joi, mai 9, 2024
AcasăLocal BTBărbat în comă profundă preluat de elicopterul SMURD (video)

Bărbat în comă profundă preluat de elicopterul SMURD (video)

Un bărbat a fost trimis la Iași în stare critică după ce a căzut din picioare pe stradă. În vârstă de 54 de ani, bărbatul a fost găsit de trecători în stare de inconştienţă. Oamenii au sunat imediat la 112, la faţa locului ajungând un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA), care i-a acordat primul ajutor, după care la transportat la Urgenţe.

Acesta a fost diagnosticat cu un traumatism cranian, căpătat în urma căderii pe asfalt, şi o hemoragie la nivelul creierului, medicii botoşăneni solicitând aprobabrea secialiştilor de la Iaşi pentru transferul acestuia pe calea aerului. “Pacientul a ajuns în Urgenţe în stare gravă, preluat de pe domeniul public. A fost găsit căzut, în stare de inconştienţă, iar la spital a fost diagnosticat cu hemoragie subarahnoidiană. A fost preluat de echipajul nostru şi predat colegilor de la elicopterul SMURD, fiind în comă, intubat și ventilat mecanic”, a precizat medicul Andreea Stărică, din cadrul SJA Botoşani.

Ce este hemoragia subarahnoidiană

Hemoragia subarahnoidiana se datoreaza hemoragiilor survenite in spatiul situat intre arahnoida si pia mater, prin ruptura unui anevrism.

In general, cea mai frecventa cauza este constituita de traumatismele cranio-cerebrale dar hemoragia subarahnoidiana traumatica este considerata o tulburare distincta. Hemoragia subarahnoidiana spontana (primara) rezulta din ruperea unui anevrism, cel mai frecvent, la 85% dintre pacienti, fiind vorba de un anevrism congenital intracranian sacular. Sangerarea se poate opri spontan.

Ruperea anevrismala poate avea loc la orice varsta dar este mai frecventa in perioada de varsta cuprinsa intre 40-60 de ani.

Cauzele mai putin frecvente sunt reprezentate de anevrismele micotice, malformatiile alterio-venoase si diatezele hemoragice.

Prezenta sangelui in spatiul subarahnoidian determina aparitia unei meningite chimice care creste de obicei presiunea intracraniana pe o perioada de cateva zile sau de cateva saptamani. Spasmul vascular secundar poate determina ischemie cerebrala focala, aproape 25% dezvoltand semne de accident ischemic tranzitor (AIT) sau de accident vascular ischemic. In intervalul de 72 ore – 10 zile edemul cerebral este maxim si riscul de vasospasm si infarct secundar este de asemenea crescut. Este frecventa si hidrocefaleea secundara. Uneori poate avea loc si o a doua sangerare (a doua ruptura), cel mai adesea in cursul urmatoarelor 7 zile.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.6 ° C
12.8 °
11 °
79 %
0.8kmh
100 %
joi
17 °
vin
19 °
sâm
19 °
Dum
17 °
lun
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a înghesuit lumea la stadion la ultimul meci. Să sperăm că o să mai avem la ce ne înghesui.

EDITORIAL

…îl semnează recent unul dintre botoșănenii ce n-au încetat să caute, să cerceteze, să găsească, să îmbogățească amintirea mereu neodihnită a Luceafărului. Acesta se...

EPIGRAMA ZILEI

Norodul fiind absent, Tagma hulită de tine Are conturile pline Și-o găsești în ... Parlament!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...