spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTMoment cultural dedicat surorii lui Eminescu (video)

Moment cultural dedicat surorii lui Eminescu (video)

Astăzi, pentru a marca împlinirea a 20 de ediții de când se acordă „Premiile Teiul de Aur și Teiul de Argint”, a avut loc dezvelirea unei plăci comemorative dedicată surorii poetului Mihai Eminescu, Harieta Eminescu, care s-a îngrijit de acesta între anii 1887-1888. Evenimentul a avut loc în Centrul Istoric, la sediul Editurii Geea.

Acest moment a venit la inițiativa a două asociații culturale, centrate pe cunoașterea, prețuirea lui Eminescu, respectiv Asociația Geea”” și „Steaua Nordului”, reprezentate de Elena Condrei și Dorel Gaftoneanu, „ambele personalități cu multe semne de prețuire a celor care l-au cercetat și l-au cultivat pe Eminescu”, a spus fostul director al teatrului „Eminescu”, Traian Apetrei.

De asemenea, în cadrul evenimentului au fost pomeniți laureații premiilor „Eminescu” care au trecut la cele veșnice printr-o slujbă susținută de preotul de la Mănăstirea Agafton. Prezente au fost și Cornelia Viziteu, fostul director al Bibliotecii Județene, dar și muzeograful Steliana Băltuță.

„Placa comemorativă a fost dezvelită în locul în care a fost casa lui Eminescu, locul în care a fost botezat și cred că este încă un reper cultural pentru Botoșani, pentru harta turistică sau mai exact pentru harta culturală a Botoșaniului”, a precizat Traian Apetrei.

În 1854 se naşte Harieta, al nouălea copil al familiei Eminovici. Înzestrată cu o inteligenţă deosebită, dar marcată din copilărie de o deficienţă fizică, nu va putea urma cursuri şcolare regulate; tenacitatea şi energia cu care s-a autoinstruit tot timpul vieţii se regăsesc şi în felul cum şi-a asumat îngrijirea poetului între anii 1887-1888. Aceasta s-a stins din viață în octombrie 1889.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
17.7 ° C
18.2 °
17.6 °
48 %
4.3kmh
8 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...