spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăSărbătoarea ZileiSfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora, Sf. Împărăteasă Pulcheria

Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora, Sf. Împărăteasă Pulcheria

Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora

Au trăit în vremea împăratului Galeriu Maximian (305-311), în Bitinia. Aceste mucenițe au fost surori și s-au retras într-o pustie pentru a se închina deplin lui Hristos.

Datorită viețuirii lor, au primit darul facerii de minuni. Astfel, credincioșii primeau de la ele vindecare pentru diverse neputințe.

Fronton, conducătorul cetății, auzind de faptele lor minunate, le-a chemat spre a fi judecate. Văzând cât de frumoase erau, le-a spus că le va duce la curtea imperială ca să le mărite cu nobili. Când a văzut că este refuzat, a torturat-o până la moarte pe Minodora, iar pe surorile ei le-a aruncat în temniță. După moartea acesteia le-a cerut celor două surori să jertfească idolilor. Pentru că nu au lepădat credința în Hristos, au fost și ele ucise. După moartea lor, s-a pogorât foc din cer care a adus moartea lui Fronton și a torționarilor săi.

Sf. Împărăteasă Pulcheria

A fost o creștină devotată și și-a exprimat devotamentul pentru Maica Domnului la o vârstă fragedă, îmbrăcând haina monahală pentru a nu fi silită să se căsătorească. Ca soră mai mare a lui Teodosie al II-lea, ea a deținut o poziție importantă când acesta a devenit împărat.

Pulcheria și-a folosit averea personală pentru Biserică. Făcând aceasta, ea și-a inspirat fratele să îi urmeze exemplul. Ea a avut o poziție fermă privind învățăturile eretice ale lui Nestorie și și-a arătat aproape imediat opoziția față de el, când acesta a devenit patriarh în 428. Pulcheria a influențat hotărâtor poziția fratelui său în Sinodul de la Efes din 431, unde Nestorie a fost condamnat.

În 441, influența Pulcheriei a început să pălească, deoarece eunucul Hrisafie l-a convins pe Teodosie să o demită pe sora sa. Dar în curând a început o nouă erezie – cea monofizită, datorită arhimandritului Eutihie și sprijinită de Teodosie, dar și de succesorul lui Chiril ca patriarh al Alexandriei, Dioscor. Ideile lui Eutihie au fost validate de Sinodul tâlhăresc din 449 de la Efes.

În 28 iulie 450, Teodosie a murit brusc, iar Pulcheria s-a reîntors la curte ca soție a noului împărat, Marcian. Ea a fost de acord cu căsătoria, dar cu condiția ca jurământul ei de castitate să fie respectat.

În anul 451, prin eforturile Pulcheriei, a fost convocat Sinodul de la Calcedon, prezidat de Marcian. Acest sinod a condamnat atât Nestorianismul, cât și Sinodul tâlhăresc din 449 care sprijinise erezia monofizită. Ereticul Eutihie a fost demis și exilat.

Pulcheria a murit curând după acestea, în iulie 453.

 

– Preot Sandu OLIVIAN

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
18.7 ° C
18.8 °
18.2 °
45 %
4.2kmh
2 %
mar
20 °
mie
20 °
joi
22 °
vin
23 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...