spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTTermen prelungit pentru cumpărarea vechimii în muncă

Termen prelungit pentru cumpărarea vechimii în muncă

Botoşănenii care doresc că îşi completeze stagiul de cotizare la pensia de stat vor putea face acest lucru până în 2023. Asta deoarece legea care prevedea ca termen limită 31 august 2021 a fost modificată. Astfel, până la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor (Legea 127/2019), respectiv 1 septembrie 2023, românii vor avea posibilitatea să îşi umple golurile pe care le au în vechimea în muncă necesară pentru stabilirea pensiei.

Cumpărarea vechimii pentru pensie este o facilitate care a mai existat în ultimii ani, dar de fiecare dată s-a aplicat pe o perioadă limitată. Mai precis, facilitatea a fost disponibilă în perioada noiembrie – decembrie 2010, în baza OUG 94/2010, și în perioada octombrie 2016 – decembrie 2018, în baza Legii 186/2016.

Vârsta de pensionare și stagiul complet de pensionare sunt condiții ce trebuie îndeplinite pentru ieșirea la pensie la limită de vârstă. Ținând cont de faptul că un pensionar îndeplinește deja aceste condiții, nu mai poate contribui pentru a-și completa stagiul de cotizare.

Actul normativ, care a fost promulgat de preşedinte în luna iunie, are ca obiect de reglementare aprobarea unei legi care stabilește cadrul legal pentru completarea, de către persoanele care nu au calitatea de pensionar, a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii necesar pentru acordarea unei pensii pentru limită de vârstă, a unei pensii anticipate ori a unei pensii anticipate parţial, prin încheierea unui contract de asigurare socială pentru perioade de timp de maximum 6 ani anteriori împlinirii vârstei standard de pensionare.

Plata poate fi făcută şi în rate

Practic, persoanele cărora le lipsesc ani de vechime în cartea de muncă pot să-i cumpere pentru a beneficia de o pensie mai mare. Mai exact, aceștia pot cumpăra șase ani de vechime plătind contribuțiile care s-ar fi încasat în fiecare lună. Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023, potrivit proiectului.

Proiectul mai prevede că baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare social. Acesta nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data încheierii contractului de asigurare socială.

Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023, potrivit proiectului.

Cât costă un an de vechime

Cât despre suma pe care cei interesați trebuie să o plătească, aceasta diferă în funcție de perioada în care se încheie contractul de asigurare socială. Mai exact, dacă acesta se încheie în cursul anului 2021, iar salariul minim este de 2.300 de lei, doritorii vor plăti 575 de lei pentru fiecare lună „cumpărată”, indiferent de anul la care se referă. Astfel, un an de pensie costă 6.900 de lei, iar pentru cumpărarea unui întreg stagiu, respectiv șase ani, asiguratul va trebui să plătească 41.900 de lei pe an.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
79 %
1.1kmh
0 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...