spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocal BTDoliu în cultura botoşăneană - Scriitorul Dumitru Lavric a trecut la cele...

Doliu în cultura botoşăneană – Scriitorul Dumitru Lavric a trecut la cele veşnice

Scriitorul Dumitru Lavric, Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani, a trecut la cele veşnice. Vestea i-a îndurerat pe toţi cei care l-au cunoscut şi apreciat pe cel care şi-a dedicat viaţa culturii.

Dumitru Lavric s-a născut pe 18 septembrie 1943, în Scobinți, județul Iași. A absolvit școala primară în comuna natală, gimnaziul şi liceul la Hârlău, după care a urmat Facultatea de Filologie în cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

El a fost profesor la Flămânzi, redactor la ziarul Clopotul (în perioada 1971 – 1973), dar și directorul Centrului de Îndrumare a Creației Populare a Județului Botoșani (între anii 1973 – 1976).

În debutul activităţii didactice, a realizat primele culegeri de folclor

În primii ani ca profesor, Dumitru Lavric a realizat primele culegeri de folclor din zona Frumuşica, Prăjeni, Copălău. Ca director al Centrului de Îndrumare a Creaţiei Populare a iniţiat manifestări de anvergură (Holda de Aur, Serbările Pădurii, Mărţişor dorohoian, Satule, mândră grădină, Festivalul „Mihail Sorbul”). Totodată, el a continuat cercetarea folclorică în teren, s-a ocupat de antologii ale tinerilor scriitori botoşăneni şi a colaborat cu cercetători din Iaşi pentru explorarea folclorului botoşănean. Tot atunci a publicat şi primele culegeri de autor.

A fost, de asemenea, șef al Rețelei Cinematografice a Județului Botoșani şi a colaborat cu marii actori români originari din Botoşani. Graţie acestor colaborări, a reuşit să aducă la Botoşani în premiere de gală actori şi regizori precum Gheorghe Vitanidis, Geo Saizescu, Mircea Mureşan, Octavian Cotescu, Valeria Seciu, Mircea Albulescu, Silvia Popovici, Draga Olteanu-Matei, Alexandru Lungu. După Revoluţie, Dumitru Lavric şi-a reluat activitatea didactică la Liceul ”Virgil Madgearu” Iași. Începând cu 2005, şi-a continuat activitatea didactică la Colegiul Național ”A.T. Laurian” Botoșani). Câţiva ani a fost consilier artistic la Orchestra Populară ”Rapsozii Botoșanilor”.

Dumitru Lavric a colaborat cu publicații locale și naționale, a publicat mai multe volume, dedicându-şi viaţa cercetării folclorului, realizând şi studii dedicate creațiilor literar-muzicale din județul Botoșani și nordul Republicii Moldova.

Dumitru Lavric a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani în decembrie 2018. „Vă voi mulţumi indirect, dar din tot sufletul, încercând să cuprind într-o paranteză poetică, prezentul, trecutul şi, de ce nu, viitorul„, a spus, vizibil emoţionat, Dumitru Lavric, după primirea distincţiei. El a citit „Rugă”, una dintre poeziile sale.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.6 ° C
19.6 °
15.6 °
46 %
3kmh
9 %
Dum
15 °
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...