spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTVal de nereguli descoperite la Spitalul Judeţean

Val de nereguli descoperite la Spitalul Judeţean

Rezultate dezastruoase după un control preliminar efectuat de o comisie de pre-acreditare a Spitalului Județean. Nu mai puțin de 33 de deficiențe au fost remarcate de evaluatorii care au venit într-un pre-control, menit să arate problemele unităţii, înainte de a începe procesul de acreditare, care va demara în această toamnă.

Acţiunea de monitorizare a echipei Autorităţii naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) a avut loc la începutul acestui an şi a avut o comisie compusă din cinci membri, printre care responsabilul regional cu acreditarea, dar şi directorul Oficiului Teritorial al ANMCS. Inspectorii s-au axat pe trei aspecte, în special comisia dorind să verifice traseele unui pacient covid şi al unuia non-Covid. Printre neregulile semnalate s-au numărat şi o serie de probleme la capitolul siguranţa la incendiu. Astfel, evaluatorii au stabilit că în încăperi în care erau pacienţi conectaţi la aparate de oxigen, existau lumânări sau brichete, surse posibile de incendiu. Mai mult, în încăperi nu se făcea monitorizarea concentraţiei de Oxigen, iar instalaţiile electrice erau folosite, uneori, depăşindu-se capacitatea acestora, folosindu-se şi prelungitoare.

Alte încăperi, deşi spitalul a fost complet renovat, nu au prevăzute cu senzori de fum, foc sau monoxid de carbon. Uşile de evacuare în caz de incendiu nu puteau înlesni evacuarea, pentru că nu au sistem de declanşare automată la pornirea alarmei de incendiu sau nu au mânere antipanică şi nu se deschid spre exterior, în timp ce căile de evacuare aveau becurile arse şi nici nu permiteau evacuarea pacienţilor pe targă.

„Modul în care a fost structurată clădirea este total anapoda”

O altă problemă este organizarea clădirii, pacienţii greu transportabili fiind la ultimele etaje. „Modul în care a fost structurată clădirea este total anapoda. Reanimarea, blocul operator, secţiile de ortopedie şi chirurgie, deci cu pacienţi în mare parte imobilizaţi, sunt la ultimele etaje. În timp ce pacienţii care pot fi uşor transportaţi, sunt la etajele inferioare. Dacă ar fi un incendiu şi lifturile sunt scoase din uz ar fi un adevărat dezastru. Toţi pacienţii ar fi prinşi la etajele superioare”, a spus un medic din cadrul Spitalului Judeţean.

Acum situaţia este chiar şi mai dificilă, în curtea unităţii sanitare fiind un imens şantier pentru reabilitarea UPU, printre maşinile de construcţii abia strecurându-se ambulanţele care aduc pacienţi sau taxiuri care iau unii pacienţi externaţi. În această situaţie, în cazul unui incendiu autospecialele ISU pur şi simplu nu ar mai avea loc.
De altfel, la controlul iniţial, UPU era încă pe vechiul amplasament, iar una dintre problemele semnalate a fost supraaglomerarea şi numărul mare de pacienţi în aşteptare. De la mutarea UPU, când spaţiile s-au redus la aproape o treime, înghesuiala pacienţilor este cu adevărat infernală, atât pe scările unităţii, cât şi pe holuri sau afară.

Probleme în privinţa igienei

Nici la capitolul igienă şi curăţenie lucrurile nu au stat mai bine. „Deşi unitatea sanitară are reglementat modul de dezinfectare a suprafeţelor, a mâinilor şi a aerului, aceasta NU este respectată”, se arată în concluzii.
La fel de prost, cei de la Spitalul Judeţean stau şi la capitolul comunicare cu familiile pacienţilor şi cu pacienţii. Astfel, în secţii nu au fost găsite afişate numere de telefon de la care pot fi obţinute informaţii despre rude. Mai mult, nici personalul de pe secţii nu ştia ce poate şi ce nu poate transmite familiilor. „Deşi există la nivelul unităţii sanitare categoriile de informaţii medicale care pot fi transmise telefonic aparţinătorilor, personalul medical NU a putut preciza care sunt acestea”, se arată în procesul verbal.

După ce a fost încheiat controlul, reprezentanţii unităţii sanitare au demarat o serie de proceduri prin care să încerce să îndrepte deficienţele semnalate, pentru a putea încerca să obţină şi în acest an acreditarea din partea ANMCS. De altfel, managerul actual, economista Doina Caba, a fost numită în fruntea unităţi sanitare pentru a se încerca redresarea din acest punct de vedere, aceasta având o foarte vastă experienţă în acest domeniu.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21.6 °
20.5 °
45 %
4.3kmh
1 %
mar
18 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...