spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocal BTMuzica de fanfară a renăscut în comuna Vorona

Muzica de fanfară a renăscut în comuna Vorona

În comuna Vorona, cunoscută ca străveche vatră de credinţă şi cultură strămoşească se fac eforturi pentru revitalizarea muzicii de fanfară. „În prezent, noi de la bugetul local plătim o sumă pentru instruirea ansamblului de cântece şi dansuri, dar şi pentru salvarea unei tradiţii deosebit de frumoase şi de apreciată în zona noastră, respectiv muzica de fanfară”, a declarat primarul Aurel Ştefan.

Potrivit edilului, în zonă a existat o asemenea tradiţie, bogat reprezentată de două fanfare, sau bante, cum li se spunea în popor. Banta sau fanfara populară însemna un grup de instrumente de suflat. „Au fost două grupuri care, la concurenţă, erau căutate de locuitorii din comună şi din zonă. Era Fanfara Vărătcenilor, din satul Văratec şi Fanfara Iacobenilor, care grupa membrii unei familii foarte ramificate – familia Aiacoboaie. Nu era horă sau nuntă unde să nu cânte banta.

Bătrânii s-au dus şi prin aceste plecări practic se pierdea această tradiţie minunată şi de aceea, am căutat instructori pricepuţi şi am convenit să vină să instruiască generaţii de copii. Avem deja o generaţie formată, dar pleacă mulţi să-şi câştige pâinea. Acum avem a doua generaţie de copii minunaţi, care au învăţat să cânte şi să-şi formeze un repertoriu datorită talentului lor şi calităţii instructorilor”, a explicat primarul comunei Vorona.

„Trebuie să ne păstrăm aceste valori”

Fanfara tinerilor este prezentă la toate manifestările din comună. „Cea mai frumoasă prezenţă a lor o simţim la manifestările pe care le organizăm pentru cinstirea eroilor. Gândiţi-vă ce înălţător este că putem depune coroane pe fond muzical asigurat de copii, nepoţi şi strănepoţi ai celor care s-au jertfit. Se intonează melodii patriotice şi melodii populare ascultate cu multă bucurie şi, aş spune, chiar cu sfinţenie de cei care participă”, a precizat Aurel Ştefan.

Revitalizarea fanfarei este privită de edil drept o datorie de onoare.  „Facem lucrul acesta cu convingerea că trebuie să ne apărăm, trebuie să ne păstrăm aceste valori şi să le asigurăm continuitatea pentru că ele sunt elemente deosebit de importante despre identitatea noastră, despre firea noastră, despre sufletul nostru, şi dacă nu ni le păstrăm noi, nu o să vină nimeni altcineva să ni le păstreze şi să ni le cultive”, a concluzionat Aurel Ştefan.

Sursa foto – Cartea de Vizită

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.6 ° C
19.6 °
15.6 °
46 %
3kmh
9 %
Dum
15 °
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...