spot_img
miercuri, mai 8, 2024
AcasăNaționalGuvernul a aprobat Strategia Națională pentru reducerea sărăciei

Guvernul a aprobat Strategia Națională pentru reducerea sărăciei

Executivul a aprobat miercuri trei acte normative, printre care Strategia Naţională privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei pentru perioada 2022-2027, un program pentru dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice şi o reformă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a anunţat ministrul de resort, Marius Budăi, potrivit Digi24.

„Trei acte normative extrem de importante pentru activitatea ministerului au fost aprobate azi în şedinţa de Guvern. Unul ar fi Strategia naţională privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei pentru perioada 2022-2027. Este un document premergător, o condiţie care e impusă pentru tot ce înseamnă accesarea fondurilor europene în următorul exerciţiu financiar. Ne propunem să scădem numărul persoanelor expuse riscului de sărăcie, să le scoatem dintr-o sărăcie materială severă, să reducem cu 7%. Sunt servicii care vor fi conexe pe această perioadă.

Aş aminti doar unul dintre ele, o corelare a pieţei muncii cu sistemul de calificare din cadrul Ministerului Muncii, adică să calificăm printr-un parteneriat cu mediul privat, astfel încât persoanele să aibă competenţele necesare exact pentru cerinţele mediului privat şi, bineînţeles, şi măsuri de continuare a modernizării serviciilor sociale şi a serviciilor de protecţie socială, dar şi îmbunătăţirea capacităţii administrative a unităţilor subordonate Ministerului Muncii pentru a oferi servicii de prestaţii sociale de tot mai înaltă calitate„, a spus ministrul botoșănean la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, potrivit digi24.

Program pentru dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice

Budăi a adăugat că a doua măsură este un program de interes naţional pentru dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice, cu o valoare totală de 161,34 milioane lei, finanţat strict din bugetul de stat, şi care se va derula pe o perioadă de 24 luni.

„Vom înfiinţa 100 de centre de servicii sociale fără cazare pentru persoanele vârstnice. Estimăm că aproximativ 5.400 de seniori vor beneficia de aceste servicii, care se concluzionează chiar prin servirea mesei la domiciliu”, a spus Budăi, precizând că pentru 2023 bugetul va fi de 48,687 milioane lei şi pentru 2024 de 31,830 milioane lei, potrivit sursei citate.

A treia măsură aprobată miercuri este o reformă din PNRR, pentru care Ministerul Muncii avea termen de îndeplinire sfârşitul trimestrului 2 din 2022, respectiv reforma economiei sociale.

„Reforma economiei sociale prevăzută în PNRR ca termen pentru finele trimestrului 2 este adoptată acum şi practic îndeplinim în avans încă un jalon din PNRR. Ne propunem în această reformă o simplificare şi o diversificare a finanţărilor pentru întreprinderile sociale, astfel încât exact ceea ce se cheamă economia socială să fie trasată către localităţile în sine şi către nevoile localităţilor respective şi mai ales pentru a crea, a sprijini întreprinzătorii care cred în acest fel de economie, economia socială, să creeze locuri de muncă pe plan local cât mai aproape de cetăţeni”, a punctat ministrul botoșănean Marius Budăi.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
17.1 ° C
17.2 °
16 °
73 %
0.9kmh
98 %
mar
16 °
mie
16 °
joi
17 °
vin
20 °
sâm
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Bine că începe campania și trebuie să strângă corturile că cine știe cum ajunge săracul om.

EDITORIAL

Suntem în campanie electorală și mesajele curg gârlă din toate părțile. Problema e că sunt cam lipsite de substanță, din categoria „am marcat și...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...