spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTAvalanşă de bolnavi de inimă în judeţ

Avalanşă de bolnavi de inimă în judeţ

♦ În doar câteva zile trei tineri cu vârste cuprinse între 30 şi 37 de ani au ajuns la spital în stare gravă din cauza unor infarcturi.

Botoşănenii sunt pe zi ce trece tot mai bolnavi, iar amânarea consultaţiilor la medic duce la adevărate tragedii. Astfel, potrivit unei statistici întocmită de Direcţia de Sănătate Publică, unul din patru botoşăneni este afectat de o boală cardiacă. „La finalul lunii iunie, la nivelul judeţului Botoşani erau înregistraţi 52.473 de botoşăneni cu hipertensiune arterială, 21.995 cu cardiopatii ischemice şi 4.878 cu boli cerebro – vasculare. Aceste afecţiuni pot duce în orice moment la infarct, dacă vorbim de o afecţiune netratată corespunzător”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani. Cu alte cuvinte, aproape 80.000 de botoşăneni, din cei aproximativ 300.000 rămaşi în realitate în judeţ, au o afecţiune cardiacă.

Îngrijorător este şi faptul că, din nefericire, tot mai mulţi tineri ajung să sufere un infarct miocardic. Dacă în trecut acest eveniment cardiovascular apărea mai frecvent la vârstnici, în ultimii ani, mulţi tineri cu vârste cuprinse între 30 şi 40 ani suferă un infarct miocardic. „Din proprie experienţă spun că majoritatea sunt fumători din copilărie sau adolescenţă. Dacă asociem şi obezitate, antecedente familiale pozitive şi o tensiune arterială uşor crescută, riscul creşte exponenţial”, a spus un medic cardiolog din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Aproape în fiecare zi un botoşănean ajunge la Urgenţe cu infarct

La urgenţe medicii au ajuns să trateze un infarct aproape zilnic sau la cel mult două zile. Dintre aceste cazuri, cel puţin o dată pe săptămână este un pacient cu vârsta de 40 de ani, sau chiar mai mică.

Recent, într-un interval de doar câteva zile, trei tineri, cu vârste între 30 şi 37 de ani, au ajuns la spital în stare gravă. „Un pacient de 32 de ani, din judeţ, a fost transportat cu infarct la Iaşi cu ambulanţa. Nu prezenta nici o afecţiune medicală în istoric. Se pare că în acea zi a depus un efort foarte mare la câmp, iar părinţii sunt cu diabet şi obezitate. Cu câteva zile după am fost nevoiţi să intervenim la un pacient de 37 de ani găsit în stop-cardiorespirator la domiciliu. La fel, nici o boală în istoric, dar a suferit un infarct masiv”, a spus medicul Bogdan Ursu, din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani.

România ocupă un loc fruntaş în UE în privinţa mortalităţii prevenibile

În România, bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul 1 a mortalităţii premature, cu peste 50% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional, potrivit Societăţii Române de Cardiologie. Ţara noastră ocupă, de altfel, un loc fruntaş în Uniunea Europeană în privinţa mortalităţii prevenibile. Specialiştii spun că situaţia a devenit cu adevărat îngrijorătoare anul acesta, când au început să apară cazuri de persoane cu infarct la 30 de ani, o vârstă de neconceput în urmă cu două decenii.

Tragedii evitate cu o vizita la medic

Potrivit medicilor, una dintre soluţiile cele mai la îndemână pentru botoşăneni ar fi vizita la medic. Acest lucru este, însă, din păcate, doar un ideal, pentru că nici măcar 1% dintre cazuri nu sunt descoperite după un control de rutină, ci doar când oamenii ajung la spital cu o afecţiune acută.

„Vizita timpurie la medicul cardiolog ar trebui făcută în următoarele situaţii: antecedente familiale de boli cardiovasculare sau moarte subită, nivel crescut al colesterolului şi glicemiei; prezenţa fumatului, obezităţii, hipertensiunii arteriale, dietei nesănătoase. Toate acestea ar trebui să fie semnale de alarmă pentru botoşăneni”, a mai spus medicul Monica Adăscăliţei.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.3 ° C
17.6 °
13.9 °
55 %
2.7kmh
2 %
mar
14 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...