscurile reprezentate de centrala de apartament nu sunt de neglijat, în condiţiile în care durata medie de funcționare a unei centrale de apartament este de 10 ani, o durată limitată în timp, după care urmează o altă investiție.

Un alt aspect important este creșterea continuă a prețului gazelor naturale pentru segmentul casnic, din 2011 până în anul 2018 înregistrându-se de exemplu o creștere de 47%, anul acesta urmând trendul ascendent cu o creștere de 20% în doua etape, de la 1 iulie 2021 și 1 ianuarie 2022.

Poluarea centralelor de apartament este un alt aspect important, atât din punct de vedere al responsabilității individuale, cât și în ceea ce privește impunerea de către stat şi Uniunea Europeană a unor taxe”, a concluzionat directorul Modern Calor.

Costuri încălzire centralizată versus centrală de apartament

Costuri Centrală de apartament cost / lei Modern Calor (Tarif pentru populație)
Achiziție Centrală termică 2500 0
Amortizare/an CT (8 ani) 313 0
Execuție Branșament individual (proiect, execuție) 1000 0
Instalație termică interioară, fără radiatoare 2300 0
Total execuție 3300 0
Amortizare/an execuție (20 ani) 165 0
Mentenanță/an Contract service 100 0
Verificare centrală 100 0
Verificare instalație gaze 100 0
Total: 300 0
Consumuri/an Gaze naturale 1800 8,5 gigacalorii/an*                          1530 lei
Energie electrică 230
Total: 2030
Durată de funcționare Limitată (cca 10 ani)
Riscuri Explozie, asfixiere
Efecte negative Zgomot, poluare urbană
TOTAL GENERAL/AN 2808 1530
ECONOMIE realizată -46%

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.3 ° C
17.8 °
15.5 °
49 %
2.6kmh
100 %
joi
17 °
vin
20 °
sâm
19 °
Dum
16 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când președinta CJ le dă drumul acasă celor care îi scriu pe Facebook, se cunoaște din prima propoziție.

EDITORIAL

Din lipsă de ceva mai bun, zilele acestea am ajuns pe la Buzz House. Filmul, nu altceva... Și pot spune că m-am îngrozit de-a...

EPIGRAMA ZILEI

Dacă Domnul ar decide Spre Pământ să îți iei zborul Ai vedea cum, prin partide, Tagma fură iar poporul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...