sâmbătă, mai 3, 2025
AcasăLocal BTElevii de la Liceul "Dimitrie Negreanu" şi-au reamintit de "Vraja tradiţiei"

Elevii de la Liceul “Dimitrie Negreanu” şi-au reamintit de “Vraja tradiţiei”

Liceul „Dimitrie Negreanu” a găzduit, în pragul sărbătorilor de iarnă, activitatea “Vraja tradiției”, inclusă în cadrul proiectului ROSE (privind învățământul secundar), coordonat de profesorul Camelia Axinte, directorul instituţiei. Astfel, prin atelierul de creație, elevii coordonați de profesorii Mihaela Mihalachi-Budeanu, Anca Dulgheru şi Raluca Grădinaru au învățat să realizeze ornamente de Crăciun.

Un alt pas în promovarea tradițiilor locale a constat în amenajarea, împreună cu elevii, a unui „colţ folcloric”, în sala de festivităţi. „Aceștia s-au alăturat efortului nostru și i-au rugat și pe părinți sau bunici să le procure obiecte. Astfel, am reușit să dotăm  colțul folcloric cu un costum popular foarte vechi, cu vase din pământ specifice zonei Moldovei – strachină, covată, cană, farfurie. În cadrul spațiului generos al Centrului de Documentare şi Informare din liceu, activitatea a avut și susținerea bibliotecarului Daniela Nichiteanu”, a declarat Mihaela Mihalachi-Budeanu.

Potrivit cadrului didactic, scopul acestei activități a fost acela de a crea și dezvolta la elevi deprinderi și abilități practice. De asemenea, acest atelier a favorizat creșterea stimei de sine, reprezentând un moment important în dezvoltarea personală a fiecărui elev. Folosind materiale naturale (crengi, conuri de brad, semințe, flori uscate), tinerii au descoperit că reîntoarcerea la vechile meșteșuguri le dezvoltă imaginația și spiritul creator.

Valorificarea   tradițiilor, a  obiceiurilor și a datinilor populare locale și naționale s-a concretizat, în final, printr-un concert de colinde – Târgul de Crăciun. Se realizează, astfel, o punte peste timp între generațiile care perpetuează tradițiile românești. Dacă în urmă cu doi ani acest Târg a presupus crearea, prezentarea și vinderea în scop caritabil a obiectelor ornamentale pentru sărbători, acum elevii au propus ornamentele sufletelor lor, prin prezentarea celor mai cunoscute colinde, într-o atmosferă de poveste. La sfârșit, elevii au fost răsplătiți nu doar cu aprecieri și mulțumiri, ci și cu tradiționalii colaci, care prin forma rotundă simbolizează regenerarea, mișcarea fără de început și fără de sfârșit”, a concluzionat Mihaela Budeanu-Mihalachi.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
10.7 ° C
13.8 °
10.6 °
56 %
3.1kmh
83 %
vin
13 °
S
29 °
D
27 °
lun
19 °
mar
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

O piedică în calea uitării. Ca să nu mai zică cineva că nu-i iubim pe politicienii care ne reprezintă.

EDITORIAL

Când am început, în urmă cu aproape 5 ani, colaborarea cu „Monitorul de Botoșani”, m-am gândit că aceasta nu o să dureze mai mult...

EPIGRAMA ZILEI

Trebuie eliminați Urgent și pe orice cale Urșii din Munții Carpați Și șacalii din ... Bucale! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...